Bali - tanácsok és TOP5 látnivaló

Indonézia Bali

Ott-tartózkodás ideje: 2009. júl. 14.  - 2009. júl. 22. (8 nap)

1 hozzászólás I 55 427 látogató olvasta. Rögzítve: 2009. okt. 23. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar felice Beszámolója

Cimkék: Ázsia  Bali  Dua  nászút  Nusa  Ubud 

Bali nagyszerű hely, de fontos eloszlatni néhány félreértést:

1. Ne számítsunk fehérhomokos "karibi tengerpartra":
Balin a tengerpartok nem igazán szépek, és általában őrületes erővel verik őket az Indiai-óceán hullámai, így kevés rész van, ahol egyáltalán lehet úszni az óceánban. Tehát aki fehér homokos tengerpartra, azúrkékségre és gondtalan lubickolásra vágyik, az ne Balit válassza úticélul.

2. A turizmus miatt a csend és a nyugalom már itt is a múlté:
az európai ember az ázsiai kultúrához végtelen csendet és a nyugalmat párosít, de sajnos a végtelen békét - a hely adottságai és a szigetet teljesen átlengő békés hindu vallás ellenére - nem itt fogjuk megtalálni. A turizmus Balit is teljesen felemésztette, gyakorlatilag nincs a szigetnek olyan pontja, ahol ne épült volna valamilyen turista attrakció, és ez mindenhol óriási tömeggel, illetve portékájukat minden lépésnél akaratosan – bár közel sem olyan agresszíven, mint ahogy az például az arab térségekben jellemző – kínáló árusokkal párosul.

3. A luxus itt is drága:
Bali alapvetően nagyon olcsó, a középkategóriás szállodák és éttermek mindenhol jóval olcsóbbak, mint Európában, de a luxus kategóriába eső szállodák, éttermek itt is ugyanolyan drágák, mint bárhol máshol a világon.

4. Nincs hőség, néha még egy felső is jól jön:
az Egyenlítő közelsége ellenére napközben teljesen kellemes hőmérséklet van (még a száraz évszakban is csak 28-29 fok), esténként pedig gyakran eléggé lehűl a levegő, akár még egy felső is jól jöhet. Az eső mindennapos, még a száraz évszakban is 2-3 naponta zuhog.

A legfontosabb tanács Balival kapcsolatban:
ne csoporttal, hanem balinéz SOFŐRREL kiránduljunk!
NE menjünk csoportos túrákra, mert egyszerűen nem éri meg: egyrészt a sziget rendkívül kulturált és BIZTONSÁGOS, másrészt sok száz balinéz él abból, hogy saját autójával a turistákat fuvarozza, és a fuvar mellett angolul (sokan kiváló angolsággal és igazán profi módon!) kalauzolnak körbe a szigeten. Vagyis szinte fele annyiért, mint amennyibe egy csoportos út kerülne, saját idegenvezetőnk lehet, aki csak hozzánk igazodik, és nekünk sem kell alkalmazkodnunk a többi turistához.
Az sofőr/idegenvezető, akit én nyugodt szívvel ajánlok mindenkinek: (minket is szinte 1 hétig ő fuvarozott, és már az első nap nagyon jóban lettünk)
Romeo: www.romeotoursbali.com, budiromeo2000@yahoo.com, +62818357768
Romeo egy nagyon jófej, intelligens balinéz srác, aki kiválóan beszél angolul, és kényelmes, légkondicionált Toyotájával fuvarozza a turistákat.

A TOP5 látnivaló, amit semmiképpen sem szabad kihagyni Balin:

1. Jatiluwih rizsteraszai
Aki ezt nem látta, az Balit magát nem látta: az óriási rizsföldek napfényes időben gyönyörű, borús időben pedig megdöbbentő látványt nyújtanak. Ráadásul a balinézek mindennapjaiba is betekinthetünk, hisz a rizsföldek mellett kis falvak sorakoznak, ahol a helyiek óriási csomagokat cipelnek a fejükön, kakasok és kutyák rohangálnak az utcán, és minden ház udvarán saját kis szentély áll...

2. Bratan-tó és az úszótemplom
A sziget legszebb temploma az Ulun Danu úszótemplom; a Bratan-tó szinte mindig ködbe burkolózik, de ettől csak még meseszerűbb a látvány. A tavon állítólag hajókázni is lehet, bár erről nem tudtunk meggyőződni.

3. Ulu Watu sziklatemplom és Kecak tánc
A sziklafal tetejére épült templom szintén olyan megdöbbentő látványt nyújt, amellyel csak ritkán találkozhatunk a világban tett utazásaink során. A templomban való gyönyörködés során azonban érdemes vigyázni az ott rohangáló majmokkal, mert fülbevalót, sapkát és bármilyen más nekik tetsző tárgyat is képesek erőszakosan eltulajdonítani... A templomhoz egyébként érdemes késődélután ellátogatni, mert 18h-kor kezdődik a Kecak tánc, amolyan "balinéz folklór műsor", de semmiképpen sem szabad kihagyni. A "chak-a-chak-a-chak" dallamot skandáló félmeztelen táncosok és a beöltözött szereplők életre keltik a Rámájana eposzt, közben a nap is lemegy, bár ahhoz, hogy ezt a mindig gyönyörű élményt is lássuk, nagyon jó helyen kell ülni a túlzsúfolt(!) nézőtéren.

4. Majomerdő Ubudban
Ubudba mindenképpen érdemes ellátogatni, mert egyedi hangulatú, lüktető város (az utazási irodák úgy hirdetik mint "Bali kulturális központja"), de egy átlagos európai embernek a legnagyobb élményt a Monkey Forest Road végén található majomerdő nyújthatja. A majmok itt tényleg az ember lába alatt rohangálnak, sőt, ha a gyanútlan turista fáradalmait kipihenve leül, akkor egészen a feje tetejére is felmászhatnak egy kis tetvészésre...

5. Tanah Lot templom
Itt több templomról, szentélyről is szó van, és mindegyiket érdemes megnézni (kívülről ugye, mert be nem igazán lehet menni). A templomok mellett az Indiai-óceán látványa az igazán elképesztő – olyan, mintha az óceán itt mutatná meg leginkább a szigetre zúduló erejét; a mindenhol és folyamatosan a partot verő óriási hullámok szürreálissá, szinte ijesztővé teszik a látóhatárt.

+1 nem látnivaló, de nagyszerű élmény lehet: vacsorázzunk Jimbaran tengerpartján, ahol az éttermek asztalai közvetlenül a homokos tengerparton állnak, vagyis a lábunk alatt csak a meleg homokot érezzük, néhány méterre hullámzik az Indiai-óceán, és a halételek mindig a legfrissebbek!
Értékeld az élménybeszámolót!
10 (2 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:
izabella - 2011.01.01. 10:59

Üdv!Mint írtad, balinéz SOFŐRREL érdemes kirándulni menni. Azt szeretném megkérdezni, hogy ez körülbelül mennyibe került az autó bérlése sofőrrel.Üdvözlettel: Izabella


Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina