Thaiföld "okosban" 2018. - praktikus tanácsok egyéni utazóknak

Thaiföld

Ott-tartózkodás ideje: 2010. jan. 16.  - 2010. feb. 01. (16 nap)

9 hozzászólás I 98 470 látogató olvasta. Rögzítve: 2018. aug. 02. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar Anziano Beszámolója

Cimkék: Bangkok  Phuket  Thailföld 

Sziasztok! Az alábbiakban nem hagyományos útibeszámolót olvashattok. Azok számára szedtem össze tapasztalataimat, akik egyedül, saját szervezésben akarnak nekivágni ennek a gyönyörű országnak. Az összefoglaló 2018. év elejei árakat tartalmaz. A könnyebb számolás érdekében pedig 1 THB cca. 8 HUF.

Akik szervezett út keretében utaznak Thaiföldre, azok a legkevésbé szembesülnek olyan problémával, mint a nyelvismeret hiánya. Itt persze nem a magyar vagy a thai nyelv, hanem az angol, mint közvetítő nyelv ismeretének hiányra gondolok... Komoly kommunikációs vákuumba kerülhet az egyszerű túrista, és ezzel nem csak vidéken, hanem Bangkokban is szembesülhetünk. Ugyanis ebbe a 10 milliós városba özönlenek a jobb megélhetést remélő, de idegennyelv- és helyismerettel nem rendelkező vidékiek. Röviden megfogalmazva kevesen és rosszul beszélnek angolul. Ha találtok egy angolul jól beszélő illetőt, akkor tanácsos felíratni vele thaiul egy papírra olyan fontos információkat (pl. a szállodához közeli buszmegálló, kórház, bevásárlóközpontok, piacok, műemlékek nevét, buszjártok számát, stb.), amelyek jó tájékozódási pontként szolgálnak számotokra a későbbiekben. A szállodákban redszerint osztanak olyan kártyákat, amelyek hátoldalán megtalálható a szálloda közvetlen környezete, thaiul és angolul kiírt utcanevekkel.... Ezt feltétenül kérjétek el (maguktól véletlenül sem adnának belőle) és vigyétek magatokkal.

Megérkezés után az első kérdés: váltani vagy nem váltani. Mivel a helyi közlekedéshez szükségetek lesz helyi pénzre, úgyis váltani fogtok. Igazából csak az a kérdés, hogy mennyit? 100 USD-ért a repülőtéren 3.030 THB-ot adnak, míg városban cca. 3.100-on jegyzik a zöldhasút. Fontos megjegyezni, hogy a 100-as és 50-es címleteket váltják ezen az árfolyamon, a kisebb címletekért cca. 5%-kal kevesebb baht-ot kaptok.

A következő kérdés, hogyan juttok el a szállodába?

Ha valaki nem utazik tovább, akkor a legkényelmesebb módja a városba való bejutásnak, az időközben elkészült reptéri gyorsvasút is. (Ez volt a bangkoki "4-es metró"... már ami projektet kísérő korrupciót és az elkészítésének gyorsaságát, pontosabban lassúságát illeti.) A menetjegy ára a távolságtól függően változik és csak a gyorsvasútra érvényes, amennyiben átszálltok a sky trainre, úgy új jegyet kell vásárolnotok.

A helyismerettel nem rendelekzők számára kézenfekvő és kényelmes megoldás a taxi. Csak olyan kocsiba üljetek be, ahol van taximeter és a sofőr hajlandó is használni. A kiállási díj 35 THB, ami 1,1 kilométerenkét ugrik 10 baht-tal. (A viteldíj-táblázat elvileg a taxiban megtalálható.) A főbb nevezetességehez közeli szálloda esetén a repülőtérről a viteldíj 800-850 THB örül fog alakulni, ami négy főre szétdobva egész barátságos ár. Gyakran megpróbálkoznak azzal a sofőrök, hogy "na egye fene, 1.000 - 1.200 baht-ért elvisz" benneteket. Nem szabad alkudozni vele! Egészen egyszerűen el kell hajtni a csudába, úgyis jön a következő... Annyi taxi van, hogy egymást érik... (Jellemzően zöld-sárgák, vagy barbi-rózsaszínűek:-))) Még egy fontos infó: ha azt javasolja a sofőr, hogy a dugó miatt menjetek inkább a gyorsforgalmi úton, akkor nagyon gondoljátok végig, hogy merre is akartok menni, mert nemcsak az úthasználati díjat (45 THB) kell nektek fizetni, de könnyen tehetnek veletek veletek egy cca. 25-30 km-es kunkort.

FONTOS!!!!!
Javasolom mindenkinek, hogy töltse le a telefonjára az off line módban is használható "maps.me" alkalmazást és az útvonaltervezőbe tegye bele a célpont címét... Ennek segítségével rögtön látni fogjátok, ha a taxis "városnéző körúttal" próbálkozik, illetve kellő határozottsággal igen gyorsan helyre lehet rakni az illetőt. Legutóbb is kénytelen voltam megregulázni a sofőrt, aki a trükközési kísérletével pedig csak annyit ért el, hogy egy fél baht borravalót sem kapott.... :-))) Az okos telefonok megjelenése óta a maps.me volt az egyik leghasznosabb alkalmazás, amit világjárásunk során használni tudtunk....

Persze kényelmesen be lehet jutni a városba autóbusszal is. Csak valamiért ez sincs agyon reklámozva.... :-))) Ingyenes shuttle busz visz benneteket a reptérhez közeli buszpályaudvarra, ahonnan az 551-es busszal juthattok el a Victory Monumentig. Visszafelé is onnan indul a busz, az emlékmű pedig jó tájékozódási pontként szolgál utatok során. Kényelmes, légkondícionált a busz, a viteldíj pedig 36 THB/fő.
Jó tudni, hogy erről a buszpályaudvarról nem csak a Victory Monumentig, hanem rengeteg más helyre is el lehet jutni, többek között a Don Muaeng reptérre, ha valaki onnan utazna tovább.
A Victory Monumentnél átszállhattok a Sky train-re... Bangkok közlekedésének a gerincét a két sky train vonal, egy metró és a Chao Praya-n közlekedő express hajók adják. Az állomásokon gyakran előfordul fémdetektoros biztonsági ellenőrzés, de ezen ne tessék meglepődni.

A sky train a legkultúráltabb és a leggyorsabb. A pénztárnál nem fogtok tudni jegyet venni, ott csak felváltják nektek a papírpénzt 10 és 5 baht-os érmékre, amikkel majd az automatákból megvehetitek a jegyet. Távolságtól függően 15 és 40 baht között mozog a tarifa. A zónát nektek kell megadni... Ha rosszul adjátok meg a zónát és "túlmentek", akkor a kijáratnál nem enged ki a peronzár. A két sky train vonal között a megadott zónán belül át lehet szállni, ugyanakkor a jegy nem érvényes a metró vonalra.

A metrón a pénztárnál veszitek a jegyet, illetve jegy helyett egy kis műanyag zsetont kaptok. Nem elhagyni! Ugyanis anélkül nem tudtuk kijönni a kapukon keresztül... A metró viszonylag drága, fejenként 40-60 baht-ot fizettünk egy-egy útra.

A sky train-nel könnyen megközelíthető az Ekkamai (kicsi és koszos), valamint a Mo Chit (nagy és koszos) buszpályaudvar. Mindkét helyről indulnak buszok a kambodzsai határig (lásd a kambodzsai útibeszámolómat), illetve vidékre. A Mo Chit-ről sokkal több helyre juthattok el, de az cca. 1,5-2 km-re van a sky train megállójától. Át kell vágnotok két kellemes parkon, megcsodálhatjátok közben a szabadtéri "konditermeket"), de mehettek taxival is, a viteldíj cca. 55 THB.

A sky train-nel eljuthattok a folyóhoz is... Saphan Taksin megállótól cca. egy perc séta a hajóállomás. A hajón cca. 15 THB a viteldíj, régebben akkora volt a tömeg, hogy a jegyárus el sem jutott hozzánk. Velünk is több alkalommal előfordult, hogy önhibánkon kívül ingyen hajóztunk. 2018-tól viszont alapjaiban megváltozott a rendszer. A jegyet a kikötőben előre meg kell váltani, majd - esetenként hosszabb sorbanállást követően - engdnek fel a hajóra annyi embert, hogy elférjnek. A zárt rendszer miatt a bliccelés lehetősége megszűnt ugyan, viszont előfordulhat, hogy csak a második hajóval tudtok tovább menni. A főbb látnivalók (Grand Palace, Wat Pho, Wat Arun) is így érhetőek el legkönnyebben. A Tha Tien kikötőnél kell kiszállni (8-as számú megálló), onnan 5 perc gyalog a királyi palota és a Wat Pho, illetve 4 baht-ért mehettek át komppal a túloldalra a Wat Arun-hoz.

Az utóbbi évek újítása volt a városi közlekedésben, hogy bevezették az express boat-okat, amelyek kék színű zászló alatt közlekednek. Ezek ugyanolyan hajók, mint a narancssárga zászló alatt közlekedő normál hajók, azonban egy jegy 40 bathba kerül és nem mindegyik hajóállomáson áll meg. Ezekre a kék zászlós hajókra 150 bathért lehet egész napra érvényes ún. "hop on - hop off" jegyet venni, amit nagyon próbálnak eladni a túristáknak. Őszintén szólva nem nagyon éri meg, mivel kizárólag a kék zászlós hajókra jó, ezért ha valaki más állomáson akar kiszállni, akkor mindenféleképpen át kell szállnia a narancssárga zászlós hajóra, vagy a dingire és külön fizetni kell a jegyért... Mindössze annyi előnye van az express boat-oknak, hogy nagyobb távolságok esetén viszonylag gyors, illetve lényegesen kisebb a tömeg, mint a narancssárga zászlós hajókon.

A főbb látnivalók megközelíthetőek a szárazföldön is. A sky train végállomásán tuk-tuk-osok vadásznak a túristákra, akiket 40 THB-ért körbevisznek a főbb nevezetességeken. Ez tényleg így van, de a trükk az, hogy bevisznek a "szponzoraikhoz" is. Előadják nektek, hogy a Grand Palace fél háromig úgyis zárva, addig inkább elvisznek benneteket a Thai Centerbe. Jellemzően valamelyik indiai szabóság lesz a cél... ahol sima modorú indiaiak próbálnak néhány öltöny/kosztüm megvásárlására rábírni benneteket. Cca. 100 USD-ért kaptok egy kiváló minőségű öltönyt kettő nadrággal, ami lássuk be, hogy tényleg vonzó ár, de nem biztos, hogy városnézéstől csatakosan akartok ruhát próbálni... Nagyon nehéz lekoptatni ezeket a finom agresszivitással nyomuló indiaiakat... Nekem az a szöveg jött be, hogy a feleségem nélkül nem vásárolok, és ő pár nap múlva érkezik, adjanak névjegykártyát és akkor visszatérünk kettesben... Fogalmam sincs, hogy miért de ez minden esetben hatásos volt. :-)

A Grand Palace természetesen egész nap nyitva van... és a Wat Pho is. Bár a kettő műemlékegyüttes közötti 700 méteren legalább 50 tuk-tuk-os próbált meggyőzni bennünket az ellenkezőjéről. Gyenge angolsággal magyarázták, hogy a Wat Pho már zárva van és ők inkább elvinnének bennünket shoppingolni... Nem szabad bedőlni nekik. A Wat Pho is nyitva van sötétedésig (1/2 7!)

Sky trainnel juthattok el a Hua Lampong vasútállomásra, a vízibusszal pedig a Thonburi vasútállomásra. Ez utóbbiról megy vonat Kanchanaburiba, ha meg akarjátok nézni a környéket és a híres hidat a Kwai-folyón...

Csak érintőlegesen tettem elmlítést a tuk-tuk-ról... Olyan ez, mint a cigizés. Egyszer úgyis mindenki kipróbálja... Nem ajánlom, mert egyrész drága (nincs benne taximeter), másrészt útközben szívhatjátok a szmogos bangkoki levegőt... Légkondi helyett pedig a menetszél biztosítja a hűtést. Az arra érzékenyeknél ez komoly allergiás rohamokat idézhet elő, ami szintén csökkentheti az utazás élményét.

A gyors közlekedést biztosítő sky traint, a metrót jól kiegészítik a buszok. Sűrűn járnak és olcsók. Azonos vonalon különböző komfort-fokozatú buszok közlekednek, eltérő tarifával. A legolcsóbb és legkalandosabb a kis narancssárga busz (a kedvenc zöld mercedes buszokat nyugdíjazták....), a viteldíj 8 THB. Elődjéhez hasonlóan ez sem európai emberekre van méretezve, a 176 cm-es magasságommal nem tudtam benne felegyenesedni... Kollegám a 186 cm-ével többször szerzett komoly fejsérüléseket... Aztán ott van a ventillátoros busz 12 THB-ért, a normális busz 24 THB-ért, és végül a légkondis busz 36 THB-ért... (A távolság és a viteldíj között eddig még soha nem sikerült összefüggést találnom...)
A buszokat jellemzően le kell inteni. Az, hogy ott tébláboltok a buszmegállóban az még nem indok arra, hogy a sofőr megálljon...
Vigyázni kell a fel- és leszállással, mert jellemző, hogy egy le- illetve felszálló esetén csak lassít a busz. Ahhoz, hogy megálljon vagy több utas szükségeltetik, vagy nagy csomagokkal legyetek felszerelve...

FONTOS!!!!!!!!
A diszkont légitársaságok miatt megnövekedett forgalmat nem bírta el a Suvarnabhumi, ezért pár éve kénytelenek voltak újra nyitni a Don Muaeng repteret és az összes fapadost átköltöztették oda. Tehát, ha valaki Bangkokon keresztül akar Ázsia más vidékére utazni (Kambodzsába, Mianmarba, Laoszba, Vietnamba), úgy készüljön fel arra, hogy át kell bumliznia a cca. 45 km-ra lévő Don Muaeng reptérre. Több átjutási mód is van, azonban a legegyszerűbb, ha a kettő reptér közötti FREE Shuttle Service-t veszitek igénybe. Hajnali 5 és éjszaka 24 óra között járnak a buszok, napszaktól függően 10-30 percenként. A menetidő forgalomtól függően 50 perc és 2 óra között mozog. A buszok egyébként a fizetős gyorsforgalmi úton mennek, ahol elviekben kisebb a forgalom, de dugók akkor is alakulhatnak ki.

FONTOS!!!!!!
Amennyiben tovább utaztok, úgy a további járatok tervezésénél érdemes kalkulálni azzal, hogy megérkezést követően a beléptetésnél 2-3 órás (!!!!!) várakozásra kell számítani. Ennek az idoka is a kínai túrista-áradatban keresendő: egyrészt rengetegen vannak, másrészt a kínaiak képtelenek sorba állni, egymástól nem tudnak elszakadni és csak csoportban életképesek, továbbá kevesen ismerik közülük a latin betűket, ezért nem tudják az immigration form nevű formanyomtatványt kitölteni és persze ész nélkül tolakodnak. Szóval 13-14 órás út után nem kis jámborság kell a beléptetési procedúra túléléséhez... Különösen akkor, ha másfél óra elteltével lelki szemeitek előtt látjátok a poggyászotokat a szalagon magányosan körözni...

Vásárlás. A rossz nyelvismeretnek köszönhetően gyakran keveredik a teti (20) és a töti (30)... Legtöbbször a fizetéskor derül ki, hogy melyiket is akarta mondani az illető... Ilyenkor az ember szép hangosan elkezd anyázni és akkor mindjárt teti lesz a töti-ből... Ugyanis nem akarják, hogy a vita hagjai elriasszák a többi vevőt...
Azért ez a kettő szám keveredik, mert rengeteg minden 20 baht-ért kapható (Ananász, kókusz, nyársra tűzött sült hús, stb.) és a két szám kiejtése a thai akcentus miatt megtévesztő. Ha sikerül csőbehúzniuk a nagyorrút, akkor mindjárt 50% az extra profit... és hát próbálkoznak erősen...

Akik Kambodzsába mennek, azoknak javasolom, hogy a "nagy bevásárlást" ott intézzék el, mert ugyanazt megkapják, csak cca. 30%-kal olcsóbban... (Repülővel Kambodzsába utazók ne felejtsenek el előre plussz súlykeretet venni ,mert általában csak 15 kg a megengedett keret...)Ha valakit érdekel egy kambodzsai kirándulás, azt csak biztatni tudom. A kambodzsai beszámolómban találhat erre vonatkozóan hasznos infókat...

Az éjszakai életet nem Bangkokban javasolnám kipróbálni... Valóban egyszer látni kell a ping-pong show-t, de az ott szinte minden esetben lehúzós... 3-4 kigyúrt gorrillával nem fogtok elkezdeni vitatkozni, egyébként pedig a rendőrségre sem számíthattok, korrumpálva vannak rendesen. Ha mindenáron Bangkokban akarjátok megtekinteni ezeket a "produkciókat", akkor javasolom a csoportos látogatást, akkor nem annyira lehúzós a dolog. Egyébként a tengerparti üdülőhelyeken talán azért nem vágnak át annyira, mert hosszab ideig tartózkodnak ott a külföldi vendégek és ott annyira ezt nem merik megcsinálni. Ott is lesz lehúzás, ne aggódjatok... Főleg Phuket veszélyes ebből a szempontból, az óriási túrista-áradat miatt elszabadultak az árak...

Apropó, Phuket!!!! Menjetek, mert gyönyörű, de mindenki legyen tisztában azzal, hogy az utóbbi évekekben a szigetet birtokba vették az oroszok. A túristák 80%-a orosz, 15%-a kínai, a fennmaradó 5%-ában vannak a többiekkel együtt a magyarok. Szerintem az sem kizárt, hogy pár év múlva az oroszok megveszik az egész szigetet... (Hacsak a kínaiak ki nem túrják őket onnan, de ez legyen az ő meccsük.) 2018-ban úgy néztük, hogy az oroszok nyertek. A helyzetet jól jellemzi, hogy "ruszpuket" néven saját orosz nyelvű tv csatornájuk van a szigeten, illetve több orosz nyelvű csatorna közül válogathatunk a műsorkínálatban.
A piacon pedig hiába kérdeztek angolul, a válsz 80%-ban oroszul fog érkezni. Szóval az oroszok már nincsenek a spájzban, phuketre költöztek...
Az orosz és a legújabb kínai inváziónak "köszönhetően" rettentően megdrágult a sziget, a bangkoki árakhoz számoljatok még 20-30%-ot, illetve felejtsétek el az akciós szálláskínálatokat. (Régebben akár 80%-os árengedményt is adtak a szállodák...) A piacokon nincs, vagy csak minimális az alku lehetősége. Az gazdag oroszok és kínaiak egyszerűen mindent kifizetnek.

A túristákigényeire alapozva az elmúlt években több személyszállító vállalkozás alakult. Senki se számítson európai szintű tömegközlekedésre, de vannak kisebb-nagyobb busztársaságok, illetve marsrutka-szerű kis piros open air taxik, amelyek meghatározott útvonalon közlekednek és fix tarifáért (fejenként 40 THB) elvisznek benneteket a szomszéd településre. Le kell őket inteni, illetve szólni kell, ha le akartok szállni. A menetrend pusztán tájékoztató jellegű....

A poztitív változások következtében Phuketen visszaszorult a taxis maffia, azonban továbbra is érdemes a sofőrrel alaposan tisztázni előre (ha lehet írásban) a viteldíjat. A repülőtérről a közelebbi szállodákhoz cca. 150-200 THB közötti tarifával visznek el benneteket, a messzebb lévő szállodákhoz (Phuket town, Chalong bay) 600-850 THB között mozog a tarifa. A szállodák rendre biztosítanak a vendégeik számára fuvart, erre indulás eelőtt érdemes rákérdezni, mert jellemzően nem szokták reklámozni. (A szállodáknál lehet igényelni légkondis taxit, ami 800 THB, illetve open-air taxit - azaz egy 6 személyes platós Toyota terepjárót - ennek az ára 600 THB. Komfortját tekintve lásd a tuk-tuk-nál leírtakat...) Belföldi légijáratok esetében a korai gépek általában jóval olcsóbbak, mint a később indulók, azonban kalkuláljatok azzal is, hogy a repülőtéri transzfer esetében a szállodák további 100 THB-ot kérnek a reggel 8 előtti fuvarokért...

2018-ban Phuketen találtunk egy nagyon jó, megbízható fuvarozó társaságot, akik korrekt áron biztosították a transzferünket a repülőtérről a kikötőbe, a kikötőből a szállodába, illetve onnan a reptérre. Vállalják továbbá különböző programok szervezését is, beleértve a +18-as programokat is... Csak a legjobbkat tudjuk mondani róluk. Interneten előre le lehet foglalni náluk mindent, rövid időn belül külödik e-mailben a visszaigazolásokat. Az extrém korai/késői időpontok sem felárasak náluk. Elérhetőségük: www.friendlytaxiphuket.com.

A hagyományos buszhálózat rendkívül gyenge a szigeten. Ennek ellenére itt is van fejlődés, a korábbi egy helyett (Phuket Town), több vonalon közlekednek a járművek, azonban ezek végállomása jellemzően valamelyik nagyobb településen van, így onnan már nemigen marad más megoldás, mint a taxi, vagy tuk-tuk (elegánsan: open-air taxi)...
A buszjáratok pontosak, óránként indulnak, a buszok légkondisak, a viteldíj pedig fejenként 85 THB. A buszsofőrök udvariasak, nagyon keresik az utasok kegyeit. A buszmegálló egyébként a repülőtéri kijárattól balra 100-150 m-re van, közvetlenül a taxiállomás után... Persze ez sincs a mezei túrista szemét bántó módon kitáblázva. :-)))

Phuketen a bátrabbak napi 200 THB-ért bérelhetnek robogót, ami 3-4 napi bérlet esetén napi 150 THB-ra is lealkudható. Ezekkel a kis automataváltós gépekkel könnyen, egyéni tempóban felfedezhető a sziget minden zege-zuga. (Még én is béreltem egy ilyen tragacsot, pedig utálok motorozni...) Feltétlenül nézzétek meg a járgány műszaki állapotát, ugyanis addig hajtják ezeket, amíg szét nem esnek, szervízre nem nagyon költenek! A motor pedig lehetőleg ne alattatok essen szét...
A bérleti időtartam 24 órás, azaz a reggel felvett motort másnap reggel kell visszavinni.
Az utóbbi években rengeteg normális benzinkút épült, agy a tankilás az itthon megszokott módon történik. Érdekességképpen azonban meghagytam az eredeti beszámolóm erre vonatkozó részét azért, hogy elképzelhessétek, hogy cca. 10 évvel ezelőtt még mekkora kihívás volt egy tankolás Ohuketen...
(A tankolás viszont nagyon érdekes. Kevés hagyományos értelemben vett benzinkút van.... Egy-két automata töltőálomás elszórtan fellelhető, mi is azt csapoltuk meg. Papírpénzzel működik... A mennyiséget nem tudjátok közvetlenül állítani, ugyanis az automata a beszippantott bankjegynek megfelelő mennyiségű benzint ad ki... Vigyázzatok, mert nagy címlet esetében előfordulhat, hogy nem fér már a tankba amit kifizettetek, viszont a csap nem zár el attól, hogy már tele a tank... és a legritkább esetben visztek magatokkal benzines kannát a kirándulásra... Szóval érdemes erre a célra egy kis aprót (20 és 50-es címletet) tartalékolni.)
Az alternatív megoldás: rengeteg útszéli kis üzletben árulnak üvegpalackban, 0,7 - 1 literes kiszerelésben benzint... A látvány hihetetlen és rögtön tudjátok, hogy Ázsiában vagytok.
A biztosítási rendszer európai ésszel nehezen követhető, így aztán még a rutinos motorosoknak is érdemes külön óvatosan vezetniük. (Balos a közlekedés!!!!) Lopásgátló lánc ugyan nincs, de senki sem próbálta meg ellopni a motort, sőt az ülésen hagyott bukósisak is érintetlenül megvolt... (Lehet, hogy csak azért, mert már alkatrésznek sem igazán jók ezek a motorok????)
Jogosítványt nem kértek, viszont az útlevél másolatát igen.

Szigettúrát (Pang Nga öböl, Phi Phi-szigetek, stb) ne a szállodán keresztül foglaljátok. A tengerparton, kikötőkben biztosan találtok olyan valakit aki ezzel foglalkozik és a "hivatalos" tarifa feléért (1600-1800 THB) elvisz benneteket... Javasolom, hogy nézzétek meg a www.friendlytaxiphuket.com oldalon is a tarifákat. Érdemes a speed boat-os kirándulásokat (20-25 fő/hajó) igénybe venni. Egyrészt korlátlan víz és üdítő fogyasztás is benne van az árban(csak a sörért kell külön fizetni), másrészt több mindent láttok és a felár elhanyagolható (200 THB). A Ferry Boat-os kirándulások esetében több féle csoportot visznek egyszerre és mire a különböző típusú programokra befizetett utasokat szétválogatják, rengeteg idő megy el... Sok helyen nem tudnak kikötni, csúsznak/elmaradnak a beígért programok, de a mindennél elviselhetetlenebb a hihetlen mennyiségű holt idő...

Phi Phi-szigetek.
A látvány dagály idején gyönyörű, azonban apálykor kiábrándító az üres meder látványa, ezért érdemes a látogatásokat dagály idejére időzíteni. Persze dagálykor millióan vannak, ami a Maya Bay esetében már-már élvezhetetlen tömeget jelent. Annak ellenére, hogy kiemelkedő természeti szépségről van szó, ennek ellenére csak az egynapos kirándulást javasolom, ugyanis évről-évre rosszabb a helyzet. Phi Phi Don viszont mára már zavaró módon túlépült, óriási a tömeg a szűk utcákon, a fürdésre alkalmas partszakasz olyan koszos, hogy komolyan gondolkodtunk azon, hogy bemerészkedjünk-e a vízbe... Sajnálatos módon Phi Phi az élő példa arra, hogyan tudnak a proftivadászok egy különlegesen szép trópusi paradicsomot szétbarmolni. A szigetre való belépéskor környezetvédelmi díjat (20 THB) kell fizetni, az erről szóló nyugtát feltétlenül rakjátok el. A hegy tetején lévő kilátó magánterületen fekszik, ezért ott is belépti díjat kell fizetni, illetve a tulajdonosok muszlimok, így alkohol tartalmú italokat sem lehet bevinni a területre.
Egy kellemes, jó elhelyezkedésű és barátságos árfekvésű szálloda az alábbi linken megtekinthető:
https://youtu.be/8-j4yf23DzE

Az étkezés Thaiföldön valóban olcsó. Az esetek zömében piacos sütödékből vásároltunk és mégcsak hasmenést sem kaptuk. Nagy forgalmú helyeken, bizalomgerjesztő eladóktól nyugodtan lehet vásárolni bármit. Phuketen viszont nem találkoztunk "szöcskeárusokkal", pedig az út végefelé ki akartuk próbálni a pirított pálmapondrót... Ilyen jellegű ínyencségekkel Bangkokban is csak este találkoztunk... Jó tudni, hogy ma már csak elvétve találunk szöcskésekkel. Valamiért kiment a divatból... Bankgkokban legutóbb volt alkalmam kpróbálni ezeket az "ínyencségeket", azonban semmi különleges nem volt bennük. Olyan volt az ízük, mint a bundáskenyér széléről leszedegetett bundának. Őszintén szólva egy kis só és fűszer sokat dobott volna rajta.... :-)))
Az alábbi linken megtekinthettek egy próbálkozást:
https://youtu.be/FZBScn9fWJw

Phuketi szállásfoglalás, programszervezés tekintetében érdemes a HUNGARIAN CENTER nevezetű vállalkozás ajánlatát megnézni. Egy szimpatikus, 10 éve kitelepült magyar család vállalkozása, most nyitották meg a legújabb 18 apartmant magában foglaló épületüket, ahol szolid árakon, rendkívül kultúrált szállást biztosítanak. A programokat is jó áron lehet náluk foglalni, sokszor olcsóbbam, mint egy órás kemény alkudozást követően más utazásszervezőknél... Máshol megszálló vendégeknek is megszervezik a kirándulásokat. Hazafelé tartó repülőúton a mellettünk ülő fiatalember elmondta, hogy fejenként 1.000 THB-ot buktak azzal, hogy más szervezőkkel mentek kirándulni. Megjegyzem, hogy igény esetén reptéri transzferről is gondoskodnak. Tőlük egyébként egyéb hasznos infókhoz is hozzá lehet jutni, illetve egyéb ügyekben is készek segíteni. Magam részéről csak ajánlani tudom őket....
A HUNGARIAN CENTER-be az idén annyian foglaltak, hogy nekünk már hónapokkal korábban nem jutott szállás, így kénytelenek voltunk magunk szervezni mindent. A fuvart a www.friendlytaxiphuket.hu, illetve a szállást a Hungarian Centertől cca. 200 méterre található KARON SEESIDE Hotelben foglaltunk, meglepően jó áron, korrekt kis reggelit is kaptunk. Szolgáltatásokat tekintve ugyanaz a kategória, mint a Hungarian Center.

Ide másolom a KARON SEESIDE bemutató videójának linkjét:
https://youtu.be/FY32ElJLeuA

Hosszú évek után pedig megtaláltuk az ár-érték arányban nagyon-de-nagyon jó bangkoki szállodát, hihetetlen jó helyen van (mindkettő reptérről jól megközelíthető, városnézéshez, környékbeli kirándulásokhoz ideális, 5 percre van bankfiók, pláza, ízek utcája, stb. Ha valaki közvetlenül a szálloda honlapján foglal szállást, akkor bangkoki napijegyet kap ajándékba. Itt nézhetitek meg a szállodát:
https://youtu.be/9NBa9oIeDmY

Röviden ennyi. Véleményem szerint nem árt a fentiekkel tisztában lenni ahhoz, hogy az egyéni túrista is úgy érezze magát, hogy tényleg a mosoly országában járt.

Jó tapasztalatszezést minenkinek!
Értékeld az élménybeszámolót!
10 (4 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:
Anziano - 2017.09.27. 13:08

Egy kis kiegészítés az e-cigihez.....Miután Thaiföldön betiltották, nem javasolom, hogy magatokkal vigyétek... csomagban sem. Valszeg a határon sem fogják átengedni az eszközt. (Minden csomagot átvilágítanak, akár tudtok róla, akár nem.) Ha valami csoda folytán mégis sikerül "becsempésznetek" az országba és rajtakapnak a használatán, akkor komoly büntetésre számíthatsz. Mint minden rendes diktatúrában, hatékony infromáció hálózat épült ki, illetve az eljáró hatóságokat legkevésbé sem fogják érdekelni a te kis emberi jogaid, legkevésbé pedig az, hogy itthon mit szabad és mit nem. Ne abból induljatok ki, hogy a mi kis neveletlen, az előírásokat sportból be nem tartó társadalmunkban jellemzően 10-ből 3 ember tiltás ellenére kétpofára zabálja a büdös hamburgerét a buszon... Szóval Ázsia varászlatos hely, rendszeresen járunk ki, de ha élvezni akarjátok a kint tartózkodást, akkor erősen javasolt a helyi előírások betartása, mert szabálysértés esetén külföldiként sem kivételeznek veletek.

Anziano - 2017.09.27. 11:40

Kedves Júlia91!Bár nem vagyok érdekelt a témában, de magam is utánanéztem. Megerősítem, hogy helytállóak az információid.Arra az esetre, ha nem lenne meg még neked, elküldöm a szakértő weblapjána elérhetőségét.http://e-cigishop.hu/blog/41_utazas-es-az-elektromos-cigaretta.htmlJó utat!

Anziano - 2017.09.27. 11:39

Kedves Júlia91!Bár nem vagyok érdekelt a témában, de magam is utánanéztem. Megerősítem, hogy helytállóak az információid.Arra az esetre, ha nem lenne meg még neked, elküldöm a szakértő weblapjána elérhetőségét.http://e-cigishop.hu/blog/41_utazas-es-az-elektromos-cigaretta.htmlJó utat!

Julia91 - 2017.08.29. 18:25

Sziasztok!Mi novemberben repülünk Thaiföldre és nagyon bizonytalanok vagyunk az e-cigivel kapcsolatban. Olvastam, hogy Thaiföldön betiltották.Most akkor lehet, vagy nem?Repülőn kézipoggyászban vagy bőröndben szabad vinni?Köszönöm

erika1788 - 2010.08.06. 22:38

Sziasztok!2 hét múlva töltöm a nászutamat thaiföldön, Pattayán.Szeretném a segítségeteket kérni.Mit érdemes ott venni? kb mi mennyibe kerül.Meg ilyen dolgok.Előre is kösziErika

Mrmikey - 2010.06.23. 22:57

Köszönöm szépen a segítséget!Sajnos úgy alakult, hogy most nyáron nem tudunk mégsem kimenni, de ha minden a terv szerint megy akkor januárban a nászutunkat ott fogjuk tölteni.Remélem az infók amiket írtál akkor is segíteni tudnak majd!Már nagyon várjuk, hogy végre utazhassunk!

Anziano - 2010.06.13. 21:59

Hello!Nekem nincs közvetlen tapasztalatom a helyszíni vízumügyintézésről Thaiföldön, mi mindig megcsináltattuk előre a vízumot. Nyilván pestieknek helyben van a nagykövetség, de Neked már valóban macerás lehet egy vízum miatt kétszer is Pestre jönnöd. Azonban közvetlen tapasztalat hiányában is biztos vagyok abban, hogy a határon kiadják nektek a vízumot, mert ázsiában szinte mindehol ez a gyakorlat. (Nem fogják a fehér pénzeszsákot visszafordítani ilyen apróságért...) Másoktól már hallottam, hogy az egyszeri belépésre alkalmas vízumot a határon módosíttatták, mert átmentek Kambodzsába. Flottul MŰKÖDÖTT! Azt mindenesetre érdemes lefixálni a nagykövetségen, hogy milyen feltételek mellett fogjátok kint megkapni a vízumot és mi kell hozzá. A helyetekben mindesetre felkészülve elkérném a követség munkatársának telefonszámát és ha valami homokszem kerülne gépezetbe, akkor majd ő egyeztessen a kinti emberrel. A határon be- és kilépéskor web-kamerával rögzítik a képeteket, ennek ellenére pl. Kambodzsában kérik a fényépeket is. Az is előfordulhat, hogy a vízumdíj mellé valami lehetetlen címen felszámolnak valami extra költséget. (Lásd kambodzsai beszámolómat!Arra ügyeljetek, hogy ha máshová is mentek (pl. Kambodzsa, Vietnam, Malajzia, Indonézia, stb.), akkor többszöri belépésre alkalmas vízumot kérjetek. A vízumdíj ugyanannyi... :-)Visszafelé pedig érdemes azzal számolni, hogy az útlevélkezelés és a kiléptetés a kamerázás miatt viszonylag lassú és gyakran 6-8 Jumbo utasai állnak egyszerre sorban. A reptéren 100 THB/csomag áron megőrzik a csomagjaitokat, ha a phuketi átszállás miatt annyi szabadidőtők lenne, hogy megéri bemennetek a városba.Remélem, hogy konkrét válasz hiányában is segítenek az infók!Jó utat és szép időt!

Mrmikey - 2010.06.13. 14:54

HI!Mi idén júliusban utazunk Phuketra már megvan melyik járattal és a szálloda is le van foglalva, csak a vízum igénylés folyamata nem tiszta számomra.A nagykövetség oldalán szerepel, hogy ingyenes de igénylő lapot fényképpel csatolva be kell adni és kb. 3-4 nap míg elkészül.Csütörtökön felhívtam a thai nagykövetséget ahol azt mondták, hogy nyugodtan utazzunk és a bangkoki reptérre érve elkészítik a vízumot a beutazáshoz.Meg tudjátok mondani valójában, hogyan működik?Előre is köszi!

margarita0055 - 2010.04.27. 19:57

Üdv!Nem olvastam végig amit írtál,de azért jónak tartom és reálisnak,bár egy-két dologban eltérő a véleményem.Az angol nyelvvel a thaioknak nincs sok bajuk,inkább az angol-angolt tanult magyar az,aki nem érti.Mi minden évben 2-hónapot kint vagyunk,de nyelvi nehézségeink sosem voltak.Jól beszélik a szlengeket.A taxisok sem bonyolultak,csupán határozottnak kell lenni velük,akkor nem kötözködnek és a kialkudott áron nem változtatnak.Egyébként szerintem,bár lehet,hogy nálam már a megszokás beszél,de Bangkokban a közlekedés meglepően jó és nem is drága.A skytrainen van egyébként napi jegy is,amivel reggeltől estig mehetsz,ahova csak akarsz.Ja,és egyébként az anyázások"elkerülése érdekében szerintem érdemes pár alapszót megtanulni thaiul,legalább a huszat és a harmincat!A 3-éves fiam most volt kint harmadszor velünk,de már perfektül nyomja az ottani dumát.Thai-magyar szótár kapható a Seven-Elevenben.


Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina 
Kedves Látogatónk!

Az ongo.hu oldal jelen formájában már nem frissül, ezért az oldalon megjelenő információk elavultak lehetnek.
Jelenleg azon dolgozunk a háttérben, hogy megújult formában és új funkciókkal ismét a felhasználók rendelkezésére álljon az ongo.hu.
Hamarosan jelentkezünk!

Az ongo.hu csapata
ongo