Ravenna - A Római Birodalom második székhelye

Olaszország Ravenna

Ott-tartózkodás ideje: 2009. okt. 25.  - 2009. okt. 25. (1 nap)

1 hozzászólás I 7 270 látogató olvasta. Rögzítve: 2010. jún. 28. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar Koga Beszámolója

Cimkék: bazilika  mauzóleum  ókeresztény  Ravenna  római  sírkápolna  Unesco  Világörökség 

Tavaly őszi san marino-i körutazásunk egyik állomása volt e város. Mielőtt valaki tudatlansággal, vagy elírással vádolna meg, tisztázom: a körutazás tényleg San Marino-ként volt meghirdetve, függetlenül attól, hogy természetesen több olasz várost is érintettük. Az utazási iroda nevét jelen esetben inkább eltitkolom, csak halkan súgom meg, hogy áraik miatt immár harmadszor vettük igénybe szolgáltatásaikat.

Mivel előtte nap, San Marino-ban egy véletlen folytán összefutottunk a szintén Ongo-n publikáló iadanyne-vel, és adanyist-al, ezért ravennai ottlétünk sem telt el magányosan. Szerencsére világjáró barátaink szintén úgy érzik, jó ha van legalább egy megbízható ember, akinek a kezébe odaadhatják fényképezésre a gépüket. Így utólag, a képeket nézegetve, már bánom, hogy közös fotó itt nem készült.

Ennyit a szubjektív gondolatokról, és térjünk rá a város bemutatására.

Kezdem ott, hogy azon nagyon kevés számú olasz város közül, ahol eddig megfordultam, leginkább a koszra, és a romokra (de nem ókori romokra) emlékezem. Nem szeretnék senki lelkébe beletaposni, de valahogy az én lelkemet nem járja át az a "feeling", melyről sokan áradoznak. Szerény véleményem szerint Olaszországnak (vagyis jelen esetben szerencsésebb Itáliának írni) van múltja, amiből megpróbál minél több pénzt kihúzni. De hogy mindebbe a jelenkor mennyi pénzt próbál belepumpálni, az más kérdés. Valljuk be: mákjuk van a sok Világörökséggel, amelyek még romjaiban is fenségesek.

Nem úgy van ez Ravenna esetében. Itt nincsenek turistahívogató extra tengerpartok, távol is esik a magyarok által leginkább preferált Jesolo-tól és Bibione-től, de egy napot érdemes itt eltölteni.

Leginkább azoknak lesz élmény, akik még nem jártak Rómában (mint például mi). Mert valljuk be: Róma évszázadokig a világ közepe volt, majd hanyatlása után (mikor is Ravenna átvette a Birodalom központja címet) a művészet központjává vált. Róma - feltehetőleg - több napos programként is kevésbé bejárhatónak tűnik. Ravenna ezzel szemben egy napos csemegének igencsak étvágygerjesztő lehet. Amennyiben érdeklődünk az ókereszténység iránt.

Merthogy Ravennában szinte más dolgot nem találsz. Amolyan feledésbe merült vallási központ. Mindemellett két Pannóniából származó császárnak/királynak központja. Hisz' előbb Flavius Odoaker, hun származású király központja volt, majd miután a keleti-gótok sikeresen megdöntötték a hatalmát, Nagy Theodorik kezébe került a város, és ezzel együtt az egykori Római Birodalom jelentős része is. Theodorik ariánus vallású volt, s mint ilyen, több jelentős épület maradt fent az ő idejéből. Mint például az Ariánus keresztelőkápolna, ahol - vélhetően - a világon egyedülálló esetben ábrázolják az épp megkeresztelkedő Jézust meztelen testtel. Vagy itt van Theodorik mauzóleuma is. A monda úgy tartja, hogy a királyt pont az a monolit sújtotta halálra, mely a mauzóleuma tetején található.
Élete jelentős része, és halála tehát Ravennához köthető; születése viszont Pannóniához. Hiszen úgy jegyezték fel, hogy a király születési helye a Kis-Balaton környékén volt, Valcumban, mely a mai Fenékpusztának felel meg. Ha valaki a Balaton délnyugati csücskén jár, feltétlenül keresse fel az itt található romokat!

Ravenna az életutat összekötő, tehát keresztelő- és sírkápolnái mellett jelentős számú bazilikával is rendelkezik. A város szélén áll az egyik legkorábbi, a San Appolinaire in Classe. Háromhajós, oszlopsoros bazilika, a klasszikus ókeresztény elemek felhasználásával. Itt is, csakúgy mint a később megtekintett San Appolinaire Nuovo és San Vitale-székesegyház esetében mozaikok, és nem falfestmények jelennek meg. Aki a művészettörténetben jártas is egy kicsit, az tudhatja, hogy ebben az a szenzáció, hogy a mozaikművészet a Kelet-Római Birodalomban, vagyis az ortodox egyházban jelenik csak meg. A római kereszténységben falfestmények, freskók töltik ki ezt a szerepet. Kivéve persze Ravennát.

Ha unjuk már a hosszanti elrendezésű bazilikákat, akkor érdemes bemenni a külsőleg annyira talán nem, belsőleg viszont impozáns méretű San Vitale-ba. Ez egy centrális épület, hihetetlen részletgazdag mozaikokkal. Érdekesség, hogy ide úgy tudunk bejutni, hogy pár métert a föld alá kell menni egy lépcsősoron. Hogy ez az évszázadok miatt alakult így ki, vagy eleve így tervezték, nem tudom.

A San Vitale mellett áll Galla Placidia sírkápolnája, ő I. Theodosius római császár leánya volt. Mauzóleuma végülis nem csak az ő, hanem III. Valentianus és III. Constantinus nyughelye is lett.

Aki Ravennába tartana, ennél többre ne számítson. Megtalálható még itt a középkor nagy írójának, Dante-nek a sírboltja, illetve jópár vallási révületből állított építmény, vagyis a város nem színes. Javaslom, hogy csak az keresse fel Ravennát, aki fogékony a vallásokra, a művészettörténetre, vagy legalább a történelemre. Másnak itt keresnivalója nincsen, különben unalmasnak találná e várost.
Kapcsolódó élménybeszámolók:
Értékeld az élménybeszámolót!
5.5 (2 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:
tito64 - 2010.06.28. 12:04

Melyik az az utazási iroda?Koga,privátban elárulhatnád!Üdv.:Titó


Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina