Szíria, a kultúra bölcsõje

Szíria Damaszkusz

Ott-tartózkodás ideje: 2009. máj. 01.  (1 nap)

1 hozzászólás I 4 135 látogató olvasta. Rögzítve: 2010. ápr. 17. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar buza Beszámolója

Cimkék: aleppo  buza  Damaszkusz  Szíria 

Hangversenyen ülök Damaszkuszban egy görög ortodox keresztény templomban. A szír szimfónikus zenekar és énekkar – melynek tagjai muszlimok és keresztények – a Szent Pál év záróeseményeként keresztény egyházi zenét, többek között Corellit, Vivaldit, Gounod-ot játszik. Éppen az „Ave Mariat” éneklő szólistát tapsolja meg a zsúfolásig megtelt templom. Egy muszlim énekesnőt.

Ez is Szíria! Jelenleg erre a legbüszkébb. A különböző vallások békés egymás mellett élésére. És a hivatalos szervek, hivatalos kommunikációján túl ezt valóban lépten-nyomon tapasztalhatja is az országba látogató. A jóval nagyobb muszlim népesség tökéletes toleranciával szemléli, sőt részt is vesz a keresztények (legyenek római katolikusok, vagy görögkeleti ortodoxok) vallási eseményein. Nem véletlen, hogy a fővárosban, a Szent Pál szobor mellett megrendezett körmeneten és istentiszteleten - ahol a Vatikán is püspökökkel képviseltette magát - fölszólalt, és igazi „nagy sikert” aratott beszédével a muzulmán főpap, a mufti.
Szíria még más, mint némely - a magyar utazók által már bejárt, „belakott” és megismert - közel-keleti ország, mely évek óta a tömegturizmusra építi idegenforgalmát. (Bár az ország rendelkezik egy kb. 190 km-es tengerparttal, ám ennek a résznek a fejlesztéséhez valójában csak most fogtak hozzá.) Ebből a szempontból Szíria még érintetlen. Az idegenforgalomért felelős miniszter elmondása szerint a közeljövőben nem is akar ezen változtatni. Céljuk a több ezer éves kultúra és a sokszínű vallás iránt érdeklődő igényes utazók maradéktalan kiszolgálása. Ehhez pedig ott, azon a két-magyarországnyi területen minden adott. Kastélyok, várak, templomok, mecsetek és romok. Romok a föld fölött és romok a föld alatt. Merthogy két Szíria van. Egy látható és egy, még láthatatlan. A felbecsülhetetlen mennyiségű emlék kibontása is mostanság kezdődött meg. A világméretű feltárásban magyar régészcsoportok járnak az élen, akik épp most, június végén költöztek vissza a nyári hónapokra a már megkezdett ásatási területeikre.
Damaszkusz a Közel-Kelet talán legszebb és legizgalmasabb városa. Az éjjel-nappal nyüzsgő hatmilliós „hangyabolyt” nyugati oldalról vigyázó 1200 méter magas Jabal Kissoun hegyről pazar kilátás nyílik a síkságon elterülő metropoliszra. A látvány a vörösen lenyugvó nap fényében még impozánsabb. A tört-fehér színű házak tömegéből, mint megannyi gyertyaszál emelkedik ki a számtalan, esténként zöld fénnyel megvilágított mecset.
Már az óvárosi (Medina, az UNESCO Világörökség része) séta alkalmával találkozhatunk ennek a különleges arab világnak a sokszínűségével. A mintegy 2 km hosszú és 1 km széles városrészt majd 5 km hosszan öleli körbe a néhol 6-8 méter magasságú városfal. A térség középpontjában emelkedő hatalmas kőépítményt, a Citadellát pár évvel ezelőtt nyitották meg a nagyközönség előtt, miután a benne üzemelő börtönt megszüntették. „A jelenlegi padlószint alatt 8-9 méteres mélységben szinte épségben maradt több ezer éves paloták és lagúnák (!) várják a feltárást.” – mondta Major Balázs, a Szíriában dolgozó magyar régészcsoport vezetője. Ők végzik azokat a nagyszabású munkálatokat, melyek többek között arra hivatottak, hogy Margat várában minél több magyar vonatkozású emléket tárjanak föl. Ez ugyanis az egyedüli vár, amely Magyarországhoz kapcsolható, hiszen részben magyar pénzből épült. II. András 1218 januárjában, amikor hazafelé tartott seregével a Szentföldről, itt szállt meg, és hatalmas évjáradékot adományozott sójövedelméből: 100 márkát rendelt a vár fenntartására.
Aki járt már a kairói Egyiptom Múzeumban, annak kihagyhatatlan élmény a szír Nemzeti Múzeum. Pestiesen szólva, „itt áll össze a kép”. Az az - ókor fölfoghatatlan időzónáiban párhuzamosan megalkotott - egység, melyet a Tigristől az Eufráteszen át a Nílusig létrehozott, 8-10 ezer évvel ezelőtti civilizációk kultúrája teremtett meg. Csak álmélkodunk az ősi kéziratok, kőtáblák, ékszerek, történelemkönyvekből megismert szobrok között sétálva.
A Medina központjában találjuk az arab világ egyik legszebb, legnagyobb és talán a legdíszesebb vallási központját, az Omajjád Nagymecsetet. Több, mint 1300 éve várja a hívőket a világ negyedig legszentebb mecsete. Monumentális méreteit (155x100 m) valójában akkor érzékeljük, ha a márványborítású belső udvar közepén állva próbáljuk meg befogni szemünkkel a három minaretet és a kupolát magába foglaló épületkomplexumot. Az imaterem – ennek a méretei is lenyűgözőek: 136 m hosszú, 37 m széles és 20 m magas és az egészet vörös, keleti mintákkal díszített szőnyeg borítja, ahol egymástól elkülönítve imádkozhatnak férfiak és nők – közepén található Keresztelő Szent János mauzóleuma, amiben a szent levágott fejét őrzik.
Medreszek, szerájok, fürdők, csodaszép paloták között sétálva mindenképpen fel kell keresnünk a majd 2 km hosszúságú Egyenes utcát, a bibliai Via Sacrat, amit szőnyeg-, régiség- és ékszerkereskedők boltjai szegélyeznek. Ennek az utcának a végén, az örmény templomnál a városfal mentén haladva jutunk el Szent Hanania (Ananias) házához, aki visszaadta, az akkor már zsidó Saulból általa kereszténnyé keresztelt Pál látását.
Mint minden arab városban, itt is a Bazár (Souq el-Hamidiyeh) a „világ közepe”. A hatalmas (600 méter hosszú, 15 méter széles) bazárutcát szellőzőkkel ellátott bádogboltozat fedi be. Arab, keresztény és zsidó kereskedők árulják portékáikat, melyeknek nagy részén sajnos már ott virít a „made in China” felirat. Ha valódi szír holmit szeretnénk vásárolni, bizony nagyon alaposan utána kell néznünk a kínálatnak. A fűszerek viszont „eredetiek”. Zsákszámra mérik a koriandert, a köményt, a szezámmagot, de aszalt déligyümölcsökből is könnyen lehetne falat emelni. Ebédidőben odalátogatva számítsunk arra, hogy a kis láboskáikból falatozó kereskedők széles mosollyal invitálnak – de soha nem erőszakosan! – az üzleteikbe, egy-egy ízbombára. A szűnni nem akaró forgatag érdekessége, hogy hétvégeken mindig találunk zárt üzleteket, hiszen a vallásnak megfelelően az arabok pénteken, a zsidók szombaton, míg a keresztények vasárnap tartják a pihenőnapot.
Az utcákon és a tereken szinte éjjel-nappal lüktet az élet. Több, mint 14 ezer (!) sárga taxi vadássza – állandó mozgásban! – az út szélén integető kuncsaftjait. Damaszkuszban bárki lehet taxis. Kell hozzá egy autó, és egy vödör sárga egyen-taxi festék, amivel be kell kenni a nem éppen utolsó kiadású járgányokat, és már mehet is az üzlet. Általában nagyon kedvező árakon, és angolul beszélő sofőrökkel. A köztereket pedig – különösen a hétvégeken – ellepik a piknikező muszlim családok. Sokszor 15-20 fős rokonság ül leterített plédjeiken, hosszan, kényelmesen, elfogyasztva vasárnapi ebédjüket.
A fővárosban különösen megfigyelhető a múlt és a jövő együttélése. A tradíciókat szigorúan őrzők mellett - és ez az öltözködésben a legszembetűnőbb - ma már teljesen természetesen járnak a fiatalok színes pólóban, farmerban, a legutolsó divat szerinti frizurával, vállukon, karjukon a legmenőbb cuccokkal. De a fejre tett gyönyörű muszlim sál jelzi, hogy arab országban járunk.
Damaszkuszból kiindulva és oda visszaérkezve, egy napi járóföldre sok-sok látnivaló vár az utazóra.
Dél felé haladva, szinte még a külvárosban találjuk a Saydiah Zeinab szentélyt és sírt. A pazar pompában csillogó arany és kékeszöld csempékkel borított mauzóleumot Kr.u. 700 körül építették Zeinab tiszteletére. Ő Mohamed utódjának egyik lánya volt, aki az ellenség elől menekülve ezen a helyen halt meg. A hatalmas kristálycsillár alatti szarkofág ma is fontos zarándokhely. Térdre ereszkedett férfiak és nők érintik homlokukkal azokat a földre letett nagyobb érme alakú imaköveket, melyeket a mauzóleum bejáratánál „kölcsönöznek” a szent alkalomra.
