Nászutas fakultatív: Az Alhambra és a Generalife

Spanyolország Granada

Ott-tartózkodás ideje: 2010. máj. 19.  - 2010. máj. 19. (1 nap)

2 hozzászólás I 3 562 látogató olvasta. Rögzítve: 2010. jún. 02. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar Koga Beszámolója

Cimkék: Alhambra  erőd  Generalife  Granada  palota  Spanyolország  UNESCO  Világörökség 

Valakinek a társasjáték, valakinek a világörökség jut eszébe először az Alhambra szó hallatán. Bevallom: bár nagy játékos vagyok, mégis mivel két kanállal majszolom (majszolnám) a világörökségeket, ezért inkább utóbbira asszociáltam, mióta először meghallottam e nevet.

Alhambra, mely arabul valószínűleg vöröst jelent. Azért írom, hogy valószínűleg, mivel nem beszélek egy arab dialektust sem, s csak elvétve hallok közel-keleti szavakat... Bár ez nem közel-kelet. De mégcsak "közel-nyugatnak" se lehet tekinteni. A nászutunk lakhelyét jegyző Costa del Sol-i apartmantól közel 3 órás busz útra van Granada. A város jelképe a gránátalma, bár azt hiszem, ezt a Granada szóból le lehetett szűrni.

Bár egy kezemen meg tudom számolni, hogy hány spanyol városban jártam, mégis csekély számú viszonyítási alapomból kiindulva azt merem állítani, hogy a legtisztábban tartott városok egyike. Hangulatos központ, szakrális műemlékekkel tarkítva, itt-ott felbukkanva a mór építészet.

Korábban azt hittük, hogy az Alhambra látható lesz a városból. Mi sajnos vagy rossz utakon mentünk, vagy túl magasak az épületek, vagy tényleg nem látható a központból. Mikor felértünk a "Vörös erődbe", akkor sem tárult a szemünk elé eszetlen nagy panoráma. Igazán nem is az volt a lényeg. Hanem az agyoncsipkézett falak, mindenféle tekergő formák, gondosan faragott oszlopsorok, igényesen, gyönyörűen rendezett kertek, és tavak. Bár a történelem során páran megpróbálták lerombolni kezdve a német-rómaiaktól egészen Napóleon seregéig, szerencsére mégis az építmények többsége fennmaradt az utókornak.

Mivel az internet tele van Alhambrával foglalkozó cikkekkel, ezért csak személyes tapasztalataimat jegyezném meg zárásképp:

A helyi idegenvezetők borzalmasak: a buszmegállótól a a kapuig csigalassúsággal haladnak, viszont mikor beérkezünk, egytől-egyig mindegyik végigfuttatja az épületkomplexumot (nem beszélve arról, hogy kedves helyi idegenvezetőnk, María - aki rögtön azzal kezdte, hogy senki se próbálja meg becézgetni - olyan helytelenül fejezte ki magát angolul, hogy öröm volt hallgatni). Tehát fotózni csak útközben, nézelődni meg szinte lehetetlen bizonyos helyeken.

Az Alhambra állítólag Spanyolország leglátogatottabb műemléke. Ez nagy valószínűséggel igaz is, mivel a több jegyellenőrző kapus megoldás azt eredményezi, hogy viszonylag nagy helyeken is szardíniának érezheti magát az ember.

Összességében ismét bebizonyosodott az az álláspontom, hogy ha az ember kíváncsi egy nevezetességre, akkor olvasson utána indulás előtt, és hagyja magára az idegenvezetőjét. Nagy részük úgyis ugyanazt mondja, amit a Wikipédia ír (mint ahogy itt is), emellett kikérik maguknak, ha nem rájuk nézel miközben beszél, hanem fényképezel. Ezek az idegenvezetők (sajnos Magyarországon is vannak ilyenek) kiölik az élményt az emberből. Node nem róluk írtam e bejegyzést, úgyhogy zárom soraimat.

Aki Spanyolországba látogat, minimum egy napot szenteljen az Alhambrára. Érdemes.
Értékeld az élménybeszámolót!
10 (1 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:
Koga - 2010.07.14. 22:44

Köszönjük szépen! ^^

futestechnika - 2010.06.02. 20:31

Már azt hittem kiíratkoztál:))) Gratula, és mégegyszer gratula.


Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!
Magyar  Română  Slovenčina