SAFARI- BIG FIVE

Dél-afrikai Köztársaság Kelet-London

Ott-tartózkodás ideje: 2009. aug. 26.  - 2009. aug. 27. (1 nap)

0 hozzászólás I 4 995 látogató olvasta. Rögzítve: 2010. ápr. 20. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar isosense Beszámolója

Cimkék: big  Cape  Dél-afrika  five  safari  Town  utazás 

Dél-Afrikában az ismert nemzeti parkok (pl. Kruger) mellett számos magán rezervátum, un. "game park" látogatható. Ezek talán még gondozottabbak, malária mentesek, nem terheli őket egyes állatfajok túlszaporodása.

Van amelyiket kisvárosi közösségek, kvázi vadásztársaságok tartanak fenn. Egy ilyet Qeenstownban volt szerencsém meglátogatni közvetlenül a város mellett. Ezekbe többnyire csak a tagok hajthatnak be (saját járművükkel), akik egyébként az adományokon túl önkéntes munkákat, parkfenntartást is végeznek. Rajtuk kívül az oktatási és szociális intézmények előttt nyitott a park, és persze a tagok vendégeit, meghívottjait is szívesen látják. Vadászatkor azután lezárják a kapukat, kijelölik, mely fajok milyen számban ritkíthatók, kezdődik az izgalom.

Más parkok lényegében üzleti vállalkozásként, kvázi magán rezervátumként üzemelnek. Szállodák, éttermek egészítik ki a lényeget , megfizethető áron.
A hívószó a "big five", ami azt jelenti, olyan parkról van szó, ahol az öt afrikai nagyvad megpillantására (elefánt, orrszarvú, kafferbivaly, oroszlán, leopárd )
legalábbis van esélye (jó esélye) a látogatónak, mivel ezek sok más egyéb állat mellett szabadon lófrálnak az általában óriási, több száz hektáros területen.

Az óceán partján fekvő East Londontól kb. 20 km-re is található egy ilyen "big five" komplex - Inkwenkwezi game park.
Még éppen a tavasz előtti utolsó téli napokra esett az út, tehát off-season áron töltöttem itt egy éjszakát egy közvetlen vízparti, óceánra néző kis motelben. A szálláson kívül ebéd, vacsora, másnap reggeli, a 4 órás safari túra, a külön programnak számító elefánt tapenolás, sőt még az East Londonba történő reggeli reptér -fuvar is az utazási ügynök által lefoglalt kedvező ár része volt.


Már a Queenstownból kora reggel megkezdett odaút is
gyönyörű és meglepő volt. Először is kiváló minőségű, tükörsima aszfaltút végig. Azután a lenyűgöző hegyek, a télen, levél nélkül is pirosan virágzó fák az út mentén - mintha meseország lenne.

Hárman voltunk vendégek a "főműsorra", a túrára. Nyitott, több mint 20 éves Land Roveren vitt bennünket egy szőke guide, aki úgy tűnt fiatalabb az autónál. Fiatalságánál csak a szakértelme volt meglepőbb, végig magyarázta a teljes utat, minden érdekes bokornál megállt, külön elmondta, hogy annak leveleit hogyan főzik a bushmanok és kenik a nyílvesszőre, vagy hogy az adott növény milyen állatok kedvenc csemegéje. Mutogatta, magyarázta az állatnyomokat, ha pedig belefutottunk állatokba, szépen megállt, hogy lehessen fotózni, videózni.

A ragadozó nagyvadak részére a parkon belül is egy kerítéssel elválasztott rész van, ahova zsilipen keresztül lehet behajtani. Itt elővett és élesített egy kisebb stukkert, de egyéb védelmi eszköz, pl. puska nem kandikált ki sehonnan, mégis biztonságban éreztük magunkat a nyitott terepjárón - a guide nyugodtsága és szakértelme volt az alapja ennek.
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina