Ördög-árok

Magyarország Bakonyoszlop

Ott-tartózkodás ideje: 2009. szept. 12.  - 2009. szept. 12. (1 nap)

0 hozzászólás I 11 178 látogató olvasta. Rögzítve: 2009. szept. 14. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar daci Beszámolója

Cimkék: Bakony  Bakonyoszlop  Dudar  Ördög-árok 

Hétvégi túraként Bakonyoszloptól Dudarig a Magas-Bakony Tájvédelmi Körzethez tartozó Ördög-árkot jártuk végig, s bár már többször jártunk ott, kis túlzással megunhatatlan.

Ugyan most csak mutatóban volt a patakmederben egy-egy tócsányi víz, az árok kialakításában valamikor jelentős szerepet játszott; a szurdokvölgyet a víz lassú, de romboló munkával vájta a mészkőbe. A hol a felszínen, hol pedig felszín alatt futó patak barlangokat alakított ki, amik aztán később felnyíltak, így a patak újra teljes hosszában a fölfelszínen fut. A beomlott barlangok törmeléke több helyen ma is jól kivehető; gátként rekeszti el az átjárót. A legnagyobb, Ördög-gát nevet viselőn csak segítséggel lehet átkelni, a néhány méteresre szűkülő szurdokban néhány éve még létra vezetett fel a kősziklákra, ezt most már jóval biztonságosabb, sziklába csavarozott vaslépcsőn
tehetjük meg.

A legnagyobb barlangjáratok ugyan beszakadtak, kisebb-nagyobb mélyedéseket, szinlőket így is megfigyelhetünk a meredek sziklafalban, ezek mérete persze a tenyérnyitől a több tíz méteresig terjed. A Gizella barlang, illetve a Bakony legnagyobbjaként nyilvántartott, több, mint 150 m hosszú Ördöglik azonban így is tekintélyt parancsol méretével. A szűken vett Ördög-árok durván 2 km hosszú, Bakonyoszlop-Dudar távval kb 5-6 km-nyi túrát takar, pár óra alatt kényelmesen végigjárható a sziklás, törmelékes meder ellenére is.

A szurdok különleges mikroklímával bír, hűvös és a pataknak köszönhetően párás a levegő. Sajnos nem értek a növényekhez, így számomra ismeretlen, ám roppant érdekes formájú gombafajokat és apró páfrányfélék nőnek a sziklákon és kidőlt farönkökön.

Az árok a zöld és a piros jelzésen is megközelíthető, a zöldön Csesznek felől Gézaházáig rendben van az út, de onnan eléggé elhanyagolt, derékig gazos. A piros vonal Dudar felől könnyebben megközelíthető, de a másik irányból, Bakonyoszlop, vagy nagyobb nekifutással Csesznek felől sokkal szebb az útvonal, az Ördög árok meg még inkább látványos.
Sajnos Bakonyoszlopnál hiányos a jelölés, nehéz megtalálni, kavicstörmelék zárja el az utat, az erdő bejárata rendezetlen, parlagfüves, de ugyanúgy a dudari oldalon is elkélne egy irtás. A kezdeti pár száz métert elszámítva azonban nagyon szép az útvonal, látványos, jól olvashatók a jelölések, a természeti környezet meg csodálatos.
Értékeld az élménybeszámolót!
6.5 (6 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Az itthon.blog.hu ajánlásával
somló Somlói borvarázs
 ?A bor férfidolog, csendesen kell beszélni róla. Leghelyesebb egy pohár bor mellett.? ?...
mór Borozzunk Móron!
Ha MÓR, akkor BOR! Ha október, akkor Móri Bornapok! Nem is lehet ez másképp, mint sok éve már. Az...

Magyar  Română  Slovenčina