Nápoly és környéke-kirándulás májusban

Olaszország Nápoly

Ott-tartózkodás ideje: 2010. máj. 18.  - 2010. máj. 22. (4 nap)

3 hozzászólás I 19 301 látogató olvasta. Rögzítve: 2010. jún. 06. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar Krisz Beszámolója

Cimkék: Arco  Artecard  capri  Garibaldi  Hotel  Ideal  naturale  Solfatara 

November végén Rómában jártunk és annyira jól sikerült, hogy pár hét múlva eldöntöttük, hogy újabb városlátogatásra indulunk. Mivel az időjárás nem kecsegtetett semmi jóval, nem mertük bevállalni a februárt, a márciust stb. Erős felindultságomban vettem jegyet a Wizz nápolyi járatára ajándékba az egész családnak május 18-ra. Igy letudtam a "nekem nem jó" időpontokat és megvolt a karácsonyi ajándék is a családtagoknak.
Szállást a hotel.com-on foglaltam, bár nem ajánlom, mivel előre az egész összeget ki kellett fizetnem, ezenkívűl semmi probléma nem volt velük.
A booking.com-on nem kellett volna kifizetni a teljes összeget, hanem ráértem volna elutazáskor rendezni a számlát.
A Wizz gépe pontosan indult Budapestről ,a zt is mondhatom, hogy ítéletidőben. 1 óra 20 perc múlva pedig le is szálltunk csodaszép napsütésben Nápolyban. valami fantasztikus a Vezúv látványa már a gépről is.
A csomagok felvétele után azonnal mentünk az ALIBUS-hoz, amire a sofőrnél lehetett jegyet venni 3 euro/ fő áron. Ez pontosan 15 perc múlva a Garibaldi téren tett le, kb 200 m-re a foglalt szállásunktól.
Megkerestük a szállodát, mivel 8 óra 20 perc volt, igy elég korai volt az idő, becsekkolni pedig csak 14 órától lehetett, de a csomagjainkat ott hagyhattuk és át is tudtunk öltözni, mert ott már nagyon meleg lett.
Mondtuk, hogy 14-re nem fogunk visszajönni, mert a programunkon nem fogunk változtatni és ha már messze megyünk, akkor nem fogunk vissza rohanni sem.
A társaság egyik fele kiment kávézni a Hotel Ideál melletti kávézóba, mi pedig elmentünk megvenni az ARTECARD-okat 4 fő részére: 27 Euro / fő.
Ez 3 napig érvényes, az első 2 belépő ingyenes (célszerű a legdrágábbakra tartogatni pl: Pompei, Herculaneum), és 3 napig ingyenesen lehet vele utazni, kivéve a hajó és a buszok a Vezúvra.
http://www.artecard.it/

A programot előre, december óta formáltam, nagyon sok segítséget kaptam a fórumról is, köszönet érte!
De mégsem tudtuk tartani, mert egyszerűen nem fért bele!

Utunkat a Garibaldin található óriási káosz és rendetlenség- szinte sokk hatása alatt- megszemlélése után elindultunk a 152-es busz megállójához a Garibaldi szobor mellett és indultunk megnézni Pozzuliba, hogy megnézzük a Volcano Solfatara-t.
http://www.solfatara.it/vulcano/en/map.php
A busz szinte a bejáratban tesz le.
Ez egy kb. 2 km átmérőjű vulkáni kráter, ami kb. 4000 évvel ezelőtt jött létre és a legjobb a vulkáni aktivitás. Nagyon szórakoztatóak a fumarole-k és solfatarak. Elég veszélyes szerintem, ki is van táblázva: 160 C-os a levegő ami kijön. A papír simán meggyullad, tojást is megsütötték rajta:o)))
Szerintem ez egy kihagyhatatlan program, a belépő 6 euro / fő.
Innen legyalogoltunk a tengerpartra, ahol nem sok járókelővel találkoztunk, talán szieszta volt majd vissza fel- és mivel bérletünk volt, nem kellett gondolkodni, hogy merre...az első buszra felszálltunk és vitt is Nápolyba.
Az út elég hosszú volt, mivel egész Nápoly fel van túrva és a forgalom hatalmas.
Kb. fél 4 felé visszamentünk a szállodába, átvettük a szobákat és újra birtokba vettük a várost.
Jobban szemügyre vettük a Garibaldi teret, ami szintén fel van túrva és el van barikádozva.
Este hulla fáradtan estünk ágynak és másnap reggelig aludtunk.
Második nap indulás a Circumvezúviana megállójához- ami a Corso Garibaldin van- innen Sorrento felé Pompei Scavi (Pompei romok)-hoz.
Persze a vonat nem arra ment, mert a kék vonal, csak egy darabig kék, Torre del Annunziatanál át kellett volna szállni a zöldre... Pompei és a Pompei scavi megálló nem ugyanaz-tudtam, de mégsem sikerült elsőre.
A 2 megálló egymástól kb 1,5 km-re van.
Végre ott szálltunk ki, a romok bejáratánál, itt használtuk az ARTECARDUNKAT, 11 euro lett volna a belépő / fő. Ide nem elég 1 nap, 1 hét sem,ráadásul itt a kövek között már iszonyú meleg volt, attól féltünk, hogy napszúrást fogunk kapni.
Lejártuk a lábunkat, és alig láttunk az egész városból valamit.
Majd 13.50-es busszal- ami a circum megállójából indul 10 euro /fő a jegy oda vissza-elindultunk a Vezúvra.
Kb 40 perc volt az út, 1000 m -re visznek fel, a többit gyalog kell megtenni. A kráterhez e belépő kb 1 óra fel 1 meg le 6,5 euro / fő.
Nem könnyű, de megérte.
Bár sokat nagyon nem láttunk, mert a felhőkben jártunk és eltakarták a kilátást. Hideg nem volt, csak pára.
Ez is felejthetetlen-kihagyhatatlan élmény!
Vacsora után úgy zuhantunk ágyba, mintha nem aludtunk volna 1 hete:o)))
Harmadik nap irány Sorrento városa, mivel a családom tagjai nem voltak hajlandóak korán felkelni.
Elcircumoztunk Sorrento-ba: végállomásig.
Szintén Artecarddal, kb 1 óra az út.
Itt csöpörgött az eső, de azért sokat kisütött a nap, hideg nem volt. Sétáltunk az utcákon, megnéztük a San Fracesco templomot, ahol szintén végigálltunk egy esküvőt, a kerengőt is meglátogattuk, ahol szintén esküvő zajlott.
Sorrento szép, csak már nagyon sok volt a turista, az utcákon mandarin fák...
az eső nagyon megeredt, elindultunk vissza Nápolyba, de úgy döntöttünk útközben, hogy Castellammaria di Stabia-nál leszállunk a circumról és felmegyünk funivia-val a Monte Faito-ra. Kb 8 perc az út.
Ez állítólag egy maffiafészek, de minket ez sem tántorított el, bár a városkába nem volt időnk bemenni.
A felvono ára 7,6 euro / fő oda vissza.
Lent megeredt az eső, fent rettenetesen fújt a szél, mi voltunk 4-en az össz utas. Fent szerintem nem volt több 8 foknál, viharos szél, szakadó eső, felfelé a kilátás pazar!
Ez amit innen láttunk a felvonóról az mindent megér!
A Sorrentói-öböl a Vezúvval....
Mindjárt a következő funiviával indultunk is le, mert fent igy nem lehetett semmit csinálni, lefelé már bátrabban néztem lefelé....
Az állomáson megvártuk a hazafelé jövő cicumot -itt kb 25 fok, napsütés és dög meleg volt-irány Nápoly.
Nápolyban lesétáltunk a Molo Beverello-ra, megnézni a másnapi hajóindulást Caprira.
Megnéztük a castel Nuovo-t és hazasétáltunk a Corso Umberto-n....
Negyedik nap korán kelés, mert 8.35-kor indult aJet Caprira. Kb 40 perc az út, nagyon jó volt, nem dobált a tenger. 32 euro/fő az út oda vissza, célszerű megvenni a retúr jegyeket még Nápolyban, hogy ne legyen rá gond Caprin.
A hajónk a Marina Grandén kötött ki, ahogy mi leszálltunk 10 percen belül indult vissza utasokkal Nápolyba.
Körülnéztünk a kikötőben és indultunk funicolaréval fel Capri városába. Rettenetes tömeg volt...
A főtér zsúfolásig tele.
Elindultunk csak úgy, azt sem tudtuk merre...szűk utcákon...
Majd kiderült, hogy jó nagy túrát teszünk az ARCO NATURALE-sziklaív felé, néhol csodaszép kilátással a környező kékségre. Onnan tovább a GROTTA MATROMANIA barlangon át tovább a FARAGLIONI sziklák felé.
A kilátás több helyen fantasztikus volt, nem is győztünk betelni vele. Több helyen csak ültünk a sziklafalon. Ennyit életemben nem lépcsőztem, mint a Grotta Matromania -tól lefelé, de az útnak ez a része a nehezebb... a könnyebb a vége.
Majd vissza le a kikötőbe és vissza Jettel Nápolyba.
Itt leültünk a kikötőbe egy kávéra, majd elindultunk megnézni, amit eddig nem láttunk: Castel Nuovo belülről.
Innen indul a kis shuttle busz, amire szintén érvényes az ARTECARD és ingyenesen végig visz a városban: Dóm-Archeológiai múzeum, egészen Capodimonte-ig, majd vissza, ha akartok le is lehet róla szállni, megvár a sofőr. Mi csak 4-en voltunk rajta és örültünk, ha ülhetünk...
Majd kb 45 perc múlva visszavitt a Castel Nouvo-hoz.
Innen haza buszoztunk a Garibaldira, még jó, hogy minden busz ide megy és innen indul..
Majd onnan elmentünk a Piazza victoria-ig, innen meg a tengerparton sétáltunk hazafelé, megnéztük a vizet és szintén láttunk jó pár esküvőt.
Megnéztük a Tojásvárat, a naplemenetét a Vezúvval, a tengerparti utat, Nápoly nyűzsgő forgatagát, a luxus szállodákat a tengerparti úton..
Majd hazabuszoztunk a 601-es busszal, vacsi, majd pakolás és alvás, mivel reggel korán idulunk a buszhoz, a gép reggel 8.10-kor indul haza, a buszunk meg 6.13-kor indult a Garibaldinál található MC-Donalds elől, amire szintén 3 euro / fő a jegy a reptérig.
hajnalban kimentünk a buszmegállóba és jött egy taxi: mindta 15 euroért elvisz bennünket, természetesen éltünk a lehetőséggel és még izgulni sem kellett a gép miatt és hogy jön-e a busz.
http://maps.google.com/maps/ms?ie=UTF8&hl=hu&msa=0&msid=114711515426361443673.00048380364cef3b2017c&z=19

Az élmény Nápolyról biztosan maradandó. Bennünket semmilyen atrocitás nem ért, de a közlekedési morál katasztrofális, a kosz a mocsok rettenetes.
Amit láttunk szép és érdekes, de az sem Nápoly, hanem a a környéke. Azt mondtam ott, hogy én ide többet nem jövök, de az idő sok mindent megszépít. Már lehet, hogy mennék és a rutin is sokat segít, és hozzáteszem nagyon sok mindent nem láttunk-ezért mégis csak érdemes lesz visszatérni újra, mert ugye Nápolyt látni kell!
Értékeld az élménybeszámolót!
10 (1 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:
majdnem - 2010.08.08. 01:30

A 8 sem lett volna elég, nekünk sem volt, a 10 sem. Mi Caprin béreltünk egy taxit a kikötőben. Olyan hosszú fehér Fiatot, nyitott tetővel. Nem volt olcsó, de olcsübb volt, mint Velencében csónakátni. :) A lényeg, hogy így volt időn az egész szigetet körbejárni.Ja, amúgy mi autóval mentünk ki. Nem volt egy rövid út, és a közlekedés az ottani viszonyok között cseppet fárasztó volt, de megérte, mert sokkal több helyre jutottunk így el.

Princesa - 2010.06.08. 08:23

Nagyon tetszett a beszámolód!Pont ilyen volt a mi utazásunk is:)

Mikeve - 2010.06.07. 09:07

Kedves Krisz.Nagyon jó a beszámoló, és a képek is szépek. Mikor olvastam, közben én is ott jártam. (ismét) Caprin mi fordítva tettük meg a sétautat, így én fölfelé lépcsőztem. Na az se volt semmi. Látom nektek sem volt elég a 4 nap. Hát nekünk sem. Még vagy 4 kellett volna! Üdv:Éva


Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina