Párizs 2009

Franciaország Párizs

Ott-tartózkodás ideje: 2009. szept. 02.  - 2009. szept. 07. (5 nap)

1 hozzászólás I 5 201 látogató olvasta. Rögzítve: 2009. szept. 13. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar rothman Beszámolója

Cimkék: Chapelle  Dame  Dauphine  Defense  Diadalív  Eiffel-torony  Louvre  Montparnasse  Neuf  Notre  Orsay  Párizs  Place  Pont 

1. nap
Az Easyjet járatával utaztunk Párizsba, pontosan érkezett a gép az Orly reptérre. Onnan a 285-ös busszal utaztunk a Villejuif metróvégállomásig, majd metróval a Pont Neuf megállóig.
A közlekedésre az 1 hetes Passe Navigot (ez volt anno a Carte Orange) választottuk, 5 euro maga a kártya, amire rá kell ragasztani a személyigazolványképet, majd fel kell tölteni az automatánál. Mi egy hetest választottunk 17,2 euroért. Maga a kártya 10 évig jó, ha megyek addig Párizsba, tudom majd használni. 
A szállásunk az Ile de la Cité szigeten volt, a Pont Neuf-től 20 méterre, a Place Dauphine-on. Hotel Henry IV: egy csodálatos háromszög alakú téren nagyon szép épületek között található ez a hangulatos kis szálló. Kissé régies, lelakott, apró szobákkal, de hangulatos. Írok róla külön is beszámolót.
Lepakoltunk, és azonnal nyakunkba vettük a várost. A latin negyed felé vettük az irányt, és megebédeltünk.
A szigeten található a Notre Dame. Hihetetlen méretek, és csodálatos rózsaablakok jellemzik a templomot. Kirázott a hideg, amikor beléptünk, hogy itt lehetek ezen a történelmi helyen. Végigsétáltuk, majd leültünk egy percre.
A Sainte-Chapelle-nél vásároltuk meg a 4 napos Museum Passt, mert itt nem volt nagy a sor. Hihetetlen üvegablakokat láttunk itt is, a gótika újabb példájaként. A Conciergerie királyi hivatalként majd börtönként is funkcionált. Itt raboskodott Marie-Antoinette, Danton, Robespierre, Marat. A XIV. századi óratornyon ma is működik az óra. A Cité metrómegállónál láttuk meg a virágpiacot, hangulatos kis rész a cité közepén. Ezután körbesétáltuk a Szt. Lajos szigetet is, ami az egyik leggazdagabb, legmenőbb helye Párizsnak.
Kissé elfáradtunk a nagy sétában. Megnéztük a St-Jacques tornyot, majd kiültünk egy szép kávéházteraszára. Ez volt a legfárasztóbb napunk, mert annyi mindent szerettünk volna látni, mintha 1 napot töltöttünk volna ott. Elmentünk a Louvre-hoz is. Csak kívülről néztük meg, mert egy egész délelőttöt szántunk rá a tervek szerint egy másik nap. A Tuileriák kertjén átsétálva értük el a hatalmas Concorde teret a közepén álló obeliszkkel. Sajnos esni kezdett az eső, és teljesen besötétedett, ezért visszamentünk a szállásunkra. Egy napra elég volt ennyi élmény, nagyon fáradtan estünk ágyba, örültünk, hogy van még 4 teljes napunk Párizsban.
A metróhálózat hihetetlenül fejlett, sokan is használják. Több metró és RER találkozásánál elég nagy távolságokat kell megtenni átszálláskor.
2. nap
A délelőtti célunk a Montmartre volt. A Sacre Coeurt a legjobb irányból közelítettük meg, a lépcsősorok aljánál állva magasodott fölénk. Hófehérnek tűnik a tűző nap fényében, olyan mint egy mesebeli épület. A siklóval mentünk fel a bazilikához. A siklóra jó a Navigo pass.
Fent csodálatos a panoráma. Körbenéztünk a bazilikában, a szentély boltozatán látható Krisztus-mozaik gigantikus, ilyet még sehol nem láttam. A társaság egy része felsétált a toronyba, onnan még az Eiffel-torony is látható, én leültem egy padra a lépcsőknél, és igazi franciás hangulatú utcazenét hallgattam.
Továbbsétáltunk a szűk kis utcákban, megnéztük a Tertre-t, a turistaközpontot, ami tele van utcai portérajzolókkal, majd beültünk egy kávézóba uzsonnázni, és folytattuk sétánkat lefelé a Moulin Rouge felé. Esti fényben biztos látványosabb a „malom”, így nappal jobban tetszett az Abbesses metrómegálló szecessziós kovácsoltvas lejárata.
A Musée d’Orsayt magáért az épületért is érdemes megnézni kívül-belül. A valaha volt központi pályaudvarból átalakított múzeumra nem elég az a pár óra, amit mi szántunk rá. Magára az épületre koncentráltunk, és a felső szinten elhelyezkedő impresszionista és neoimpresszionista festők műveire. Olyan gazdag a képtár, hogy külön helyiséget kap szinte minden híresebb művész.
Az Eiffel-torony következett. Jó érzés ott állni a hatalmasság lábai előtt, alatt. Kötelező, de ha nem lenne az, akkor is felmentünk volna rá. Ha 3 órát kell sorban állni, akkor is. Szerencsére 10-15 perc alatt bejutottunk, a második szinten kicsit hosszabb sor volt, kb. 30-40 perc. Az üvegfalú liftben látványos volt az út a torony tetejére. Nagy szél és hihetetlen látvány fogadott minket 276 méter magasan. Ezt át kell élnie mindenkinek!
A Mars mezőn fotóztattuk magunkat Párizs jelképével, majd beültünk vacsorázni a Tour Montparnasse közelében. Sötétedett már, amikor eszünkbe jutott, hogy a Tour Montparnasse tetejéről szép képeket csinálhatnánk a kivilágított Eiffel-toronyról és a városról, ezért beiktattuk utolsó napi célpontunknak. Ajánlom mindenkinek, hogy menjen fel ide. Az Eiffel-torony egyetlen hátránya, hogy nem fényképezhető belőle az Eiffel-torony, innen viszont szenzációs képeket készített Feki a csillogó toronyról és a kivilágított városról. A torony liftje fél perc alatt teszi meg az 56 emeletet. Bezuhantam este az ágyba, nem kellett bárányokat számolgatnom az elalváshoz.
3. nap
A korán kelők a La Halle fórumában vásárolgathattak, és megnézhették a St-Eustache templomot belülről is. A pékségek és a gyümölcsök nagyon gusztusosak voltak.
A Louvre látványos piramisán át jutottunk be a múzeumba, nem kellett sorban állni, viszont mint mindenhol, itt is átnézték a táskánkat. Kitaláltuk magunknak, hogy az egyiptomi, ókori műkincseket, és néhány kötelező művet nézünk meg, mert az egészre sem időnk sem energiánk nem volt. A Mona Lisa meglátogatása után hagytuk el a múzeumot, megebédeltünk, majd a Diadalívre mentünk fel, szép látványt nyújtottak a sugárutak. Megnéztünk egy másik diadalívet is. A Défense negyedben látható Grand Arche liftje teljesen üvegből van, és az épületen kívül fut, félelmetes érzés felemelkedni benne. Este lett mire lejöttünk, az óriás felhőkarcolókból özönlöttek ki az öltönyös, kiskosztümös emberek. A latin negyedben vacsoráztunk, majd beültünk egy tavernába a Pont Neuf közepén egy Kir Royalera és egy pohár borra.
4. nap
Versailles, már a RER vonaton is teltház volt, akkora tömegek mentek a kastély felé. A képek itt önmagukért beszélnek. Csodálatos, ill. néha már eltúlzott díszítések, óriási termek, érdekes szobák, történelemmel átitatott falak: Tükör-terem, a királyné hálószobája, a királyi kápolna.
A kertbe külön belépőt szednek, mondván zenél a szökőkút… Akkora a kert is, hogy gyalog nem járható be, pedig egykor tízszer nagyobb volt, mint manapság. Kisvasúttal mentünk a Nagy Trianon és Kis Trianon kastélyhoz, sajnos mire ide értünk, már nagyon elfáradtunk. Megebédeltünk a parkban. Ajánlom, hogy akinek nincs sok ideje, a Kis Trianon kastélyának kertjét akkor is nézze meg. Szenzációs, egy egész falu van a kert végében.
A betervezett Invalidusokat és a III. Sándor hidat is meg kellett tekintenünk. A Latin negyedben ettünk egy menüt, a csigát kipróbálta aki akarta. Lefekvés előtt a Pont Neufről néztük a csillogó Eiffel-tornyot.
5. nap
A Picasso Múzeum sajnos zárva van 2012-ig, így sétáltunk egyet a hangulatos Marais negyedben, a Vosges tér, és a Bastille tér beiktatásával. Ezután hajókáztunk egyet a Szajnán, minden látnivalót megnéztünk még egyszer. Nagyon jó program, senki ne hagyja ki. A Sorbonne épülete és a Pantheon után a Luxembourg-kertbe ugrottunk be. Tele volt emberekkel, nem fértünk el a füvön, mindenki heverészett a pázsiton, katonazenekar játszott közben a pavilonnál, a szökőkútban pedig az elmaradhatatlan vitorlások úsztak. A Notre Dame felé sétáltunk, majd át a Szajnán a Marais negyedbe. A Pompidou-központ olyan amilyen a benne található művek, modern, nagyon modern. Párizsban ez is elfér, akárcsak a sok-sok nemzetiségű, színű, vallású „párizsi”. A pár nap alatt azt vettük észre, hogy Párizs mindent, mindenkit befogad és elfogad olyannak amilyen. Nem kelt feltűnést senki, éli mindenki az életét.
Az árakról:
Museum Pass: 4 napos 48 euro Érvényes:
Louvre, Orsay, Diadalív, Versailles (csak a kastélyokba érvényes), Picasso, Rodin, Pantheon, Congiergerie, St-Chapelle, stb.
Külön jegy kell: Eiffel-torony 13 euro a 3.szint, Montparnasse-torony 10,5 euro, Versailles kert 8 euro, Grand Arche 10 euro
Passe Navigo: 5 euro a kártya 10 évre + 17,2 euro egy hétre a feltöltése, csak az adott héten érvényes vasárnapig éjfélig.
A képeket Feki&Adry készítette.
Értékeld az élménybeszámolót!
7.5 (4 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:
tito64 - 2009.09.27. 22:48

Nagyon jók a fotók,és az élménybeszámoló is!Titó


Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!
Magyar  Română  Slovenčina 
Kedves Látogatónk!

Az ongo.hu oldal jelen formájában már nem frissül, ezért az oldalon megjelenő információk elavultak lehetnek.
Jelenleg azon dolgozunk a háttérben, hogy megújult formában és új funkciókkal ismét a felhasználók rendelkezésére álljon az ongo.hu.
Hamarosan jelentkezünk!

Az ongo.hu csapata
ongo