Elõször Skóciában

Egyesült Királyság Edinburgh

Ott-tartózkodás ideje: 2007. jan. 25.  - 2007. feb. 07. (13 nap)

3 hozzászólás I 11 325 látogató olvasta. Rögzítve: 2007. jún. 14. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar Scotland.hu Beszámolója

Cimkék: Edinburgh  Felföld  Skócia  skót  whisky 

Mióta az eszemet tudom, szerettem volna eljutni Skóciába, és ugyanazon idő óta voltam benne biztos, hogy sosem fogok. Azután barátaim sorsából és a munkámból kifolyólag arra „kényszerültem”, hogy mégis megnézzem magamnak a szoknyás férfiak földjét.
Hála annak, hogy nincs közvetlen járat Magyarországról semmilyen skót városba, oda-vissza rövid London-tanulmányutat is folytathattam, míg pár órás várakozási időm letelt.
Végül azért csak leszállt a gépem Edinburgh-ban. Természetesen esett az eső. Persze erre fel voltam készülve lelkileg, főleg, hogy január végét írtunk. Arra viszont kevésbé voltam, hogy gyakorlatilag ez lesz az utolsó csapadék, amivel találkozom kéthetes ottartózkodásom alatt. Innentől igazi tavaszi időm volt, enyhén felhős, jobbára napsütötte kék éggel. Ennyit az e(l)ső sztereotípiáról.
Az elkövetkezendőkben alaposan bejártam a skót fővárost, és némi betekintést nyertem a Felföld csodáiba. A skótok egyébként sokban hasonlítanak a magyarokhoz. Például alig-alig beszélnek angolul. Legalábbis egymás között. Aztán ha az ember Edinburgh-ban császkál, apránként kialakul az az érzése, hogy a világ összes történelmi, kulturális vagy éppen tudományos személyisége skót, és Edinburgh-ban született, élt.
Vannak persze különbségek is. Például a whisky – így, „e” nélkül, hiszen a whiskey az az ír hasonital - fogyasztása. A malátaszörp arrafelé egyfajta szentség, kétcentenként isszák, jég nélkül, a karcosabbat pár cseppnyi vízzel finomítva – már aki lágyabban szereti. Egy igazi skótnak egy jó whisky-t meginni egyfajta ünnep, aki be akar rúgni annak ott van a vodka, no meg az a jó skót sör. Míg ki nem mentem Skóciába, azt hittem szeretem a sört. Most már tudom. De vissza a whisky-hez. A skótoknál szinte minden második faluban van egy lepárló, ahol kóstolóval és bemutatóval várják az arra tévedőt – ejj, de vidám is tud lenni egy whisky-körút! Ha az ember huzamosabb ideig egy skót társaságában utazgat, igen hamar találkozik valahogy a nemzeti itallal. Például, ha megjegyezzük neki, hogy nocsak, már megint esik, erre azt feleli, hogy Skóciában sosem esik eső, csak nyers whisky. Aranyos az is, hogy a whisky érése közben elveszett alkoholtartalmat az angyalok részesedésének hívják.
Persze tele vannak jó sztorikkal, legendákkal. Minden kastélynak van például saját szelleme. És van pár kastélyuk. Meg tavuk. Meg folyók. Azokban meg lazac meg pisztráng. Igazi férfiembernek Skócia maga a megtestesült mennyország. Ebből következően persze az igazi nőembernek is.
Edinburgh pedig gyönyörű (jó, nem csak szép dolgok vannak Hadrianus falától északra, Glasgow például elég visszataszító, kivéve persze, ha az ember éppen az Ibrox vagy a Hampden Parkban időzik). Tényleg az. Tele jópofa utcákkal, házakkal, templomokkal, parkokkal. Meg sztorikkal. Ott az Elephant House, ahol Rowling kisasszony papírra vetette a Harry Potter első részét. Vagy ott van az arrafelé még Lassie-nél is híresebb kutya, Bobby, aki gazdija halála után hátralevő éveit annak sírjánál fekve töltötte.
A Felföld pedig igazából leírhatatlan. Mintha az ember meseországban járna. És tényleg, hiszen Gyalog-galopp kastélytól Harry Potteres expresszig a Da Vinci kódos kápolnán keresztül lépten nyomon valami meghökkentő ismeretlen ismerőssel találkozunk.
És Skócia többi része is tele van pazar dolgokkal. St. Andrews a golf Wimbledonja, nem mellesleg lenyűgöző romokkal, vagy a határvidéki kisvárosok és kastélyok, vagy akár Stirling, a Felföld kapuja, vagy Linlithgow, a porigégett, elsülyedt, újraépített, újralerombolódott, stb., mégis fennséges vár.
Egyszerűen imádom. Megyek is vissza hamarosan.
Kapcsolódó élménybeszámolók:
Értékeld az élménybeszámolót!
6.5 (2 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:
lgyorvari - 2009.08.12. 22:20

Glasgow a legizgalmasabb város amit valaha láttam. Mindenfelé művész arcokba botlik az ember a világ minden részéről.Ez a város belülről szép.

Scotland.hu - 2007.06.14. 09:44

Szeptemberben megyek ki megint, akkor lesz nyugati part is.

joker111 - 2007.06.14. 07:53

Ez igy igaz nekem is honvágyam van oda bár csak 3 honapot éltem ott.Az éven nincs idöm de jövöre megint meglátogatom Skociát.Nézd meg azért a nyugati partot is ,Glassgow valoban ronda csak a belvárosa szép a föterével.


Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina