A mi Párizsi hétvégénk kamionnal

Franciaország Párizs

Ott-tartózkodás ideje: 2009. aug. 22.  - 2009. aug. 23. (1 nap)

8 hozzászólás I 7 846 látogató olvasta. Rögzítve: 2009. dec. 13. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar tito64 Beszámolója
Előljáróban szeretném leszögezni, hogy ne várjatok tőlem lebilincselő útleírást, mert ez az első írásom, és ezáltal nincs is nagy gyakorlatom ezügyben.

Mivel kamionos vagyok és sokat járok külföldön, útjaim során Párizsba is eljutottam többször, de soha nem tudtam igazán körülnézni. Álltam az Eiffel torony alatt, de nem mentem fel, mert úgy gondoltam, hogy ide csak a párommal fogok felmenni egyszer, de hogy mikor, azt akkor nem tudtam volna megmondani. Tervezgettem, hogy elmegyünk egyszer hosszú hétvégére valami fapadossal, de ez a terv csak álom maradt. A nyár szokásosan telt el, dolgoztunk, július végén mint minden évben, elmentünk Olaszba nyaralni, és amikor hazajöttünk mindketten visszamentünk dolgozni.
Már mindenki az augusztus 20.-i hosszú hétvégére készülődött, amikor megkaptam az ukázt, hogy a én hétvégém Párizsban fog eltelni, mivel Párizs mellé, egy kisvárosba fogok vinni egy fuvart. Gyorsan kellett dönteni, hogy vállalom, vagy nem a fuvart.
A feleségemnek pedig pillanatok alatt intézni kellett a szabit, mivel ez egy vissza nem térő alkalom volt, ráadásul egy fillérünkbe sem kerül.
A lényeg a lényeg,hogy sikerült mindent megszervezni,a neten egy csomó dolognak utánanézni(látnivalók,közlekedés, stb.).
A közlekedés nagyon fontos volt,mert kamionnal a
belvárosba nem tudtam volna bemenni és főleg parkolni, ezért ki kellett néznem valamelyik külvárosban egy biztonságos parkolót, ahol a kocsit otthagyhattuk napközben, éjszaka pedig nyugodtan aludhattunk.
Aki kicsit is ismeri a párizsi elővárosi lakosságot és körülményeket, az tudja, hogy a a szervezés nem kis fejfájást okozott nekem.
Mielőtt valakiben felmerülne a kérdés, hogy hogy lehet kocsiban aludni, annak gyorsan elmondom, hogy a kamionban két ágy, klíma, beépített gyári hűtőszekrény van. Mivel a feleségem gyakorlott kamionos feleség, nem okozott gondot számára az ilyesfajta elszállásolás. Rengeteg fuvarban részt vett már velem Portótól-Koppenhágáig. Gondolom most már sok Ongós klubtársam, aki a luxuskörülményekhez szokott, húzza az orrát, mert megszokta az all inclusive ellátást, de gondoljatok bele, hogy ezek szászezrekbe kerülnek, nekünk meg gyakorlatilag egy fillérünkbe sem került, sőt még elég szép pénzt is kaptam érte, és ugyanazokat a dolgokat láttam, mint mások.
Tehát az útvonal:
2009.08.18. Keszthely-Budapest-Hegyeshalom-St.Pölten (itt aludtunk).
2009.08.19. St.Pölten-Linz-Passau-Nürnberg-Mannheim (második éjszaka).
2009.08.20. Mannheim (itt aug.20.tiszteletére reggel vettünk a REAL-ban két edzőt (Adidas,Hitech), mert nagyon olcsó volt)-Saarbrücken-Metz-Rems-Párizs-Le Mesnil Leroi (20 km Párizstól).
2009.08.21. Délelőtt lerakodtam Le Mesnil Leroiban.
12 órakor szabadok lettünk. Mondhatnám úgy is, hogy kitört a hétvége!
Megkerestük a parkolót, ahol hétvégéztünk, de találtunk egy jobbat Montessonban a Carrefour Hipermarket mellett.
Délután bevásárlás, borozgatás, korai lefekvés, jah és 37°C!
2009.08.22.: Ébresztő 5:30-kor! Kávéfőzés, fejből kinézés, készülődés. Jah, azért a korai kelés, mert időben akartunk az Eiffel toronyhoz érni, hogy ne kelljen fél napot sorbanállni.
1 km-re voltunk a RER-állomástól, ami Sartrouville-ben volt. 15 perc séta. Az állomáson megvettük a két db Paris Visite Card-ot, ami 28,30 Euro két napra fejenként, és gyakorlatilag minden tömegközlekedési járművön használhattuk.
Elfelejtettem mondani, hogy a RER olyan mint a HÉV, csak modernebb.
Felültünk a RER-re és 25 perc múlva a Charles De Gaulle Étoile állomáson voltunk, ami a Diadalív alatt van. Ott átszálltunk a 6-os zöld Metróra és az ötödik állomáson, a Bir Hakeim megállóban leszálltunk, ami az Eiffel torony közvetlen közelében van. Reggel 8:30-kor már a torony lábánál álltunk a sorban, ami ekkor még csak kb. 10 m volt, nem mint délben, amikor lejöttünk, ugyanis akkor már fullon volt a tér. A torony 9-kor nyitott, a belépő 13 Euro volt személyenként, ami a legdrágább, mert a 3. emeletet célozza meg. Mi ezt vettük meg, mert a spiccet jelöltük meg célként. A beléptetés szigorú volt, mint a reptereken. Detektoros kapu, személyes holmi átvizsgálás, stb. A 2. emeleten átszálltunk egy másik liftbe, ami a csúcsig ment. Nagyon durva volt! Alig mertem kinézni! Félelmetes volt, mégis csodás!
(Zárójelben megjegyzem, erősem küzdöttem a tériszonyom-
mal!)
Amikor felértünk és kiszálltunk a liftből, lenézhettünk a városra, ami maga volt a csoda, egyszerűen felejthetetlen! Voltam már sok szép helyen a világban, nyaraltam csodálatos helyeken Monacotól-Görögországig, Rimini-től-Portóig, de ez a látvány überelte az összes eddigit.
Nem is akarok erről többet írni, mert aki volt már fent, az tudja miről beszélek, ezt nem lehet szavakba önteni, oda el kell menni, és ezt át kell élni!
Elfelejtettem említeni, hogy szikrázó napsütés volt és 36-38°C. Fotózásra kiváló idő.
Délben értünk le a toronyból. Pár fotó a Mars mezőn és a Szajna parton, majd irány a Metró, vissza a Diadalívhez.
Majdnem elfelejtettem! Souvenirt (Eiffel tornyos kulcstartót, sálat, dobókockát) a torony alatt érdemes vásárolni a nepper feketeárus srácoktól, mert jóval olcsóbban árulják a portékájukat, mint a hivatalos ajándékboltok. Alkudni kötelező! Én nagyon élveztem!
Szóval, visszamentünk a Diadalívhez. A Diadalív is maga a csoda! A lábánál megnéztük az ismeretlen katona sírját, millió fotó, majd felmentünk a tetejére. 9 Euro a belépő. Rengeteg lépcső vezet e tetejére, de megérte. (115 kg vagyok, nem volt kis túra!)A Diadalív gyomrában kis múzeum és ajándékbolt van, ami a történetével foglakozik. A tetejéről pazar a kilátás a Champ Elisées-re, az Eiffel tornyra, és ellátni egészen a Concord térig.
Miután lejöttünk, úgy döntöttünk, hogy a Champ-on körülnézünk és iszunk egy kávét. Úgy is volt. Millió elegáns üzlet, butik, étterem és kávézó van itt. Természetesen beültünk egy elegáns kávézó-étterembe, és "pénz-ékszer nem számít" alapon mi is elengedtük magunkat. Megpróbáltuk átérezni az igazi párizsi feelinget, ha már itt vagyunk. Békacombot azért nem ettünk:)
Egy kis pihenés után irány a Concorde tér, ami a Champ végén van (2 km), útközben elkaptunk egy buszt, ami elvitt minket oda. Kötelezők mengnézése (Obelisk, szökőkút, stb.), majd a Tuileires-kerten és a kis Diadalíven keresztűl eljutottunk a Louvre-hoz, illetve az üvegpiramishoz. Tom Hanks már nem volt ott:)
Ekkor már este fél hat volt.Sajnos a Louvre csak hatig
volt nyitva, így a Mona Lisa, majd máskor fog örülni nekünk.
Gyorsan átmentünk a szigetre (cité), hogy még a mai napon megnézzük a Notre Dame-t. Belépő nincs a templomba, viszont sokat kellett volna sorban állni, de mi (főleg én) felvettük a pókerarcot, és 2 perc alatt bejutottunk. Nagyon szép volt, megszólaltatták az orgonát, ami Európa legnagyobb templomi orgonája, és pont harangoztak, ne tudjátok meg mekkorát szóltak! Illetve, tudjátok meg, menjetek el, hallgassátok meg, mert nem mindennapi élmény!
Ezután megnéztük a Pont Neuf-ot (nevével ellenététben ez Párizs legrégebbi hídja), majd átsétáltunk a Pont Arts-on. Ez a gyaloghíd arról híres, hogy esténként a fiatalok birtokukba veszik, piknikelnek, beszélgetnek, borozgatnak, bandáznak.
Közben beesteledett, és mi visszamentünk a Diadalívhez. Megvártuk, hogy kivilágítsák a Champ-ot. Este 11-kor felszálltunk a RER-re, irány a "szálloda":)
Hulla fáradtan estünk az ágyba.
2009.08.23.: Reggel 6:30-kor felkeltünk, majd kávézás után ismét irány a RER-állomás. Szerencsére sűrűn járnak a szerelvények, úgyhogy hamar eljutottunk a Charles De Gaulle Étoille-re, ahol átszálltunk a 2-es (kék) Metróra, amivel eljutottunk a Pigalle megállóig.
Ott le is szálltunk. A Place Pigalle híres hely. Itt van Párizs vigalmi negyede. Minden második üzlet Szexshop (bementünk).2-300 m-re található a Moulin Rouge és 3-400 m-re a Montmartre művésznegyed, a Sacré Coeur Bazilikával, amit a város legmagasabb pontján építettek fel.
Először a Mountmartre-t céloztuk meg gyalog. Útközben megpihentünk a Szerelmesek fala előtt az Abbesses-téren. A Szerelmesek faláról csak annyit, hogy rengeteg nyelven, köztük magyarul is, rá van írva "szeretlek", és egy nagyon szép kis kertben van, ahol mindjárt el is fogyasztottuk a reggelinket,természetesen baguettet:). Készítettünk pár fotót, majd indultunk tovább. Némi "hegymászás" után felértünk a Place Du Tertre-re, ami a Montmartre negyed kellős közepe, itt van Párizs művészenegyede. A tér már kora délelőtt tele volt turistákkal, szólt a francia zene, a festők ecsetjei szinte egymásba értek, annyian voltak, a kávéházak teraszán egy gombostűt sem lehetett elejteni. Zajlott az élet. ÉLET, csupa nagy betűvel, mert ennek a nyüzsgésnek olyan atmoszférája van, amit csak itt lehet érezni, sehol máshol a világon. Természetesen mi is leültünk egy kávézó teraszára, és csak néztük a forgatagot, élveztük a látványt. Ezután elmentünk a 150 m-re fekvő Sacré-Coure Bazilikába, amit Napoleon építtetett. A belépés ingyenes volt, fotózni nem lehetett (persze én fotóztam), ezt nagyon szigorúan vették. Némi (1 órás) sorbanállás után felmentünk a Bazilika tetejére, ahova több mint 400 lépcsőfok vitt fel. Nagyon durva volt!
Szűk volt a csigalépcső, kicsik a fokok. Aki volt már fent az Esztergomi Bazilika kupolájában, tudja miről beszélek. Tehát fárasztó volt a menet, de fent a csodás kilátás kárpótolt mindenért! Párizs a lábaink előtt hevert. Olyan volt, mint egy álom, potom 5 Euróér-t:)
A következő program a Pigalle tér és a Moulin Rouge megtekintése volt, úgyhogy felültünk a Montmartre buszra, és visszamentünk a Pigalle-ra, ahol elidőztünk egy kicsit, majd fotózkodtubk a Vörös Malom előtt.
Mint említettem már, bementünk pár Szex-shopba is:), szóval jól éreztük magunkat, pedig trópusi meleg volt.
Később busszal visszamentünk a Művésznegyedbe,vettünk pár souvenirt (festményutánzat, stb.), majd mire beesteledett újra a Champon, a Diadalívnél találtuk magunkat.
Kigyúltak az esti fények, az Öreg hölgy is kivilágítva várt minket, hogy elbúcsúzzunk tőle és Párizstól.
Irány Luxemburg!

Nagyjából ennyi az én Párizsi hétvégém története. Fárasztó volt, de megérte! Gyönyörű élményben volt részünk! Rengeteg fotót készítettünk, mégis keveset:)
Párizst mindenkinek látni kell!
Kalandra fel Ongós társaim !

Üdv: Titó!
Feltöltve: 2009. okt. 04.
Értékeld az élménybeszámolót!
7.6 (8 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:
tito64 - 2010.02.08. 11:44

Köszönöm! :) Egyébként 2 nap tényleg nem sok,éppen csak arra elég,hogy a kötelezőket meg lehessen nézni,viszont így is óriási élmény volt!Párizst mindenkinek csak ajánlani tudom!Üdv.:Titó

biztositos - 2010.02.08. 10:43

Nagyon jó volt a leírás. Egyszer még szeretnék elmenni én is Párizsba. De akkor több napra:)

tito64 - 2010.02.07. 22:41

Köszi,örülök,hogy tetszett! :)

Toto - 2010.02.07. 22:35

Nekem is tetszett, ez egyáltalán nem volt rossz leírás! Gratulálok a szervezéshez, még sok ilyen utat kívánok! A spontán bulik a legjobbak. :)

tito64 - 2009.12.28. 10:52

Köszönöm a pozitív véleményeket,örülök,hogy tetszett a beszámoló! :)Sajnos nem nagyon van időm élménybeszámolókat írni,mert elég elfoglalt vagyok,pedig lenne téma bőven.Üdv.minden Ongósnak,és BÚÉK!

ursa - 2009.12.28. 01:04

Kedves tito! Ez egy nagyon jó beszámoló,ahhoz képest meg különösen hogy az első!!Nagyon kevés időtök volt de a lényeget mégis meg tudtáttok nézni,jól megszerveztétek.Az jól tettétek hogy a torony tetejére mentetek fel.Én 2005nyarán voltam,tényleg félelmetes azé 300m magas nem kevés.Azé van rács drót,hogy véletlenül sem essen ugorjon ki senki,hát én abba is kapaszkodtam néha))))))Az ongosok meg nem huzzák a szájukat hogy igy oldottátok meg,sőt büszke vagyok rátok kellemest a hasznossal,ahogy irod nekünk fizettek!Rengeteg Fapados járat van,meg hostel is egyre több,nekem az utazás a hobbim és ki lehet hihetetlen áron hozni dolgokat.Persze nem azt mondom hogy sajnálom a lét,nem az a lényege hogy minél kevesebb pénzt költsek.Egy két beszámolóm meg szállásértékelésem van,főleg a szállás értékelésnél igyekszek pontos lenni.Hogy más is használni tudja.De egy két beszámolót még meg kell irjak,de igyekszem!!! Üdv ursa

tito64 - 2009.12.17. 11:20

Köszönöm! :)

anikoneni - 2009.12.15. 20:51

Nagyon tetszett a beszámoló.!


Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Magyar  Română  Slovenčina