Budapest-Bamako

Mali Bamako

Ott-tartózkodás ideje: 2009. jan. 17.  - 2009. feb. 01. (15 nap)

0 hozzászólás I 3 299 látogató olvasta. Rögzítve: 2010. ápr. 17. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar buza Beszámolója

Cimkék: bamako  budapest  buza  mali  marokkó  mauritánia  sivatag 

Budapest-Bamako rally
Segítő kezek karavánja

Negyedik alkalommal verte fel a Nyugat-Szahara homokját a „flúgos futam” vagyis a Budapest-Bamako rally 2009. január 17. és február 1. között. A jótékonyság vezérelte, önköltséges kalandtúrán idén 212 autó, 31 motor, 6 kamion és 3 busz indult, vagyis többen startoltak a célvonaltól, mint a Dakar-rallyn. Idén rendhagyó módon verseny és túra kategóriában is lehetett nevezni. Buza Sándor a Pasák csapat tagja mesélt nekünk élményeiről.

- Túra kategóriában indultál a rallyn. Miben különbözött a túra és a verseny kategória?
- A verseny kategóriában megvalósult a klasszikus vezető-navigátor felosztás, míg a túra kategóriában nem voltak kötöttségek. Egyetlen teljesítendő feladat volt, hogy eljussunk Bamakoba. Hogy ezt hogyan, milyen gyorsan, milyen útvonalon tettük, az a csapat maga döntötte el. A verseny kategóriában naponta teljesítendő etapok és feladatok voltak. Azért az átlag napi 700-800 kilométert nekünk is teljesíteni kellett. A szervezők megadták, hogy melyik este, hol tudnak a túra kategóriások táborozni. Ezeket a kempingeket előre le is foglalták.

- Milyen jellegűek voltak ezek a kempingek?
- Semmiképpen sem európai színvonalúak. Általában egy nagy füves pusztaság, maximum körbekerítve, hogy az állatok ne jöjjenek be, de egyébként olyanban is éjszakáztunk, ahol állatok között tudtunk csak letelepedni, mert a kempingben egy állattartó család is lakott. A túra kategóriások átlag 70-80 százaléka mindig meg is érkezett a kijelölt szállásokra. Ott aztán nagyokat főztünk, nagyokat ettünk. Az autókból szólt a zene, úgyhogy nagyokat buliztunk.

- A verseny kategória útvonala Budapest-Ausztria-Olaszország-Franciaország-Spanyolország-Marokkó-Mauritánia-Mali volt. Ti merre mentetek?
- A mi útvonalunk nem egyezett meg a verseny útvonalával, bár mi is az említett országokon keresztül utaztunk. A Cote d’zur-on mentünk végig és mi ellentétben a versenyzőkkel Giblartárnál mentünk át Marokkóba és majdnem teljesen az óceán partján utaztunk Bamakóig. Eredetileg egyébként az Atlasz-hegység közepén szerettünk volna átkelni, de ezt a tervünket az öt napon keresztül tomboló hóvihar miatt nem tudtuk megvalósítani.

- Úgy tudom snowbladet (egy méteres síléc) is vittél magaddal a sivatagba. Te ezzel járultál hozzá a flúgos futam elnevezéshez?
- Mivel mindig januárban is síelek, így ezt most sem szerettem volna kihagyni. Vittem lécet, bakancsot és a Mauritán tengerparton, egy nemzeti parkban - ahol gyönyörű homokdűnék sorakoztak az óceán partján -, megmásztam egy három emelet magasságú dűnét (majd belehaltam), és egyszer lecsúsztam. Úgy kellett kezelni a lécet, mintha porhóban síelnék. Nagy élmény volt.

- Milyen céllal vágtál neki az útnak?
- Miután jótékonysági programon még sosem vettem részt, kihívásnak éreztem a dolgot, és az is sokat számított, hogy alapvetően nagyon szeretek utazni. Egyébként nem jutott volna eszembe Mauritániába vagy Maliba utazni, de ez az út biztosította a lehetőséget és egy hirtelen ötlettől vezérelve, beneveztem. Elsősorban az utazás, a távolság, az élményszerzés volt a motiváció és erre épült rá a jótékonysági lehetőség.

- Az adományozás is önköltséges volt vagy szponzorok támogatták a kezdeményezést?
- Mindkettőre volt példa. Én több hónapon keresztül kerestem szponzorokat, de nincsenek jó tapasztalataim. A sikertelen próbálkozások után végül a szomszédom 500 pár papucsot adományozott, az egyik barátom pedig a saját pénzén vett egy 100 000 forintos agregátort. Vizet, kekszet, beiglit, mogyorókrémet, fertőtlenítőkendőt is sikerült szereznünk, egy orvos barátom pedig gyógyszereket adott. De voltak olyan résztvevők, akik elmentek és a saját pénzükön vettek pólót, zoknit, lámpákat Úgy érzem, hogy az emberek fejében kicsit elcsúszott a Bamakoról alkotott kép. Itt nem unatkozó gazdag emberek utaznak nem tudván jó dolgukban, mit tegyenek, hanem olyanok, akiknek nem mindig egyszerű a 800 000-1 millió forintot előteremteni az útra és még emellett adakoznak is! Sajnos a hazai sajtó - a rally nagyságát figyelmen kívül hagyva – szinte semmit nem foglalkozott a világ 4. legnagyobb ilyen jellegű eseményével, pedig az idén is több százezer eurónyi adományt raktunk föl a kamionra és az autóinkra, hogy elvigyük Afrikába. Azért ez jóval több, mint egy jó buli!

- Kiket ajándékoztatok meg az út során?
- A szervezők - ahogyan minden éven - javaslatot tettek arra, hogy hova adjunk adományt. Mauritániába és Maliban is kijelöltek egy-két közösséget. Kórházakat és iskolákat. Diémában (Mali) pl. egy angol és egy francia hölgy misszionárius irodája koordinálta az oda leadott adományokat. Én itt és Bamakoban, egy iskolai adományozáson segédkeztem. A gyerekek készültek: táncoltak, énekeltek nekünk, mi pedig beálltunk egy csatárláncba, és úgy adogattuk be a ruhaneműt, az iskolai felszereléseket, a játékokat és az élelmiszert az udvar közepére. Persze az úton is vittünk magunkkal apróságokat, hogy az általunk érintett falvaknak is jusson „petit cadeau” (kis ajándék). Még a felnőttek is elvárták, hogy valamit ők is kapjanak. A városi gyerekek azonnal jöttek, ha megláttak minket. Ha apró faluba értünk a gyerekek elszaladtak, féltek tőlünk.

- 8000 km-t utaztatok nem a legideálisabb körülmények között. Sok megpróbáltatással szembesültetek?
- Tönkrement a fékszervónk az autóba és nehezen tudtunk fékezni az utolsó 3000 kilométeren. Én elég aszkéta utazó vagyok. Ha utazom, akkor korán kelek, nem állok meg. Akik velem motoroznak, azok ismerik a tempómat. Megpróbáltam felkészülni arra, hová megyek. Úgy készültem, hogy vadkempingezünk, főzünk magunknak, nem tudunk mindennap zuhanyozni, koszosak leszünk, bele fog menni a szemünkbe a homok, viszont egy olyan élményt kaphatunk, ami mindezért kárpótol. Mi a kisbuszunkban aludtunk. Úgy alakítottuk ki a belsejét, hogy sokszor komfortosabb volt, mint egy útmenti mauritán auberge (fogadó).

- Volt, amit hiányoltál az út során?
- Mi sajnos semmi olyan kalandban nem tudtunk részt venni, mint a versenyzők. Hiába, a két kerék maghajtás kevés a sivatagban! Egyszer tudtunk csak igazi sivatagi élményt szerezni, mikor béreltünk egy terepjárót. Mauritániában szerettük volna kipróbálni a versenyútvonal egyik szakaszát, így béreltünk egy autót sofőrrel (ott csak így lehet, biztonsági okokból) és visszamentünk, hogy megtegyük az útszakaszt. A sofőr technikáját látva éreztük igazán, mi a titka a sivatagi vezetésnek. Rájöttünk, hogy még a homok színe alapján is tájékozódik. 40 kilométert mentünk az óceán partjáig és ott, az apály megindultával még vagy 60 km-t úgy, hogy az autó jobboldali kerekei szinte végig az óceánban futottak szanaszét fröcskölve a sós vizet. Fantasztikus élmény volt a kőkemény vizes homokon, miközben hatalmas madárcsapatokkal, apró halászfalvakkal és gyönyörű színesre festett halászcsónakokkal találkoztunk.

- Mi volt a legemlékezetesebb élményed a rally során?
- A jótékonyság érzése, amit abszolút át lehetett élni a misszionáriusoknál és az iskolában. Azok a gyerekek azokban a pólókban voltak, amit tavaly kaptak. Mikor odaadtam a kicsik kezébe a mogyorókrémet, nem tudták, mi az. Amikor mondtam, hogy csoki, felcsillant a szemük. Nagyon megható élmény volt, amikor az anyukáknak adtunk ruhaneműt. Jó volt, hogy lehetett adni!

- Úgy tudom a jövő évi útra még korlátozott számban lehet nevezni. Elképzelhető, hogy 2010-ben versenyzőként szoríthatunk érted?
- Most úgy érzem, hogy nem. Túra kategóriában semmiképpen nem szeretném végigülni a 8 ezer kilométert. Végül is ez az élmény most megvolt, de hiányzott belőle az a lehetőség, hogy a sivatagot megérezzük, ahhoz ugyanis négy kerék meghajtású autóval kellett volna mennünk. Az igazi sivatagi élmény valójában a verseny útvonalán élhető át. A versenyen azért akadtak merész dolgok: törések, zúzódások, autóborulások. Ha elmennék jövőre, akkor speciális módon: terepjáróval a verseny útvonalán, de nem vennék részt a versenyen. A rohanás helyett inkább a nyugodt szemlélődést választanám az emberpróbáló sivatagban.
Értékeld az élménybeszámolót!
10 (1 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina 
Kedves Látogatónk!

Az ongo.hu oldal jelen formájában már nem frissül, ezért az oldalon megjelenő információk elavultak lehetnek.
Jelenleg azon dolgozunk a háttérben, hogy megújult formában és új funkciókkal ismét a felhasználók rendelkezésére álljon az ongo.hu.
Hamarosan jelentkezünk!

Az ongo.hu csapata
ongo