Éjszakai élet Balin

Indonézia Bali

Ott-tartózkodás ideje: 2007. nov. 27.  - 2008. jan. 01. (35 nap)

2 hozzászólás I 15 938 látogató olvasta. Rögzítve: 2011. feb. 02. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar szuknorbert Beszámolója

Cimkék: Bali  Buli  Disco  Party  Szórakozás 

Éjszakai élet Balin


Balin a változatos tengerpartok mellett partiktól forr az éjszakai élet. A sziget nem csupán a művészek, hanem a fiatalok mekkája is. Délután szörföznek, strandolnak, napoznak az emberek, este pedig irány a különböző klubbok. A szórakozóhelyek városa Kuta, mely olyasmi mint Las Vegas kicsiben. Nem túlzás: 250 nagyszabású diszkó működik minden este az év bármely napján, és a karaoke bárok, kocsmák, kávézók is tucatjával várják a népeket. Balin mindig örök nyár van 30 fok meleggel, ezért folyamatosan látogatják a turisták. Azonban a változatos szórakozási lehetőségek miatt a fiatalok legkedveltebb úti célja is egyben; itt leginkább az Ausztrálokra gondolunk, hiszen számukra nagyon közel van a sziget és elképesztően olcsó is. Érdekesség, hogy számos diszkóban ingyenes a belépő a külföldieknek, a helyieknek viszont fizetniük kell.

A több ezer négyzetméteres diszkók közül leghatalmasabb a „Double Six”. Itt általában 3-4 helyszínen zenélnek a DJ-k. Többek között a leglátványosabb szórakozóhely Balin, mert a közepén egy nagy szabadtéri bungee jumping leugró helyezkedik el óriási medencével, ahol természetesen reggelig ugrálnak a merész fiatalok akár egy party közepén is. A látványműsorok fergetegesek és a velencei karnevált is sokszor felülmúlják. Extrém divatbemutatók, tűzijátékok, szürreális gólyalábon táncoló emberek, balinéz táncosruhába öltözött táncoslányok, és hab-partyk élénkítik az éjszakákat. A „Double Six” reggelig tart nyitva, mivel a partizók legutoljára mennek át ide jól bealapozva az előző helyeken. Így hajnal egykor nyitja ki a kapuját és reggel tízig dübörög a zene. Ennél a szórakozóhelynél külön kiemelném, hogy rengeteg drogárus kínálja a portékáit, de tudvalévő dolog már kint, hogy ezek az árusok legtöbbje rendőr és csalinak használják a tiltott portékát. Indonéziában nagyon súlyosan büntetik a drogfogyasztást, de a hihetetlen mindemellett az, hogy „magic mushroom”-ot ellenben bárhol nyilvánosan lehet inni; főleg a reggaebárokban. A többi kábszert minden fiatal hanyagolja, mert a legfélelmetesebben bűntetik a fogyasztását. Általában a tizenévesek érkeznek először a partykra és tíz óra körül indulnak bemelegíteni az éjszakára. Az olcsóbb diszkókban, bárokban kezdenek, mivel ezekben happy hours van nagyjából éjfélig, vagyis féláron, „egyet fizet kettőt kap” akció van. Általában mindenféle elnevezésű érdekes koktélkölteményeket találhatunk, tekintélyes mennyiségű alkohollal megbolondítva. Körülbelül 800 Ft-ért 2x3 dl tömény koktélt ihatunk. A nasik és a popcorn ingyenesek, önkiszolgáló rendszerben működnek.

Sok helyen spórolnak az eredeti alkohollal, és metilalkoholt használnak a higitáshoz. Egy híres eset óta egész Indonézia területén betiltották az arakot. A meleg miatt sokan a sört részesíti előnyben, a Bintang („csillag”) nevezetű balinéz sört. A „Bounty” izgalmas diszkóhely, főleg az ausztrálok kedvence, mivel hihetetlenül olcsó és látványos. Ezért a Bounty a legnépszerűbb partihely Balin. A bejáratnál welcome drinkkel fogadnak, az első teremben latin zene szól, néha arab keleti hastánccal. Éjféltől a turistáktól óhajtott slágereket énekelnek az első térben. Ahogy végetér az olcsó koktélkedvezmény, beljebb merészkednek az emberek és karaokeprogramok, habpartyk várják őket. Szerencsére, sok helyen nyitott a tér, és ezért a cigarettafüst elviselhetőbb. Indonéziában kitűnő a dohány, egy doboz márkás cigaretta csak 200 Ft-ba kerül. A Bounty ötszintes óriási diszkókomplexum több ezer partizóval megtömve. Zeneileg a reggae, trance, és goa zene a legnépszerűbb itt, bár van diszkó, amelyik hip-hop-ot vagy rappet játszik, van, ami elektronikus zenét, és van, ami csak reggaet. Azonban nyilvánvaló, hogy Távol-Keleten a gyors és pörgős elektronikus zenei műfaj hódít elsősorban, a legtöbb helyen éjszaka ezt hallani leginkább. A fiatalok többsége Ausztráliából, Európából, Japánból jön ide tombolni. Legtöbbjük a meleg párás levegő miatt nem hord trikót, ezért egy-egy éjszakai buli után biztos, hogy másnap emlékezni fogunk a tetoválásokra ennyi félmeztelen agyontetovált fiatal láttán. Az őrültebb helyeken több száz diszkó-prostituált ül és várakozik az európai, „bule”, partnerére. A „bule” szó fehér embert jelent indonézül. Ha kedvesen mondják, akkor „fehér pénzeszsák”, ha negatívan, akkor „fehér tuskót” jelent. Vannak előítéleteik velünk szemben, ami főleg irigységből fakad, kint Ázsiában általában mindenki fehér szeretne lenni. Az éjszakai bulikon a legtöbb kinti srác és lány fehéríti magát és napszemüveget hord, hogy a még enyhén ferdülő szemeiket se lássuk. A homoszexualitás Balin legális és elfogadott, így senki nem nézi meg a diszkókban a vadul csokolózó férfipárokat. Fontos információ lehet, hogy a „gay” fiúk fehér ujjatlan trikót viselnek itt, ezért nem ajánlatos fehérben mászkálnunk sehol sem. Balin ugyanúgy aktuális a szexturizmus fogalma, mint Thaiföldön. A nők hiénaként várnak a fehér palikra, akikkel italokra hívatják meg magukat „aki többet fizet, az vihet” felkiáltással. Ne csodálkozzunk ezen, hiszen Indonéziában 250 millióan élnek, és sok szegénysorúnak ez az utolsó mentsvára.

Érthetetlen az európai megszokott trend ellenére az, hogy kint nincsen kor. Az, hogy ki hány éves, azt senkit nem érdekli. 80 éves DJ-k nyomják az alávalót, és a fiatalok mellett a 60-70 éves korosztály táncol. Nincsenek szabályok és nincsen korfüggőség.1969-ben több ezer hippi ment ki a Távol-Keletre, hogy meglelje és megízlelje a lelki harmóniát. Mára több millióra rúg a szabadságvágyó, hippi életet kedvelő idősek száma Távol-Keleten és Balin, akik ide települtek le és itt élnek. Érthető, hiszen senki nem ellenszenves velük, mindenki mosolyog rájuk, és a koruk sem számít. Örök fiatalnak érezhetik itt magukat, távol a gátlásoktól, és az intrikusságoktól. A legtöbb bemelegítő szórakozóhelyen nincs belépő, de akadnak exkluzív diszkók, ahol 1000 Ft a belépő, de ezért az összegért egy kupont adnak, amit leiható a bárpultnál. Vannak ötcsillagos kategóriát tükröző, fantasztikus party helyek, mint például a „Kudéta” vagy a „Déjavu”. Az exkluzív party helyek a tengerpartot súrolva óriási látvánnyal és programokkal csalogatják be az embert. Hatalmas projektoron mozizhatunk, és fekhetünk a legromantikusabb napozóágyakon koktélozás közben. Az éjszakai világítás szinte művészi produkció, melyet egy sztár designer is megirigyelhetne. Egyedülálló vizuális effektek, lézershow-k díszítik a tánctereket. Ezeken a helyeken olyan bulikat is tartanak, ahol természetesen világsztárok is résztvesznek. Nem szokatlan látvány a Kudétában, hogy az Apocalypto filmnézése közben Mel Gibson üljön a szomszédos asztalnál, vagy Luc Besson-nal és Mick Jaggerrel táncolhatunk egy partin.

Jelenleg senki nem retteg a világban dúló terrorizmustól, legalábbis ezt lehet látni az éjszakai szórakozóhelyeken. Pedig nemrég 2002-ben óriási bomba robbant éppen a Bounty szomszédjában, a „Sari Club Disco”-ban. A Sari Disco robbantásban a halálos áldozatok háromnegyede külföldi: ausztrálok, németek, britek, franciák, svédek, új-zélandiak, olaszok és egy svájci volt. A robbantás után 2004-ig nemigen látogattak se turisták, se szórakozni vágyó fiatalok Balira. 2005 ben Jimbaranban a For Seasson közelében felrobbantottak egy egy halas éttermet is -és Kután egy éttermet ,azonban 2005-ben isteni csodaként újra elkezdődött a nyüzsgő éjszakai élet Balin, és nem látni félelmet a fiatalokon. Úgy látszik, minden negatív csoda két napig, ebben az esetben pár évig tart. 2007 től már több lett a szigeten a turista mint robbantás előtt.Úgy látszik a harmónia diadalmaskodott a terrorizmus felett!!Azonban Bali szórakozóhelyeinek lazaságával, látványaival, olcsóságával szemben minden más ország éjszakai élete monotonnak tűnik. Ezért élik ki sokan szabadságvágyukat és örök fiatalságukat itt, az istenek szigetén.


Szük Norbert(Cafe&Bar újság)
szuknorbert kapcsolódó élménybeszámolói:
Értékeld az élménybeszámolót!
9 (1 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:
ktgy - 2010.04.13. 23:46

Azért 2005-ben is volt pár robbantás a haléttermekben , Jimbaranban.Ez egy újabb nagyon nagy csapás volt Bali idegenforgalmára.A 2002 előtti boom messze van még.

Magenta - 2010.04.12. 09:34

... és mindennek mi köze van a magyarországi szálláshelyekhez?


Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina