Darvastó

Magyarország Darvastó

Ott-tartózkodás ideje: 2009. okt. 02.  - 2009. okt. 02. (1 nap)

0 hozzászólás I 2 671 látogató olvasta. Rögzítve: 2010. márc. 18. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar daci Beszámolója

Cimkék: Darvastó 

Sümeg és Nyirád között – más, rég nem művelt, bakonyi bányákhoz hasonlóan – még elhagyatottan is csodálatos látványt nyújtó bauxitbányát találni. A Darvastó-i bauxitlencse ma a Magyar Állami Földtani Intézet szabadtéri bemutatóhelye, díjmentesen, szabadon látogatható. Ez a nagy szabadság azért hagy kívánni valót maga után, némi gondozás ráférne a területre, a bányagépek távozásával ugyanis a természet nagyon hamar belefogott visszahódításba, látványos kontrasztot alkotva az éledező zöld és a kopár, marsbéli vörös megannyi árnyalatával.
A korábban kialakított ösvényeket benövik a cserjék – hozzáállástól függően ez azonban kalandos is lehet, bár néhány információs tábla azért mindenképpen hasznos lenne. Marad hát az utána olvasás, érdemes, mert izgalmas vidékről van szó.

A Nagytárkánypuszta melletti területet 1971-ben nyilvánították védetté, majd a Bakonyi Bauxitbánya Vállalat egy mindenki részére látogatható bemutatóparkot alakított ki. A kábé 200 méter széles, 500 méter hosszú, legmélyebb pontján is maximum 20 méteres lencse alakú bauxittelep a földtörténeti középkorban keletkezett. Dolomit, márga, homokkő; megelevenedik a földtan, agyagsárga keveredik rikító vörössel, fehér a lilával; leírhatatlan a színkavalkád. Lépcsőn lejutva a bányagödörbe, az egykori művelés nyomai is megfigyelhetők, bár már közel negyven éve üresen tátong a gödör. A szomszédos, névadó Darvas-tó ugyanazt a harcot vívja a modern világgal, mint megannyi más bakonyi állóvíz. A hatvanas évek intenzív bányászata miatt a talajvíz szintje lesüllyedt, a tó kiszáradt, ám mára, a bányászkedv alábbhagyásával újra emelkedésnek indult, így itt is visszajutott eredeti medrébe, s a tetszhalott környezet újra éledni kezd.

A környékre akár egy egész napos túrát is érdemes szánni a környéken több bauxitbányát is találni, van köztük még napjainkban is működő. Nemcsak földrajzi, hanem gazdaságtörténeti szempontból is érdemes megismerkedni múltjukkal és remélhetőleg jövőjükkel.
Értékeld az élménybeszámolót!
10 (1 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Az itthon.blog.hu ajánlásával
somló Somlói borvarázs
 ?A bor férfidolog, csendesen kell beszélni róla. Leghelyesebb egy pohár bor mellett.? ?...
mór Borozzunk Móron!
Ha MÓR, akkor BOR! Ha október, akkor Móri Bornapok! Nem is lehet ez másképp, mint sok éve már. Az...

Magyar  Română  Slovenčina