Átkelés a Sorrentói-félszigeten, gyalog

Olaszország Nápoly

Ott-tartózkodás ideje: 2010. máj. 24.  - 2010. máj. 24. (1 nap)

0 hozzászólás I 12 034 látogató olvasta. Rögzítve: 2011. máj. 16. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar MartiSatya Beszámolója

Cimkék: Amalfi  Castellammare  gyalogtúra  Nápoly  Positano  Sorrento 

(Végre elkészült a túra dokumentálása Everytrail oldalán, hogy ez az élménybeszámoló is egy kicsit ’ másképp’ legyen. Itt megnézhetitek.
Ez a lap nagyon sok hasznos információt tartalmaz azoknak akik szeretnek utazni, túrázni. A mobiltelefonok egy részébe már van beépített GPS és természetesen fényképező gép is. Ezek alkalmasak a terepen töltött mozgásunk rögzítésére és az ezekkel készített fotók tartalmazzák a készítés helyének GPS koordinátáit is. Így egy túra track –je és a túrán készült fotó pillanatok alatt feltölthetők és a fotók automatikusan a térképen a helyükre ( a készítés helyszínére) kerülnek. A fenti túránk még nem így készült.
Mielőtt lejátszanánk a túrát kattintsunk a fogaskerékkel jelzett ikonra és ’ Settings’ módban állítsuk át a mértékegységet ( Units ) km/m módba.
A ’ Slideshow’ módban megnézhetjük az úton készült képeket. A ’ Statistics’ módban pedig a túra statisztikai adatait azaz jelen túránkon 15 km-t tettünk meg 2270 métert emelkedtünk és 2121 métert ereszkedtünk le. Na jó, ebből 1100 méter felfelé felvonóval. Sokkal szebb a bemutató, ha a rákattintunk a ’ View map fullscreen ’ teljes képernyős lejátszásra.

MártiSatya 2010.10.21 )

Sokat olvastunk az ONGO-n és nápolyi fórumokon arról, hogy milyen nagyszerű élmény a Castellammare di Stabia Funivia és arról is hogy mennyire csodálatos az Istenek Ösvénye.
Ha ránéztek a térképre akkor e két látványosságot mindössze egy 10 km körüli távolság választja el egymástól. Mivel nem áll tőlünk távol a túrázgatás – természetesen kifejezetten amatőr módon – ha már egyszer elutazunk oda, megizzadunk egy kicsit, miért ne lehetne a kettőt összekötni? Elkezdtük böngészni a netet és ha nehezen is, de találtunk a Lattari hegységre útleírásokat -és ugyan elég rossz minőségű-térképeket is. ( Milyen nagyszerű ehhez képest a magyar www.turistautak.hu !) Ezekből megállapítottuk, hogy a ’ nagy kaland’ megvalósítható. Igaz egy kicsit aggasztott bennünket, hogy a Goole-n nem lehet látni jól a hegység Molare –hoz közeli részét a felhők miatt.
A legelső 9:35 –kor induló kabinnal mentünk fel. Az a panoráma amit a felvonóból látni lehet, annyira lenyűgöző, hogy még azoknak sem jelent gondot a magasság, akiknek amúgy ez problémát okoz. Az 1-es és a 2-es pilot között elég brutális a földhöz viszonyított magasság. Nem szabad kihagyni. Nézd meg videónkat!
Túránkat gyakorlatilag három szakaszra osztanám. Az első a felvonó felső megállójától a Monte Faiton át a San Michele kápolnáig. Ez a túra legkönnyebb része, mindenkinek ajánljuk, picit emelkedik az út, szinte végig lombos erdőben. Amit a San Michele –nél
kapunk cserébe, az megéri a kis sétát – akár gyermekekkel is. A második szakaszban a kápolnától a Morale –ig már picit nehezebb a terep. Az út teljesen veszélytelen, de az úthoz viszonylag közel, 5-10 méterre már több tíz méteres szakadékok is vannak. Kis gyermekekkel nem ajánlanánk, de aki megérti, hogy nem szabad elszaladgálni az útról, semmilyen veszély nem fenyegeti. Az út nagyrészt erdőben vezet tovább, de mivel a San Michele-től először lefelé megyünk és csak később emelkedik 1400 méterre, így itt már néha egy picit ’szuszogós’ de nem nehéz az ösvény. Amit innen látunk az leírhatatlan, lefényképezhetetlen. Csak a valóságos tér az amiben érzed ennek az egész tájnak a szépségét! Innen vissza is lehet fordulni, mint ahogy a San Michele kápolnától is a felvonóhoz, de minek ha azért jöttünk ide, hogy élvezzük a táj szépségét.
(Netes böngészésünk során olvastunk olyat, hogy a Molare–ról Algerola-ba vezető út veszélyes – de ezt nem vettük komolyan. Majd itt felfelé is láttuk kiírva, hogy veszélyes az az út. A Molare –n találkoztunk három olasz turistával akik szintén nem ajánlották ezt az utat. Ezt már komolyan vettük.) Sajnos az Istenek ösvényén így nem tudtunk végigmenni, de helyette egy csodálatos úton mentünk tovább Positano felé. Ez a harmadik – könnyűnek látszó – szakasz volt a legnehezebb, hiszen ’csak lefelé’ kellett menni 1400 méterről úgy kb. 50 méter magasságban lévő positanoi buszmegállóig. Az út nagyon jól jelzett és nagyon jól kiépített teljesen veszélytelen, nem nagyon nehéz de azok akik életükben először túráznak inkább forduljanak vissza a Molare –nál a funivia felé. Úgy 5000 lépcső lefelé!
Egyszerűen leírhatatlan, ez valóban az Amalfi part 3D-ben. Ott van alattad ezer, nyolcszáz, hatszáz méterre Positano, hallod ahogy üti az időt a templom órája, a parton beindítják egy hajó motorját és Te csak ott lebegsz mint egy nagyon-nagyon lassan leereszkedő ejtőernyős.
Mögötted, melletted fantasztikus sziklafalak. Csak meg kell emelni egy picit a fejed és látod Sorrentot, az egész félszigetet, Caprit, a tengert…. mint a mesében …

(Nekünk ez az út hét óráig tartott pihenőkkel együtt. Nem siettünk. 2 liter vizet vittünk magunkkal, ez elég volt, de nyáron valószínűleg érdemesebb többet vinni bár a Molare előtt van egy forrás az Aqua Santa.)

Két nappal később Caprin a Jupiter Villából jóleső érzés volt látni, hogy ott szemben azon a gerincen végig mentünk és valahol ott azon a sziklafalon leereszkedtünk…. Jó túrázást !
Feltöltve: 2010. máj. 31.
Értékeld az élménybeszámolót!
8.5 (2 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina