Az Aquila út

Ausztria Bad Radkersburg

Ott-tartózkodás ideje: 2010. júl. 17.  - 2010. júl. 17. (1 nap)

1 hozzászólás I 3 246 látogató olvasta. Rögzítve: 2010. júl. 18. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar Koga Beszámolója

Cimkék: Aquila  Ausztria  freskó  hármashatár  stájer  Szlovénia  templom  vár 

Már vagy egy éve tervezzük, hogy nyakunkba vesszük a magyar-szlovén-osztrák hármashatárt. Sajnos eleddig vagy az időjárás, vagy a kevés idő miatt nem tudtunk lépni... bár a nagy hőségre való tekintettel csaknem most is elmaradt az út.
Mivel még sem az Őrségben, sem a Muravidéken nem jártunk, csak átutazás céljából, ezért a dilemma a következő volt: Mi fér bele röpke egy napi kirándulásba? Vagy megyünk az Őrségbe, ahol a nép kultúra megismerése élvezne prioritást, vagy határ híján átcsatangolnánk a ma már Szlovéniához tartozó elszakított országrészünkre, a Muravidékre. Végülis ez utóbbi mellett döntöttünk, de ha már átmegyünk, kellene egy tematika is, hogy ne csak vaktában autózgassunk.
A hiányzó témát egy ládakeresgélős oldal szolgáltatta, melyet leginkább a hozzám hasonló túrabolondok, vagy a turisztikailag nem túl frekventált helyeket felkereső népség látogat.
Igy akadtunk az Aquila út elnevezésű programajánlatra. A lényege, hogy élt a romanika/gótika idején egy festő, aki feltehetően a Johannes Aquila (esetleg Aquila János) névre hallgatott, és a mostani vendvidéken érvényesítette művészetbeli képességeit. Számtalan akkor épített templomban látható freskói, melyek úgy ahogy átvészelték az elmúlt évszázadok viszontagságait. Mint írtam, e kirándulás több állomásos, és sajnos nekünk is ki kellett hagynunk egy horvát, egy szlovén, egy magyar és egy osztrák helyszínt. Mentségünkre legyen mondva, hogy a kihagyott szlovén helyszínen is jártunk, de a templom nem volt nyitva.

Első állomásunk Turnisce (azaz Bántornya) volt. E városka kb. 20 percre van Lendvától. A templomot könnyű volt megtalálni, bejutni viszont annál nehezebb. Rögtön első úticélunknál megtapasztaltuk, hogy lehet, hogy a többi helyszínen is így járunk.

Kisebb szünet után indultunk el Selo-ba (Nagytótlak néven is szerepel), mely elvileg Moravske Toplicéhez tartozó kis falu a maga alig 5-6 házacskájával. Az Aquila út egyetlen rotundája (tehát kör alakú temploma) található itt, közvetlen a Bántornyával összekötő út mellett jobbra. Parkolni a tőle nem messze kiépített információs iroda melletti parkolónál lehet. Innen kb. 2-3 perces séta egy jól kiépített úton, és ott is vagyunk. A rotunda mellett magyar nyelvű tábla is árulkodik az építmény történetéről, melynek ismertetésétől most eltekintek.
A templom nem belépődíjas, igaz bemenni sem lehet idegenvezető nélkül. Viszont csak egy vasrács állja az ember útját attól, hogy belépjen, így lényegében majdhogynem az egész rotundabelső látható kívül is.
A műemlék mellett fiataloknak kiépített táborhelyet tartanak fent. Nem tudom, hogy Magyarországon van e ilyen, vagy ha nincs, akkor valakinek az eszébe fog-e jutni, hogy elfeledett (mondjuk úgy árpádkori) műemlékeket (vagy inkább romokat) akkor fog a magyarja megnézni, ha csatol mellé valami hasonló turpisságot. Pl. jelen esetben nyári tábort diákoknak.

Nagytótlak után következett Martjanci (azaz Mártonhely), mely ugyan a legrövidebb úton csak 10-11 percre van, mégis földutak sokaságain visz ismét az utunk. Mártonhelyen már látni, hogy forgalmas falu, révén, hogy alig 4 percre fekszik Muraszombat központjától. Itt már nem látható a Vendvidékre jellemző dombság, a terület innentől sík. A falu központjában áll Mártonhely temploma. Az itteni freskók mintha rosszabb állapotban lennének a nagytótlakinál, viszont az interneten is fellelhető adat szerint itt jelenik meg Aquila önarcképe a származási helyével feltüntetve.

Bár az úthoz nem tartozik szorosan hozzá, de ha már az ember erre jár, nyugodtan tiszteletét teheti a legtávolabbi Szlovéniában fellelhető magyar városba, Muraszombaton (Murska Sobota). Bár a város maga csupán alig 12 ezer fős, mégis elmondhat magáról olyan dolgokat, amiket egy hasonló (sőt nagyobb) népességű magyar város nem: tiszta, rendezett, karbantartott úthálózattal, igényes terekkel, zöld övezetekkel. A városban tombol a kereskedelem: saját pláza, I és S betűvel kezdődő hipermarketek a város két végén, és még sorolhatnám. És látva az ottani forgalmat, meg is éri mindezeket fenntartani.
Magában a városban túl sok látnivaló nincsen. Van egy várkastély egy hozzá tartozó szép parkkal, jópár új építésű közigazgatási épület, kb. ennyi.
Azzal együtt, hogy a Muravidék legnagyobb városába kerültünk, eltűntek a magyar táblák is, sajnos.

Muraszombattól 15 km-r található a stájerországi Bad Radkersburg, kirándulásunk végcélja. Nevéből érthetődően fürdővárosról lenne szó, viszont mi a fürdést ez esetben kihagytuk. Az 1300 fős város csodálatosan megőrizte középkori hangulatát. Az egész területet egy megerősített, vörös téglából épített városfal veszi körbe. Kb. így kellene kinéznie most a szigetvári várnak.
A falakon belül 15-18. századi épületek, templomok várják a turistákat (akik meglátásunk szerint főleg német anyanyelvűek). Túl nagy nemzetköziség nem is jellemző a helyre, hiszen csak német nyelvű feliratokkal, német nyelvű prospektusokkal találkozik az ember.
Mi a Hauptplatz-on, vagyis a város főterén hagytuk a kocsinkat, szinte az turista információ mellett. Itt lehet elkérni a kulcsokat a Pistorhaus-hoz (Pásztorházhoz), melynek pincéje Aquila világi témájú freskóit rejti. A mai álláspont szerint ezek Ausztria legrégibb ismert freskói. Mi utunkat a Frauenkirche udvara felé vettünk. Itt egy felállított nyári színpad tanúsítja, hogy bizony éle is van ebben a városban (tudniillik a tikkasztó hőségben nem sok emberrel találkoztunk). A Frauenkiche egy pasztellszínekkel megfestett barokk templom volt a központban. Mint a templomokra jellemző, itt is kellemes hűvös idő fogadott minket; épp ezért a szokásosnál kicsivel hosszabb ideig maradtunk bent.
Feltöltődés után indultunk ki a városfalon kívülre.
A falak mellett közvetlen zöld övezetet alakítottak ki, melyet itt-ott megtörnek a hosszabb-rövidebb járdák.
A város főterén egy klasszul megépített szökőkút van, melynek alapja a város körvonalát mutatja.
Itt található a városháza, a hozzá tartozó toronnyal; valamint pár kulturáltabb italozóhely.

Mivel innen jó három órás útra van az otthonunk, és későre járt az idő, úgy gondoltuk kihagyjuk Bántornyát és az egyetlen magyar helyszínt, Velemért. Majd ha legközelebb les szabad időnk, a másik osztrák helyszín, Fürstenfeld mellett ezt is meglátogatjuk.
Kapcsolódó élménybeszámolók:
Értékeld az élménybeszámolót!
7.5 (4 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:
futestechnika - 2010.07.25. 20:50

Ezt kinyomtatom,és végigjárom augusztusban:)))


Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Magyar  Română  Slovenčina