Predjamai barlangvár

Szlovénia Predjama

Ott-tartózkodás ideje: 2008. okt. 25.  (1 nap)

0 hozzászólás I 6 819 látogató olvasta. Rögzítve: 2010. jan. 06. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar kalled Beszámolója

Cimkék: barlang  Predjama  Szlovénia  vár 

Szlovénia egyik legérdekesebb és leghíresebb látnivalója a predjamai barlangvár. Nagyon különleges, szinte bele a barlangba épült, egy bonyolult barlangrendszer bejáratához. A barlang fontos szerepet játszott, hisz egyik oldalról védte a várat, ezen keresztül kapták az utánpótlást és szükség esetén itt tudtak elmenekülni is.
A vár a történelem folyamán több híres tulajdonossal is büszkélkedhet, a Habsburgoktól kezdve a Windischgraetz hercegig. Egyik híres tulajdonosa Erasmus Lueger rablólovag volt. Ez a bizonyos Erasmus Habsburg Frigyes és Hunyadi Mátyás viszályában Mátyás oldalára állt, ami persze nem aratott tetszést a bécsi udvarban. Szóváltásba keveredett a császár egyik rokonával (Pappenheim marsall), és párbajban megölte, majd Predjamába menekült. A trieszti és osztrák hadak együttesen próbálták őt elfogni. Ostromgyűrűbe fogták a predjamai várat és az volt a tervük, hogy megpróbálják kiéheztetni a védőket. Hosszú hónapokig tartott az ostrom, de nem jártak vele sikerrel, ugyanis korlátlan tartalékok voltak felhalmozva a hűs barlangban. Végül az egyik szolga árulása segített nekik.
Amikor Erasmus olyan helyre indult, "ahová a király is gyalog jár", a szolga lámpajeleket adott az ostromlóknak, akik egy golyósorozatot adtak le arra a bizonyos helyre. Sikerrel is jártak, a leomló kövek kioltották a rablólovag életét. Állítólag a vár előtti téren temették el, a kedvese egy hársfát ültetett a sírjára.
A vár berendezése nem túl gazdag, de bútoraival, eszközeivel, viaszfigurákkal sikerül megismertetnie velünk az egykori várbeli életet.
Kissé furcsa volt benne sétálni, itt-ott a barlang volt a fal. Igazi különlegesség, aki arra jár, ne hagyja ki.
Kapcsolódó élménybeszámolók:
Értékeld az élménybeszámolót!
10 (1 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina