Karakoram a Világ Teteje.

Kína Karakoram

Ott-tartózkodás ideje: 2009. szept. 20.  - 2009. okt. 04. (14 nap)

0 hozzászólás I 2 452 látogató olvasta. Rögzítve: 2010. jan. 30. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar kinaisarkanykacsa Beszámolója
Monumentális hegylánc a Himalája kolosszusának északnyugati végénél, felhőkbe vesző magas csúcsokkal. A völgyekben hatalmas gleccserek morénahalmokkal megtűzdelt, barázdás háta hömpölyög lefelé évezredek kicsiszolt országútjain, mint megannyi történelem előtti őshüllő. Sziahen... Hispar... Baltoro... E titokzatos csengésű nevek mindegyike egy-egy robusztus gleccsert takar: Földünk hajdani jégkorszakának néma tanúit.
A Karakoram déli peremét gigantikus vésőként metszi ketté egy folyó, az Indus. A gleccserekből fakadó kisebb-nagyobb patakok vizét sebes folyású mellékfolyóin gyűjti össze és viszi az Indiai-óceán felé.
A Csogo-Lungma gleccser alól kicsorduló patakocska a Sigar folyóban szélesedik ki és Szkardu városánál ömlik az Indusba. Kétfelől sárgás homokdűnék között itt-ott színpompás oázisok tarkítják a széles völgy egyhangúságát; körös-körül örök mozdulatlansággal hegyóriások sorakoznak: a Nanga Parbat, Haramos, Mango Guszor. Itt a bazár maradt a régi: keskeny, kanyargós sikátora ma is a Karakoram őslakóinak - baltiknak, brokpáknak, hunzáknak, ladákhiaknak - szolgált gyülekezőhelyül. Indus gázlójához vezető ősrégi karavánúton. A folyó itt magas löszpartok között húzódik, de vize még sekély és keskeny. A meredek löszfalba lejtős lejárót vágtak a gázló felé
kinaisarkanykacsa kapcsolódó élménybeszámolói:
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!
Magyar  Română  Slovenčina