Bosra „fiatal” város. Már négy ezer évvel ezelőtt fontos kereskedelmi székhelyként említették a kőtáblák. Szíriában ez volt első nagyobb település, amelyik áttért az új hitre, és a muszlimoké lett. A világörökség részét képező antik metropolisz éke a hatalmas római kőszínház, aminek tökéletes akusztikája a suttogást is sikollyá képes felerősíteni A város romjai között sétálva találunk olyan házakat, melyeket a helyiek – csupán kis átalakítással – most (is) lakásként használnak. A bámészkodó turistát persze megállítják helyi kincsvadászok, akik marokszám mérik a több ezer éves pénzeket egy-egy dollárért. A kérdésemre, hogy „miért ilyen olcsó, ha eredeti”, döbbent csend, majd „várj egy picit” volt a válasz, és valóban pár perc múlva már ott állt előttem ugyanaz a fickó, és mélyen a szemembe nézve, büszkén kínálta föl az aranyszínben csillogó ókori/bizánci érmét. 5 dollárért. Nem vettem. Egyrészt nem vagyok gyűjtő, másrészt, ha hamis, akkor a határőr kinevet miért voltam ekkora balek. Ha viszont eredeti, akkor megbüntet…( A helyi „mindenttudók” szerint a turisták által még fel nem kapott helyeken bizony belefuthatunk eredeti relikviákba.)
Ha Damaszkuszból északi irányba, Aleppo felé kalandozunk, akkor kihagyhatatlan látnivalókkal vár az „Áldott Szűznek” szentelt kolostor Seydnaya-ban. A Közel-Keleten Jeruzsálem után Seydnaya a második legjelentősebb keresztény kegyhely. A sziklán álló Szent Sophia templomban található gyönyörű ikonokat betegek százai keresik föl gyógyulást remélve nap, mint nap.
Szíria talán legcsodálatosabb fekvésű helye Maalula. Egy város a sziklák ölelésében és gyomrában. A Szent Tekla kolostorhoz vezető út is egy sziklahasadékban halad, ami a legenda szerint megnyílt Teklának, hogy el tudjon menekülni az őt üldöző katonák elől. A világ legrégibb női kolostorához keresztények és muszlimok egyaránt zarándokolnak és kellő alázattal hallgatják a Miatyánkot arámi nyelven. Itt és a környéken még beszélik Jézus nyelvét.
Crac des Chevaliers (Qualat al-Hosn), a híres-hírhedt keresztes lovagvár a méreteivel (13 bástya) nyűgözi le a látogatót. A kiemelt stratégiai fontosságú helyen fehér kövekből épült monstrum alapjait már Krisztus előtt több száz évvel lerakták, és a virágkorában (XII.-XIII. sz.) 3000-4000 fős hadsereg vigyázta a tengerhez vezető utat.
Már a szír sivatag rejti magába a Szent Mózes kolostort, amit a korai kereszténység időszakában (VI. sz.) szikláktól védve a semmi közepén építették, hogy lelki és testi menedéket adjon az utazóknak. A több, mint 400 lépcső megmászása után gombócként összegörnyedve bújhatunk be egy lyukon, hogy egy sötét, zegzugos folyosó után - cipőnket levetve - beléphessünk a szinte épségben megmaradt, bibliai jeleneteket ábrázoló csodálatos freskókkal díszített terembe.
A szírek nem visznek nagy konyhát, ám annál változatosabbat. Az természetes, hogy – bár arab országról van szó – a szárnyas, a bárány és a kecske mellett disznóhús is vásárolható a hentesnél. Sokfajta fűszert használnak, a salátáikat előszeretettel ízesítik pikáns, keleti ízekkel. Kedvencük a csicseriborsóból készülő egyszerű borsópüré főzelék, ami nélkülözhetetlen kelléke a terített asztalnak. Éhes turisták figyelem! A rogyásig megterített asztal látványa ne részegítsen meg senkit! Az még csak az előétel! Pástétomok (hommos), joghurtok (ayran), párolt zöldségek, sajtok, halak, tészták, bogyók, saláták (mezze) és az elmaradhatatlan lapos, szinte palacsinta alakú kenyér. Aki ezekkel idejekorán jóllakik, az döbbenten tapasztalja, hogy a java még hátra van. Jönnek a különböző húsok. Natúr módon nyárson, fűszerbe forgatva, vagy búzadaragombócba (burgol) töltve. Az édességeik pedig valóban édesek. Sok helyen lehet alkoholt kapni, bár van saját sörük, mégis a Libanonból érkező a sláger.
Szíria kezdeti történelme az általános műveltségünk része, hiszen már gyermekkorunkban találkoztunk a Tigris és az Eufrátesz folyók neveivel, a városállamok kialakulásával, vagy az első abc megjelenésével. Mégis, ott, a hellén, római, bizánci vagy az iszlám kultúra emlékei közt járva döbbenünk rá, hogy milyen keveset tudunk arról a „röpke” tízezer évről, ami alatt 33 (!) civilizáció rakta egymásra és hagyta ránk tudását.
Ma már nekünk könnyű. Elég három óra és – ha igazán kíváncsiak vagyunk rá - Szíria föltárja titkait. Büszkén és barátsággal.
Értékeld az élménybeszámolót!
10 (1 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:
Toto - 2010.12.26. 01:15

Roppant igényes és profi összefoglaló, köszönöm!


Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina