Málta, 2. nap - Valletta

Málta Valletta

Ott-tartózkodás ideje: 2009. szept. 19.  - 2009. szept. 26. (7 nap)

1 hozzászólás I 5 796 látogató olvasta. Rögzítve: 2009. szept. 29. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar zebrina Beszámolója

Cimkék: Barakka  Caravaggio  Elmo  Málta  társkatedrális  Valletta 

Másnap reggelre a rettenetes páratartalom kicsit alábbhagyott.
Nézegettük az öbölben festőien elhelyezkedő csónakokat és nem értettük, hogy működik az egész. Mert akinek bent van a csónakja az öböl közepén, az hogy megy ki hozzá, ill. hogy jön vissza onnan, amikor kikötötte? Napokig eltartott, mire kifigyeltük a rendszert. Tehát: jön a tulaj, beszáll a part mentén kikötött apró ladikjába, kievez vele a távolabb horgonyzó nagyobb hajójához. A ladikot kiköti ahhoz a bólyához, ahol eddig a nagy hajó horgonyzott, a nagyot pedig kioldozza. Átszáll a nagyba és megy vígan a tengerre. Ugyanez működik visszafelé is, nagyot kiköt a bólyához, kicsit eloldoz, kievez a partra, kicsit kiköt a parthoz. Ennyi az egész. :)
Első teljes napunk vasárnapra esett. Már itthon eldöntöttük, hogy Vallettába komppal megyünk át. Perceken belül indult a komp és az út mindössze 5 percet vett igénybe. A reggeli eső helyett ezerrel sütött a nap.
Vallettában először a buszpályaudvarra szándékoztunk menni, hogy vegyünk egy hetes bérletet. Mindannyiunk meglepetésére a városban szinte egy tapodtatnyi vízszintes utca nincsen, mi úgy képzeltük látatlanban. Elég lassan értünk ki a városkapuhoz, ahol a buszok állnak, annyi lépcsőt kellett megmászni, annyi szép szines balkont kellett útközben megcsodálni.
A buszoknál végül nem időztünk túl sokat, mindenki csak bizonytalan válaszokat tudott adni, hogy hol lehet bérlethez jutni, többen a sofőrt javasolták. Jó, akkor majd később.
Hihetetlen, Máltán mennyi templom van. A régi színház maradványainak megszemlélése után a Triq Ir-Repubblikán indultunk el, alig vártuk, hogy a Szt. János társkatedrálist megnézhessük, abban is a Caravaggio festmények izgattak a legjobban. Az első meglepetés akkor ért, amikor hiába kerestük a társkatedrális kupoláját. Persze, mert nincs is neki. Amit mi az erkélyünkről vágyakozva láttunk, és mint legnagyobbat, el sem tudtuk képzelni, hogy máshoz tartozhat, az valójában egy másik templom kupolája. Ezen jót mosolyogtunk, majd belopóztunk a templomba a főbejáraton keresztül, ahol éppen mise volt, így turisták csak az elkerített pár négyzetméteren ácsoroghattak. Itt ért a második meglepetés, annyira egyedi látványban volt részünk, hogy csak hápogtunk. Nyilvánvaló volt, hogy akkor nem tudunk körülnézni, ezért pár perc múlva kijöttünk és továbbhaladtunk egészen Victoria királynőig (szobor), ahol pihenőt tartottunk a napernyők alatt és máltai módra készített házifagyival frissítettük fel kiszáradt gigánkat. Egyesek nagy pohár CISK-et döntöttek magukba. :)
A Nagymesterek palotájában (ma a parlament székhelye, elnöki rezidencia és fegyvermúzeum) ámulva mentünk teremről teremre. Csak részleteket tudok kiragadni: II. Erzsébetről készült festmény, korabeli festett térkép Sliemáról és Vallettáról a Legfelsőbb Tanács termében, a Vörös Díszterem pompája, a folyosók páncéljai, festett falai, értékes gobelinek, amiket még fotózni sem lehetett, a Fegyvermúzeum jópofa páncélsipkái, díszes vértjei... Hihetetlen gyűjtemény.
Fél percre innen van a Casa Rocca Piccola, ami vasárnap zárva tartott, de jól megjegyeztük, hogy ide is vissza kell jönni.
Innen kisétáltunk a Szent Elmo erődig, de ott a hőség miatt nem sokat időztünk, hanem az Alsó-Barakka-kertben kerestünk (és találtunk) enyhülést. A kert gyönyörű, a kilátás még szebb, tömeg nem volt, ideális pihenőhely. Összehasonlítva a Felső-Barakka-kerttel, ahová ezután sétáltunk el, szerintem sokkal szebb. Persze a Felső-Barakka sem csúnya, de nyüzsgősebb volt és a növények sem voltak olyan szépek és változatosak. Innen viszont jól rá lehet látni a Három városra és a Grand Harbour nagy részére is.
Mivel internetes információink szerint aznap két festa is volt, úgy döntöttünk, hogy nem mászkálunk tovább Vallettában, hanem inkább elmegyünk Kirkopba ünnepet nézni. Megkerestük a buszmegállót, ahol kiderült, hogy egy külföldi fiatalember ugyanerre az infóra támaszkodva ugyanoda tart, mert ő is festát akar látni. Egy helyi asszony csak nézett ránk értetlenül és közölte, Kirkopban ma biztosan nincs semmilyen festa. A buszsofőr pedig megerősítette, hogy az időjárás miatt máskor rendezték meg. Kénytelenek voltunk elfogadni, ők tudják. Így hát megkerestük a Sliemába tartó buszt és hetijegyet kértünk a sofőrtől, aki szintén elég értetlenül nézett ránk, a busz tele volt, indulni akart. Így hát megint bérlet nélkül maradtunk.
További kapcsolódó élménybeszámolók:
Értékeld az élménybeszámolót!
7.7 (3 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:
fuszeres - 2011.01.15. 19:14

Érdekes, hogy Máltán a nyaralást szinte mindenki azzal kezdi,hogy meglátogattja Valettát! Nem csoda, mert fantasztikusan sok a látnivaló! A "nagykupolás" szt. Pál székesegyházba vezetett az első utunk. Ott akkor csak egy nagyon idős apáca tartozkodott. Csak kapkodtuk a levegőt, amikor kiderült, hogy már elmult 95 !!!éves, és 1944.óta él Máltán! Ugyanis akkor menekült el --Magyarországról! /64 év után, tökéletesen beszélt magyarul!


Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina