A Real Madrid szentélyében: a Santiago Bernabeu stadiontúra

Spanyolország Madrid

Ott-tartózkodás ideje: 2010. máj. 01.  (1 nap)

0 hozzászólás I 14 971 látogató olvasta. Rögzítve: 2010. máj. 20. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar markadoktor Beszámolója

Cimkék: Beckham  Bernabeu  Foci  Futball  Madrid  Puskás  Real  Ronaldo  Santiago  Sport  Stadion  Túra 

Real szurkolóknak magától értetődő, futballrajongóknak kötelező, de másoknak is érdemes megnézni a királyi csapat arénáját.

Amit igazán nem nehéz megtalálni: stílszerűen a Santiago Bernabeu metrómegállónál kell leszállnunk és a stadion rögtön ott is van. De már előtte „találkozhatunk” Ronaldoval: a mozgólépcső mellett és a kijáratnál is az ő Nike reklámjai fogadnak. Ez annak fényében különösen érdekes, hogy a Real mezét amúgy az Adidas biztosítja…
Mi épp a Bayern-Inter BL döntő előtt pár nappal járunk ott, így több helyen még daruk állnak, készülnek a nagy eseményre. Könnyű ráakadni, hogy hol lehet jegyet venni a stadiontúrára, mert a 10-es kapunál már hatalmas a sor. Egy öregúr próbálja spanyol nyelven és meglehetősen ingerülten kordában tartani az érdeklődőket.

A jegy fejenként 15 euro – ez elsőre soknak is tűnhet, de az élmény mindenért kárpótol. A túra elején egy lift visz fel a magasba, ahol kiszállunk és az egyik felső karéjból tekinthetünk a pályára. Őrült fotózás kezdődik, ami később sem marad abba. 
Ugyanez a lift visz a múzeumba, amelynek kollekcióját és koncepcióját jó néhány komoly gyűjtemény is megirigyelhetné. Már a vitrinek előtt hatalmas fotók, plakátok kísérik utunkat, az egyiken Puskás Ferenccel.
A túrában ez is zseniális: mivel a Realban rengeteg nemzet játékosa szerepelt a történelem során, a hollandok Seedorffal, a horvátok Sukerrel, az angolok Beckhammel, a magyarok Puskással, -ról tudnak fényképeket készíteni.
Relikvia pedig akad bőven: az első vitrinekben például a sportengedélyeket látjuk – ne hagyjuk ki a legelső sorban Raúlét és Beckhamét, az utolsóban Puskásét. Utána egyik oldalon megnézhetjük, milyen stadionokban játszott a klub, valamint milyen logováltásokon ment keresztül, a másik oldalon pedig megtaláljuk a mezeket a kezdetektől a mai napig.
Az emelet végére érve aztán ki más, mint Puskás Öcsi plakátja fogad minket, rajta a felirattal: „a 20. század legeredményesebb góllövője – 512 góllal, 528 meccsen”.

Egy emeletet lesétálva, két csinos hölgy vár ránk, arról kérdezősködve, hogy melyik játékossal szeretnénk közös fényképet. Már persze virtuálisan – egy green box felület elé állítanak be minket, majd összemontíroznak az adott játékossal. Sajnos Puskással nem lehet párba állnunk, maradnak a jelenlegi csapat tagjai. Mint kiderül, Ronaldo a legnépszerűbb, de azért néhány látogató Kakát, Casillast és a Real élő legendáját, Raúlt választja.
Ezután következik a kupák sora. Mit sora, hegye! Az IFFHS szerint a 20. század legeredményesebb klubja a Real volt, és együtt látva ezt a sok serleget, ezzel nehezen lehetne vitatkozni. Az eredményeket dekádonként tudjuk megtekinteni, miközben a kupák mögött az adott évtized legnagyobb játékosairól és góljairól láthatunk filmeket.
Külön részt szenteltek a klub aranycipőseinek és aranylabdásainak, igaz, itt kissé trükkösen azok is szerepelnek, akik nem a Real játékosaként, hanem korábban nyerték az adott díjat, mint Ronaldo a Manchesterrel, vagy Kaká a Milannal.

Ezután láthatjuk a nemzetek tábláját, ahol megint kihúzhatjuk magunkat. Ugyanis hat magyar is szerepelt a klubban: Alberty, Buzassy, Kaszas, Kellemen, Nemes, Puskas. Reméljük, hogy egyszer még Szalai Ádám, vagy mondjuk Dzsudzsák Balázs nevét is olvashatjuk itt.
Illetve láthatjuk fényképüket, ugyanis ezt követően egy folyosón az összes, valaha a Realban játszott játékos fotóját megtekinthetjük. A sort nem más, mint Ronaldo zárja, de Puskást sem kell sokáig keresnünk, a bal oldal első oszlopában találjuk.
És ha már a legismertebb magyarnál tartjuk, ne hagyjuk ki erre rá az 1960-as „Bajnokok Ligája” döntő vitrinét. Ez volt az a legendás mérkőzés, ahol di Stefano 3, Puskás pedig 4 gólt rúgott az Eintracht Frankfurtnak. Ilyet pedig döntőben azóta se vitt senki véghez.

Az emelet végén aztán mi magunk is megölelhetünk egy serleget, amiről újfent hölgyek készítenek fotót. De még ez előtt egy külön kis részt szenteltek az első galaktikusoknak, vagyis a Figo, Zidane, Raúl, Roberto Carlos, Beckham és Ronaldo (akkor még a brazil, nem a portugál) gárda legszebb momentumainak.
A kupák után aztán ismét jön a pálya: az ülések között sétálhatunk le a kispadokhoz, illetve érinthetjük meg a fű szélét. Ezt követően megnézhetjük az öltözőket is: a jazucci mellett akár azt is, ahol a játékosok a dolgukat végzik.
És már oda is értünk a meccs utáni sajtótájékoztatók helyszínére. Általában ez minden stadiontúra legviccesebb része: a Real aktuális edzőjeként magyarázhatunk, előttünk a csapat címerével, mögöttünk pedig a szponzorfallal.

A spanyolok jól tudják, hogy a csúcson kell abbahagyni, így már csak a shop vár minket, ahol először is megnézhetjük a rólunk készült fényképeket, aztán a hatalmas termékkínálatot. Van itt minden: Real mez, sapka, sál, bögre, toll, de ágynemű, sőt gyerekülés is. Hivatalos adatok szerint egy rajongó évente több ezer eurót költ kedvenc csapatára, amin a shop választékát és árait látva nem is lepődünk meg.
Mi azonban más feladatot tűztünk magunk elé: meg akarjuk találni a futball másik múzeumát, ahol még jónéhány relikvia van. Ez a hely a Chiquifru, egy kiskocsma a közelben. Nem is csalódunk: néhány tapas mellett nézegetjük a dedikált Puskás fotókat, a galaktikusok által aláírt mezt, és persze rengeteg újságcikk eredetijét.
Aztán még egy utolsó fotó a Santiago Bernabeuról és jöhet a búcsú. A 20. század legeredményesebb klubja az eredményeihez méltó stadiontúrával szolgált.
És hogy emlékeinkbe idézzünk a látogatást, a fényképek mellett otthon még majd megnézünk három mozit: vár ránk a „Puskás Hungary”, a „Real Madrid: A film” és a „Gól-trilógia” királyi csapatnál játszódó része.
Értékeld az élménybeszámolót!
9 (1 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina