Indiai Himalája

India

Ott-tartózkodás ideje: 2009. szept. 06.  - 2009. okt. 04. (28 nap)

0 hozzászólás I 6 363 látogató olvasta. Rögzítve: 2009. nov. 13. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar gorasahab Beszámolója

Cimkék: autóbérlés  Himalája  India  terepjáró 

Egy tömör beszámoló azoknak akik bérelt autóval akarják bejárni a Delhi-Shimla-Kinnaur-Spiti-Kullu-Ladakh-Kashmir-Delhi útvonalat, vagyis végigmenni az indiai Himalája északnyugati részén.

Repülőjegy: ez nem játszik, mert nem Pestről indultam
Autóbérlés: saját vezetés nem ajánlott, több okból: 1) tájékozódás és nyelvi nehézségek, 2) veszélyes forgalom, 3) baromi fárasztó, 4) pocsék úthálózat, 5) az államközi határok átlépése nagyon bürokratikus (pld Punjab és JK között), 6) ha baleseted van, egy külföldinek sosincs igaza és ha ember is megsérül, a sofőrt általában megverik vagy meglincselik (évente 20-30 olaszliszkai eset fordul elő Indiában, ez nem vicc).

Javaslom: http://www.rajasthanfourwheeldrive.com. Egy nagy terepjáró (Mahindra Scorpio) 15 napra (vagy többre) napi 3400 INR sofőrrel. Az árban minden benne van (benzin/dízel, útadók stb). A sofőrök profik, az autók makulátlanul tiszták és kiváló műszaki állapotban. Természetesen légkondival.

Delhiből a Kingfisher Airlines naponta repül Simlába, kb 80 USD a jegy és egy egész napi vonatozást meg lehet takarítani. Én is így tettem, és ott találkoztam a sofőrömmel + a Scorpióval.
Simlából elvileg egy nap alatt Kinnaurban lehet lenni, nekünk közbejött egy hegyomlás és két napot Rampurban vesztegeltünk. Szállás: Sip'n'Drive, a várostól délre pár kilométerrel. Isteni éttermük van.

Kinnaur: Reckong Peo zsúfolt és zajos, Kalpában érdemes megszállni. Sok szálloda, a legjobb: Kinner Villa (40 euró).

Kalpa-Nako: 1 nap, Nakoban szállás: van egy hotel rögtön a buszmegálló mellett, a neve nem jut eszembe. Kiváló hely, éjjel-nappal forró zuhannyal.

Mármost hazudtam az elején, mert Spitibe egy másik hegyomlás miatt nem tudtunk tovább menni, így vissza kellett fordulnunk. Rampur után 20 km-rel le lehet térni egy mellékútra, ami Anin keresztül Kulluba vezet. Aniban van szálláslehetőség. Onnan Manali egy nap. Útközben van egy hágó ahonnan az egész Himalája látható jó időben; a havas csúcsok végtelen sora a láthatáron felejthetetlen látvány.
Manali nem nagy szám, de tele van olcsó szállodákkal. Kalkuláld bele hogy ha az olcsó Old Manali-ban szállsz meg, kissé messze van a várostól és a riksázás meg fogja dobni a költségeket.

Manali-Leh: a Rohtang-hágóig borzalmas a forgalom, aztán Lahaulba érve jönnek a hegyek és a hegyvidéki sivatag. Jispa: Hotel Ibex a jobbik, de van a falu másik végén egy olcsóbb szálloda is. Jispa-Leh: egy teljes, nagyon hosszú nap, 4 hágón kell átkelni. A táj csodálatos.

Leh: a gompákon kívül érdemes elmenni a Pangong-tóig a tibeti határhoz (ehhez útvonalengedély kell ami Leh-ben simán kiváltható), és északra a Nubra-völgybe. Előbbi 2, utóbbi 2-3 nap. Ladakhban nem szeretik a nem ottani autókat, és ha nem akarod hogy éjjel kiszúrják a gumikat, jobb ha a helyi taxismaffia ótvar dzsipjeivel mész. Egy öt napos Pangong-Nubra túra 8-10.000 rúpia. Megéri.

Leh-ből Srinagár felé indulva érdemes meglátogatni a Dha-Hanu falvakat(Dha a legnagyobb), ehhez Khalsinál le kell térni a főútról és követni az Indus völgyét. Totál egyedi kultúra és egyedi emberek várnak, egész más fíling mint akárhol Indiában. Az ottani brokpák állítólag Nagy Sándor katonáinak leszármazottai. Dha-ba nem megy út, egy rövid erdei úton lehet a faluba érni. Szállás rögtön az első házban. Dha után nem kell visszamenni Khalsiba, az út tovább megy Kargil felé.

Kargil: nagy büdös város, legjobb szálloda: Hotel Shiatsen.

Srinagar: Kargilból egy teljes nap. A csontszáraz Ladakh után csodálatos érzés átkelni a Zodji-hágón és meglátni a szinte ausztriai jellegű, fenyvesekkel borított Kashmírt. Kicsit zavaró a rengeteg állig felfegyverzett katona, azonban a hely biztonságos és az emberek nagyon barátságosak. Jó minőségű ruha, sálak és cipők kaphatók potom pénzért.
Hotel: Ahdoo's Hotelt ajánlom.
Fő látnivalók: a mogul kertek (ezek elég messze esnek a várostól) és a Dal-tavi csónakázás. Utóbbi egy órára 350 rúpiáig alkudható, de vigyázat, egy óra alatt nem érsz vissza Srinagárba és választhatsz hogy vagy kifizetsz még egyszer ennyit, vagy kiszállsz a város felé félúton és riksával mész vissza.

Szórakozás: semmi az égadta világon. A Hotel Broadwayben van egy bár ahol alkohol kapható, de elég drága.

Srinagar-Jammu: rossz és zsúfolt út, egy teljes nap. Érdemesebb Jammut megkerülni és az úton szállást keresni. Nekünk 10 km-rel Jammu után: Hotel Rajan. Szar hely, de olcsó, van sör és jó kaja és meleg víz.

Jammu-Delhi: egy nap alatt megtehető mert onnantól már az alföldön haladunk (amikor épp nincs dugó). A pandzsábi rendőrökkel óvatosan: a legkorruptabbak egész Indiában, és szívesen vadásznak nem helybeli rendszámú autókra. Aztán mehet a baksis naponta többször.

Nagyjából ennyi. Ha valakit érdekel az egész történet, amiben van szex, kábítószer, zombi és még sok minden más, itt elolvashatja: http://newphotonotes.blogspot.com
Értékeld az élménybeszámolót!
10 (2 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina