Pécs: Évszázadok látványtára

Magyarország Pécs

Ott-tartózkodás ideje: 2008. okt. 03.  - 2008. okt. 05. (2 nap)

0 hozzászólás I 2 567 látogató olvasta. Rögzítve: 2009. szept. 16. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar Koga Beszámolója

Cimkék: bazilika  dzsámi  középkor  magyar  Magyarország  ókori  Pécs  római  sírkamra  török  UNESCO  vár  városfal  Világörökség 

Pécs évezredes történelmisége vitathatatlan. Ha valaki akár egy napra látogatást tesz a - szerintem feleslegesen - mediterrán jelzővel illetett megyeszékhelyre, bőséggel választhat, hogy melyik évszázadok tematikus útjait veszi figyelembe. Kronológiai sorrendben haladva van itt ókori római idők épületei, a középkori magyarság, illetve a megszálló türkök által emelt látnivalók is; nem beszélve a barokkról, majd a bő évszázados Osztrák-Magyar Monarchia által itthagyott korstílusokról. Mindez természetesen nem fér bele egy napba, úgyhogy aki mindenképpen ki akar okosodni Pécs történelméből, az jobb ha minden napra más-más korok, népek által alkotott szépségeket tekinti meg.

Mert még az ókeresztény sírkamrák is azok. Bár nem esztétikai céllal emelték őket, mégis az utókor történelemre fogékony embereire mély benyomást tehetnek az eleve föld alá mélyített kamrák, vagy akár az ókeresztény mauzóleum.

A föld alatti kiállítóhelyet Cella Septichora Látogató Központ néven kell keresni közel Pécs egyik jelképéhez, a Bazilikához. A bemutatótermek kialakítása laikus szemmel lenyűgöző; ebben az esetben látható a pénz, amit beleöltöttek a projektbe. A bejáratnál lehetőség van vásárolni mindenféle merchandise dolgot, melyek között akadnak egész jó porfogók is. Idegenvezetés lehetséges, de nem kötelező. A fotózásért nem szóltak, feltételezem, hogy itt erre is van lehetőség. Szerencsére. Merthogy az én ízlésemnek megfelelő az, amit a Cella Septichora ad.

A Látogató Központtól nem messze van az Ókeresztény Mauzóleum, melyet szintén könnyű megtalálni, hiszen a felszín fölé került rekonstruált alapfalai árulkodóak lehetnek. Ha kombinált jegyet vásárol a látogató, ide bemehet a Septichora jeggyel is.

Az ókeresztény emlékek után lépünk egy hatalmasat a történelemben: egészen a magyarokig. Itt nehéz éles választó vonalat húzni a középkori királyság által felhúzott épületek időbelisége között, hiszen a városfalat is több ízben átépíthették, alakíthatták; ugyanúgy ahogy a bazilika se évezredes múltra tekint vissza ebben a formában (bár vannak olyan elemei, amelyek az Árpádház idejére utalhat - révén, állítólag Orseolo Péter királyunkat is ide temették).

A középkori várfalnak nyomait amúgy több helyen is megtalálhatjuk a városban - nem muszáj tehát görcsösen a Bazilika környékére összpontosítani energiánkat.

Pécs másik, ha nem leghíresebb jelképe a Gázi Kászim dzsámi. Szép épület, valószínűleg mindenki ismeri, vagy látott róla képet; bent viszont talán kevesebben jártak. Merthogy ez dzsámi is, meg nem is - ugyanis a magyarok később kicsit átalakították. Megvannak benne az iszlámra jellemző formák, viszont e hely inkább tekinthető mára már egy ökumenikus szent helynek.

És ha török mániások vagyunk, ki ne hagyjuk a Jakováli Hasszán dzsámit se, mely a Gázi Kászimmal ellentétben egy minarettel is büszkélkedhet. Jólehet, pár kilométerre délebbre, Bosznia-Hercegovinában egy községen belül is tízesével lehet látni minareteket, de Magyarországon igenis büszkének kell lennünk erre a kis értékre. (Zárójelben jegyezném meg, hogy amíg a törökök kis hijján megsemmisítették az összes román, gótika és kis reneszánsz beli szakrális és világi épületeinket, addig a 17. század végén a magyarok tették ugyanezt a törökök által emelt épületekkel - egyik se volt jobb a másiknál, így ne csodálkozzunk, hogy pl. Csehország ver minket gótikában, a Balkán viszont iszlám stílusban...)

Ha valaki - mint mi is - csupán egy hétvégét tud szánni erre a városra, szerintem hagyja a múzeumokat programsorozata végére, ott úgysem lehet fényképezni. Ha emléket akar, menjen fel inkább a város fölé emelkedő TV-torony tetejére. Ide ugyan csak lifttel lehet felmenni, és azért is fizetni kell, de a panorámáért érdemes felmenni. És ha már fent vagyunk, érdemes pár falatot bekapni az ott kialakított étteremben.

Nekünk ennyi program fért eme októberi hétvégébe. Természetesen a programok széles skálájának kicsiny szeletét tudtuk csak kiragadni, hiszen ekkor még a Mecsextrém Park is kimaradt; valamint a kultúrának se adtunk igazán, hiszen - mint írtam - a múzeumok kimaradtak.

Hogy mit fog Pécs 2010-ben felmutatni, mint Európa - egyik - soron következő Kulturális Fővárosa? Attól függ, kiknek akar megfelelni. Szerintem majdhogynem megtalálható minden ebben a városban e cím nélkül is ahhoz, hogy népek és generációk sokfélesége jól érezze magát ottléte alatt.
Értékeld az élménybeszámolót!
10 (2 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Az itthon.blog.hu ajánlásával
fűszer Fűszerek és illatok útján - kirándulás a Mecsek-Hegyháton
A lelkes utazó kalandvágyát nem hűti a hideg idő, a "zimankó" beálltával is megannyi csodát rejt...
állatkert Titkos és megújuló régiségek, különleges és csodálatos újdonságok - Pécs
Rafa-Gyovai Dániel Amikor az embert turisztikai szakmai kirándulásra hívják Pécsre, akkor...

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina