Ki akar felelni a Fertő-kultúrtájból?

Magyarország Fertőrákos

Ott-tartózkodás ideje: 2009. jún. 02.  - 2009. jún. 02. (1 nap)

14 hozzászólás I 2 794 látogató olvasta. Rögzítve: 2009. okt. 12. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar Koga Beszámolója

Cimkék: barokk  Eszterházy  Fertő  Fertőd  Fertőrákos  kastély  kőfejtő  középkori  Mithras  Nagycenk  ókori  római  Széchenyi  szentély    UNESCO  Világörökség 

Mily' szép is a tanár élet! Bár kijelentésem nem nélkülözi az iróniát - mely fő forrása a bő egy évtizedes liberális oktatáspolitika - mégis pozitív oldaláról szemlélve a dolgokat, a jó paidagógosz elkönyvelhet évente egy hosszabb, és három rövidebb szünetet (nagysági sorrendben: nyári, téli, őszi és tavaszi szünet), valamint egy pedagógus kirándulást az adott iskola és önkormányzat pénztárcájához szabottan.

Én magam egy közepes méretű község egyetlen általános iskolájában tengetem mindennapjaim, eme információ birtokában valószínűleg az értelmesebbeknek leesik, hogy nem dúskálunk anyagi javakban, de ha kell lépünk.

Idén se maradt el tehát a pedagógus kirándulás kishazánkba. Az előző évi szerényebb székesfehérvári út után kissé távolabbi, ámde belföldi célt kerestünk magunknak - és e cél olyan jónak bizonyult, hogy pályafutásom során először telt meg úgy a busz, hogy ülőhely se maradt szabadon.

Hogy honnan indultunk az nem lényeges. Maradjunk annyiban, hogy jó tempóval kb. három órányira van tőlünk első célpontunk: Nagycenk. Kisiskolás koromban többször jártam a híres Széchenyi kúriában, melyet a nagyérdemű a kastély szóval emleget. Számomra a kastély sokkal inkább fényűzőbb, pompásabb, és egyben giccsesebb annál, mint amit Nagycenken kap az ember. Ez a kastély ugyanis majdhogynem puritán. Mérete nem impozáns, termei is mára múzeumszerűen vannak berendezve, hűen prezentálva a XIX. században itt élő nemesi család használati tárgyait, máig fellelhető értékeit. A kastély parkja rendezett. Negatívumként értékelnék két dolgot: egyik a fotózás: ha már a fertődi kastélyban engedélyezett, akkor itt miért kell érte komoly pénzt fizetni? A mai digitális világban komolyan gondolják, hogy rá tudják sózni az emberre a képeslapjaikat csakazért mert tiltják a fényképezést? A másik negatívum az, melyből próbálnak profitálni, mégis hanyagul kezelik. A kastély kapujánál ugyanis az üvegre ráragasztottak egy A4-es lapra fénymásolt UNESCO Világörökség emblémát. Ez döbbenet! Ha a külföldi idejön, hát kiröhögi a magyart. Ha már reklámozni akarják (ami egyébként megvan, hiszen a Fertő-tó körül több településen vannak UNESCO emblémával ellátott információs táblák), akkor miért nem tudnak valami normálisabb jelzést kitalálni? Böki a csőröm, de ez igénytelenség.

No de javaslom, ne a mostani gondnokság esetleges pár hanyag alkalmazottja alapján bíráljuk történelmi emlékünket! Mint említettem, a park egyszerű, de tényleg szép.

A községben található a Széchenyi család mauzóleuma is, ahová szintén több ízben eljuthattam. Emlékszem, általános iskolás koromban okozott pár álmatlan éjszakát Széchenyi Pál - kalocsai érsek - nyitott koporsóban látható holtteste. Azért én zokon venném, ha halálom után közszemlére tennének. - Komolytalannak hangzik a gondolat, pedig ha épeszű, erkölcsös ember belegondol: ez a világ kifordult önmagából. Sajnos már a temetőkben is.

Tegyünk egy nagyobb lépést kastélykörutunk következő állomáshoz: Fertődhöz. Biztos sokan tudják, hogy Fertőd nem egy több évszázados település. Eme neve is csak most lép be a nyugdíjkorhatárba (a jelenlegi törvénykezés szerint), úgyhogy hagyjuk a szocializmusbéli nevét, és hívjuk úgy, ahogy illik: Eszterháza. Innen talán a történelemben kevésbé jártas, ámde nagyobb kastélyokkal azért képben lévő ember is tudja, hogy ha Fertőd, akkor ott Eszterházy kastély van. No, ez az a kastély, mely miatt egyik szemem sír, a másik nevet. Múltbéli emlékként szép, majdhogynem monumentális (magyar viszonylatban), de ahogy kinéz, az szégyenletes. Nem tudom miféle ki a fenntartója (bevallom, hiányosak ezirányban az ismereteim), nem tudom miféle pénzeket kap, és mire osztják szét; de hogy külső vakolatai potyognak már gyerekkorom óta, hogy termei jelentős része nem látogatható, mindez annak dacára, hogy elvileg Világörökség (magyarra fordítva: talán ide is jóval több külföldi turista látogat, mint hazánk más helyeire), és csak ennyit képesek ebből kisajtolni... Szégyellem magam a lehúzó szövegek miatt; pedig nem nekem kellene, hanem kulturális javainkra pénzt osztogató egyedeknek. Merthogy szemlátomást az ott dolgozó emberekkel gond nincs, sőt! Udvariasak, készségesek - az itteni szoftver egészséges, csak a hardver a tropa, és a szerverre férne rá egy kis frissítés (szerver alatt döntse el ki-ki maga, hogy milyen hivatalra is gondolok).

Annyit amúgy leszögezhetünk, hogy a kastély mai fenntartója nem szórja két kézzel, és több zsebből úgy a pénzt, mint ahogy tette ezt az építtető, Eszterházy "Fényes" Miklós. Ő agyament módon húzta fel kastélyát, és bár kora emiatt furcsának vagy egy gazdag eszetlennek tartotta, mégis mi - az utókor - büszkék lehetünk rá, hogy egykor élt egy ilyen hóbortos kicsi ember (kicsi, hisz magasságáról árulkodnak az ágyai és az idegenvezetők).

Szomorúan konstatálom, hogy a főkapun belüli teret leszórták valamiféle apró kövekkel. Gyerekkoromban azért ennél szebben nézett ki: mintha valamiféle növényekkel lett volna tele anno. Mindegy: ez a változás szele, mely nem mindig pozitív, sőt, ha abból indulunk ki, hogy minden véges, előbb-utóbb elpusztul, akkor mi magyarok élen járunk megmaradt kulturális örökségeink lerombolásában.

Érezhetően túl sok a negatív kritika írásomban, pedig a környék valóban szép - bár nem látom benne, mitől érdemelné ki a Fertő-kultúrtáj jobban a világörökségi címet egyéb magyarhoni tájnál - de hagyjuk. Szökkenjünk át inkább egy olyan helyre, mely tényleg megéri a pénzét (a többi is az emlékek és a barátságos emberek miatt). Ezt a helyet én Fertőrákosban találtam meg.

Kis település, pár utcás. Történelme nem sok van. Voltak itt magyarok, aztán horvátok, aztán megint magyarok, meg osztrákok, szóval voltunk páran az elmúlt ezer esztendőben is - de... előttünk is voltak ám! Mégpedig a rómaiak. Legalábbis erről árulkodik a közelben lévő Mithras szentély. Trianon kapcsán nem lehet és nem etikus jó dolgokról beszélni, de tényleg csak a vak szerencsének köszönhető, hogy éppenhogy átcsúszott e hely Kis-Magyarország határain belülre. Sajnos a fent említett kiránduláson nem juthattam el a Mithras kultusz eme helyére, mégis jobbnak láttam megemlíteni, hogy ilyen márpedig van Fertőrákoson.

És még mi van itt? Van pl. pár városfalmaradvány. Szerencsémre, hisz' imádom a romokat - pont azokat, melyeket nemrég "dörék culágerek" eldózeroltak Győr belvárosában (szemléltetésképp, hogy Magyarországon ilyen is van). Szóval itt van pár nem túl terebélyes falmaradvány, melyek ha kis szerencsénk van, még jódarabig állhatnak.

De mindez még mindig semmi. A nap szenzációja egy olyan hely, ahová szégyen szemre az egy busznyi társaságból csak négyen mentünk be: a fertőrákosi kőfejtő. Ez a hely igazán megéri a - nem túl drága - pénzét. Tényleg nem sok ilyen létezik a közelben (konkrétan én egyről se tudok, tudom ez az én hiányosságom). Van múltja (A kőszívű ember fiai), van jelene (szerintem prímán hasznosított látnivaló, mely szerencsére nélkülözi az oda nem illő kiállításokat). Ezt nem csak úgy építették, hanem ami itt van az tényleg egy emberkéz által művelt természeti csoda. Azt azért aláírom, hogy nem mindenkinek okoz katatóniás tüneteket, de nekem tetszik. És hogy egy busznyi emberből csak ennyien voltunk kíváncsiak rá? Ez azt hiszem hűen reprezentálja a mai magyar kultúréhséget. Döbbenet az egészben, hogy itt nem nyolcosztályos emberekről van szó, hanem tanárokról.

Beszámolómban vettünk egy kis ingyen informatika, földrajz, művészettörténet, történelem órát, nyakon öntöttük pár latinus terminusszal; és személyes konklúziómban leszűrnék pár tanulságot csak eme út kapcsán:

A kilencven előtti negyven év nem okozott összesen ekkora kulturális érdektelenséget, mint az elmúlt tizenkilenc (annak is inkább az elmúlt kormánybeli taktusa). Mintha kiveszne az érdeklődés hazánk, kultúránk iránt - még akkor is, ha ez nekünk pénzünkbe se kerülne (lásd: a pedagógus napra nem fizet senki egy petákot sem).

Minek nekünk ennyi Világörökségi cím, ha pár renegát Tokaj-hegyaljai polgármester is évszázados hagyományaikat rúgná fel? Ha látogatottságuk a cím ellenére is magyar viszonylatban olyan kicsi, hogy szinte csak általános iskolás csoportokkal próbálják megtömni eme helyeket? Ha hazánk lakosságának 99%-a azt se tudja, hogy létezik olyan cím, hogy Világörökség?

Nagy vákuum alakult ki sajnos a Pannon föld és az itt lakó mára már kevésbé homogén nemzet között. E 93.000 négyzetkilóméter hiába tartogat olyan természeti csodákat mint a Fertő-tó, olyan építészeti remekműveket, mint a fertődi Eszterházy kastély, amikor az ide települtek közel 10 millió leszármazottjának fogalma sincs mi veszi körül, vagy mi van a talpa alatt.

(Ha valaki érdeklődést mutatna a hely iránt, fotóalbumaim között külön megtalálható Nagycenk és Fertőd is. És köszönöm mindenkinek a fáradságot, aki a tengerpartos élménybeszámolók sokaság helyett idejét szánta e iromány elolvasására, és esetleg érdeklődését fel is keltette a hely!)
Feltöltve: 2009. aug. 14.
Értékeld az élménybeszámolót!
7 (8 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:
Koga - 2009.10.19. 07:32

tito64: Írtam egy privát üzenetet. ;)

tito64 - 2009.10.19. 00:10

Kedves Koga!Most már tényleg szétfúrja az oldalamat a kiváncsiság,hogy mi a foglalkozásod...Ebben az irásban tanárnak irod magad,de az üzidben azt irtad,hogy kollégák vagyunk.Csak az a bibi,hogy nekem más a foglalkozásom,és ezt te is tudod...Akkor most mi a helyzet?

futestechnika - 2009.10.18. 20:29

Ksziszo, Te Pristinábaaa is voltál:))))

ksziszo - 2009.10.18. 16:42

Hogy gyerekkorodban álmatlanul forgolódtál Széchenyi Pál holttestének látványa miatt - igen, igen, igen, ilyesmiket kell leírni egy élménybeszámolóban - ez a szubjektivitás, egyediség, érdekesség, újdonság, amit máshol, mástól nem fogok "megtudni".

ksziszo - 2009.10.18. 16:40

off topic(no, szóval ügyes volt a Macskajaj fordítója)

ksziszo - 2009.10.18. 16:32

Én meg voltam Magyarba! :) A Macskajajban mondják ezt: "Elmegyünk Magyarba, Pécsre, a vásárba!"

futestechnika - 2009.10.17. 12:40

???????? Amikor azt sem tudja, hogy melyik tenger partján nyaral? Csak annyit, észlel, hogy meleg volt, és meresztett.

Koga - 2009.10.16. 22:20

:) Végülis nem érdekel, hogy lepontozza, de legalább indokolná meg. :)

futestechnika - 2009.10.16. 22:12

Koga, vedd ezeket az embereket úgy, mint anno egy kabaréjelenetben , már nem emlékszem kik játszották, lényeg,: újgazdagék beszélgetnek:"-Mi egyszer voltunk Görögbee, kétszer voltunk Törökbee, háromszor Olaszbaa..."és így tovább:)))Mi meg voltunk "Sopronbaa" :)))

Koga - 2009.10.16. 12:50

Juteszembe: Sok írásom ennél jóval gyérebb információadagot hordoz, kevesebb is bennük a leírás, meg a látnivaló - de hát tengerpartról van szó bennük, persze hogy azt jobban pontozzák. Látva az ONGO toplistáit, komolyan mondom, az általam jobbnak ítélt beszámolókat feszt lepontozza valami állat (pl. ksziszo vagy daci, vagy futestechnika írásait), a sablonos, utazási oldalakról kiírt sallangokat (nem nevesítenék, de minden nap van tőlük írás az ongo-n), azt meg istenítik, felpontozzák. Tényleg erre van igény? Mert útikönyvekből én is tudok lopni gondolatokat, és leírom, hogy nekem mily' f*** hogy olyan sok pénzem és időm van, hogy egyik héten Tunéziába hajókázok, másikban meg 4-5 csillagos hazai szállodáról írom le véleményemet. :) Amúgy én sem változtatom meg véleményemet, akinek ez csak 3 pontot ér, a az én szemembe is egy 10-e skálán egy 3-as, mert merőben másként szemléli a világot mint én. :D

Koga - 2009.10.16. 12:41

Ejjha: megint rosszat szóltam. Valaki dobott rám egy 3-as pontot. Jellemző: szólj igazat, és betörik a fejed. Lehet, hogy ismét egy lelkes strandpapucsos, antikultur lény tévedt a beszámolómra; vagy egy hobbiból összevissza pontozó emberke. Akárhogy is: Én ha beszámolót értékelek ponttal, mindig írok egy jellemzést, hogy miért adtam annyit, amennyit. Naiv vagyok, hogy ezt várom el másoktól is? :) Mindegy, az én konklúzióm az, hogy vagy egy olyan emberke pontoz le, akit személyesen megbánthattam eme írásommal (netán ott dolgozik), vagy abszolút sz**ik a magyar tájra.futestechnika, ksziszo, tito64: Köszönöm a hozzászólásokat. (^_^)

tito64 - 2009.10.15. 22:17

10-es!!

ksziszo - 2009.10.13. 21:46

Tőlem meg öt pluszpontot, mert azon kevesek közé tartozol, akik - persze helyesen - rövid u-val írják a "kulturális" szót.

futestechnika - 2009.10.13. 08:30

(Ha valaki érdeklődést mutatna a hely iránt, fotóalbumaim között külön megtalálható Nagycenk és Fertőd is. És köszönöm mindenkinek a fáradságot, aki a tengerpartos élménybeszámolók sokaság helyett idejét szánta e iromány elolvasására, és esetleg érdeklődését fel is keltette a hely!)Ezért kapsz egy szép Nobel díjat tőlem. Különösen a tengerparti megjegyzés okán. Nagyon jó kis leírás, a Mithraszt legközelebb ne hagyjátok ki!


Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Az itthon.blog.hu ajánlásával
Szent_Márton Szent Márton-napi Országos Nagyvásár
2016. november 5-6-án rendezik meg a Szent Márton napi Országos Nagyvásárt Szombathelyen, a Vasi...
Harrer Érmes csokicsodák Sopronból
Négy arany- és két ezüstérmet nyert az International Chocolate Awards kelet-európai regionális...

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina