Tapolca: A barlangok és vizek városa

Magyarország Tapolca

Ott-tartózkodás ideje: 2009. júl. 03.  - 2009. júl. 05. (2 nap)

0 hozzászólás I 2 233 látogató olvasta. Rögzítve: 2009. okt. 11. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar Koga Beszámolója

Cimkék: barlang  csónak  hotel  középkor  malom  rom  Tapolca  tavasbarlang    vár  víz 

Tapolca, Kőszeg, Tata - ha dunántúli történelmi kisvárosokról van szó, számomra ez a triumvirátus létezik. Talán az ottlakók megharagszanak rám, amiért kisvárosként aposztrofálom lakhelyüket, de tény, hogy nem kimondottan túllakott városokról van szó.

Történelmiséget írtam, mikor emellé még odabiggyeszthetném a természeti látnivalók listáját: vagyis látványtárunk ezen helyek esetében igazán széles perspektívában mozoghatnak. Tapolca esetében nagy pozitívum, hogy vasútvonal halad át rajta: így ha két olyan ember érkezik oda, akik két különböző irányból, kocsi nélkül tudnak csak utazni, az nagy előnyt jelenthet. Mint a mi esetünkben. És ha a vasútállomás megvan, onnantól már csak a taxi van soron (merthogy Tapolca szerencsére taxitársasággal is rendelkezik). Lakhelyünk: Hunguest Hotel Pelion. Szállásokról nem szeretek írni, nem akarok senkinek sem ingyenreklámot szerezni, éppen ezért igyekszem meghúzni a határt a semmitmondás és az ömlengés között.

Nos, a fent említett hotel igencsak igényes. Tetszik a szálloda felépítésének helye, az extra szolgáltatások, a kitűnő személyzet (jópár szimpatikus emberkével találkoztunk a pincérektől kezdve, a recepción át, a masszőrökön keresztül egészen a sportszeres alkalmazottakig), finom ételek, tisztaság, rend - egyszóval: szuper. Számomra a Hunguest Hotelek közül is a legjobb. És mivel e beszámoló nem szállásértékelőnek indult, ezért át is térek magára a városra.

Lássuk csak, mit ismerhet az átlagember Tapolcáról? Először is: sajnos vannak olyanok, akik a várost Miskolctapolcával azonosítják - helytelenül. Döbbenet hogy vannak ilyen emberek, de azon kívül, hogy mindkettő helyen van "vízzel teli barlang" (Miskolctapolcán a barlangfürdő, itt a tavasbarlang) nincs közük egymáshoz. Szóval ha már urbanizált deákunk megtalálja, hogy nem Borsod-Abaúj-Zemplénben, hanem a Balatonfelvidéken kell keresnie a várost, onnantól kezdve belevethetjük magunkat annak megismerésébe.

Ha már a tavasbarlangot említettük, célszerű lenne meglovagolni Tapolca legnépszerűbb látnivalóját. Mi ittlétünk második napján látogattuk meg a barlangot. Aki nem járt még itt, annak elárulom, hogy ne tipikus barlangbejáratot képzeljen el. Itt egy épületbe kell bemenni, majd egy lépcső vezet le a föld alá. Egy minimális száraz barlangi szakasz után lehet csónakba szállni, majd egy szűk negyed órás csónakázást követően ki is lehet érni az indulóhelyre. A barlang jól megvilágított, tetszik a csónakázás megoldása, az egy evezős módszer. Szemben más barlangokkal, itt igazán meg kell dolgozni a tovahaladásért. Szerencsére, ha elakadunk, akkor a mögöttünk jövők továbblökhetnek. Mi is kaptunk is a hátunkba, és adtunk is az előttünk haladóknak. Higgye el mindenki: ezért a rövidke élményért is érdemes pénzt kiadni.

Hotelünkből szerencsére tisztán rá lehetett látni a várostól nemmessze magasodó Csobáncra, melynek csúcsát sárkányrepülősök sokasága veszi birtokba nyaranta. Mindemellett Csobáncról megemlítendő az ott található középkori várrom.

A középkornál maradva érdemes megemlíteni, hogy hiába nem hall az átlag történelmet tanuló kisdiák Tapolcáról, mégis egy több évszázados településről van szó. Ami látható az a kb. XIII. századi romkert, valamint a karthauzi vár alapfalainak rekonstruált változatai. A romok közül érdemes megnézni a középkori farkasvermet. A farkasverem körüli korlát jó állapotban áll, de észnél kell lenni, mikor hagyjuk magára a kisgyereket.

Innentől pár méterre már egy vízimalom áll, majd pár lépcsőfokon fellépdelve a Malom-tó tárul a szemünk elé, mely véleményem szerint Tapolca legszebb része. Errefelé vannak lépcsős utcaszakaszok is, melyek tovább fokozzák a magyarországi településekre (mára már) nem jellemző belvárosi elrendezés hangulatosságát.

Látogatásunkkor szerencsére azt tapasztaltuk, hogy német ajkúak is szép számmal látogatják meg nemcsak a Balatont, de Tapolcát is.

Végezetül a szó etimológiájáról: Nálam okosabb emberek szerint a Tapolcza név szláv eredetű, és melegvízű forrást jelent. Ha szláv, akkor... Nos, hogy is van ez?
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Az itthon.blog.hu ajánlásával
könyv A medál titka - könyvajánló
Korábban már találkozhattatok az blog hasábjain könyvajánlókkal, most ezt a listát szeretném...
látnivaló A Balaton északi kapuja
Felsőörs, Veszprém felől érkezve a Balaton északi partjának egyik kapuja. A völgyekkel szabdalt...

Magyar  Română  Slovenčina