Bosznián át Dubrovnikig

Bosznia-Hercegovina

Ott-tartózkodás ideje: 2010. júl. 05.  - 2010. júl. 15. (10 nap)

0 hozzászólás I 8 099 látogató olvasta. Rögzítve: 2010. júl. 28. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar kovtams Beszámolója

Cimkék: Dubrovnik  Mostar  Szarajevó 

Bosznián át Dubrovnikig

A kaland kedvéért vonattal utaztunk Szarajevóig. A Budapest-Szarajevó vonatút menetideje hivatalosan 11 és fél óra, ebből oda és vissza is 12 óra lett. Érdekes módon a magyar szakaszon késtünk, odafelé Boszniában még be is hoztunk fél órát az amúgy órás csúszásból. Másik érdekesség, hogy egyedül a magyar részen nem működött a légkondi, sem Horvátországban, sem Boszniában nem volt vele gond. A jegy 15 ezer Ft oda-vissza, nagyon szép a táj (Boszniában végig a Bosna folyó völgyében, néhol idilli környezetben még pár aknamező jelezve van), egyetlen nagy hátrány a 12 órás út és hogy reggel indul és este érkezik a vonat mindkét irányban. Ez nekünk két plusz szállást is jelentett Szarajevóban.
A Hostel Gonzóban aludtunk (hostelgonzo@gmail.com). Elég drágák a Hotelek (és színvonalasnak is tűnnek, kb. 80-100 euró egy szoba), itt, a hostelben 35 eurót kértek egy szobáért. Nem top kategória, de teljesen rendben van. Nyugodt, családi házas környék, a napi ötszöri imára hívás is behallatszik, reggelire adnak török kávét, angolul nem mindenki beszél, de rém kedvesek. Kérésre (sms, telefon) a vendég elé mennek a vasútállomásra vagy repülőtérre, ez benne van a szoba árában. Taxiba egyébként, azt mondják, úgy nem érdemes beülni, hogy egy hotel nevét mondjuk be, mert a sofőr úgysem oda fog vinni, hanem oda, ahonnan jutalékot kap. Nem tudom így van-e, nem próbáltuk, értünk kétszer is kijöttek a Gonzóból – oda és vissza úton is itt aludtunk –, másik irányba hívtak nekünk taxit, ami így, hogy ők rendelték elég olcsó volt - egy ezres (7-8 Márka) a vasútig, ami elég messze van. Igen egyetlen hátránya a Gonzónak, hogy távol van a belváros. Öt perc séta viszont a Miljacka, egy a budapesti leányka utcaihoz hasonló lakótelepen keresztül, ahol is van egy elég színvonalas pláza, az aljában piaccal, a túlparton pedig fel lehet szállni a 3-as villamosra, ami egy márkáért (fél euró, most 140 Ft) bevisz a belvárosba.
Hogy milyen Szarajevó, azt nehéz leírni, van egy török óvárosa, pontosabban egy olyan óvárosa, ami mintha valahol a Közel-Keleten lenne, csak éppen kitakarították és felújították. Minden tiszta, viszonylag olcsó, rengeteg látnivaló van (már ha valakit minimális szinten is érdekel a török kultúra, vagy néhány osztrák-magyar emlék, ami ott maradt, és persze a háború nyomai, amik egyre inkább a múzeumokba szorulnak az utcáról). Az óváros körül lakótelepek vannak, a házak jelentős része ismerős lehet Budapestről, kivétel a különösen ronda húszemeletesek, ezekből ráadásul sok van. A panelek körül pedig hatalmas hegyek, amelyek aljában a gazdagabbak családi házai. Van még néhány szétlőtt épület, golyónyomok, de most már a mecsetek, templomok, bazárok érdekesebbek, jellemzőbbek a városra.
Mostar (kb. 3 órás buszút Szarajevótól, a vonat csak féltávon járt, mert pályafelújítás volt, nem tudom meddig, ráadásul én ehhez hasonló vasutat még nem láttam, néhol három szintes a kanyarok miatt, vagy alagútban megy a vonat vagy viadukton, a kettő között általában nincsen átmenet). Mostaron még jobban látszik a pusztítás, az óváros itt is rendbe van téve, és gyönyörű, a külváros viszont még elég leromlott. Az árak az óvárosban elég magasak, a Szarajevó belvárosinak a duplája konkrétan (Dubrovnikhoz képest pedig olcsó. Röviden összegezve Dubrovnik négyszer olyan drága mint Szarajevó, és kétszer annyira mint Mostar). Mindenképpen ajánlom a Muslibegovic házat, 300 éves török lakóház, eredeti berendezéssel, itt is lehet aludni, csak előre be kell jelentkezni. Mostarban már magyar turisták is vannak (Szarajevóban alig), gyanítom ők inkább a tengerpart felől érkeznek, egy napos kirándulásra. Dubrovnik kb. 3-3,5 óra busszal.
Dubrovnikról rengeteget lehet olvasni, nem szeretném itt részletezni, talán a Lokrum szigetet emelném ki, mint kötelező látnivalót (érdemes egy napra menni és itt strandolni). Amúgy a város szerintem celebeknek való, bár egyszerűen csak angol turistákkal van tele, akik valószínűleg koktélra és fagyira simán elköltenek egy hét alatt egy magyar minimálbérnyi összeget. Természetesen nagyon szép és hangulatos (török feeling helyett hirtelen olasz feeling Mostarból jövet), jók a szolgáltatások (adnak is valamit a pénzünkért). A tenger hasonló mint északabbra, csak strandolni nem biztos, hogy érdemes elmenni odáig.
A három város kapcsán meg kell még említenem azt a kis filmet, amit Szarajevóban láttunk, és amiben az 1984-es téli olimpiai játék megnyitója, az olimpiai láng meggyújtása után közvetlenül az a képsor következik, amelyen a háborúban lángokban áll az egész stadion. A három várost három különböző konfliktusban rombolták le (Szarajevót bosnyák-szerb, Mostart horvát-bosnyák, Dubrovnikot szerb-horvát). Félelmetes volt látni, hogy pillanatok alatt szét lehet barmolni egy fejlett, jól működő országot. Ijesztő volt látni, pontosabban nem látni, hogy nekünk magyaroknak semmiféle különbség nincsen a három nép között, az utcán nem lehet megmondani ki- kicsoda (kivéve a kevés muzulmán nőt, aki kendőt hord), a három beszélt nyelv a mi fülünknek teljesen azonos. Egyedül a templomokon és a temetőkön venni észre a különbséget.
Összességében mindhárom város erősen ajánlható, különösen Szarajevóba megy szerintem kevés magyar, ahhoz képest, hogy ennyire kis távolságra ilyen kevés pénzből biztosan a legegzotikusabb úti cél (és szerintem nagyságrendekkel könnyebb itt boldogulni mint a Balkán keleti felén vagy a Közel-Keleten). Még valamennyi történelmi emlék is köti ide a magyarokat, bár az osztrák-magyar időszak náluk mélyebb nyomot hagyott, mint nálunk, ahol, ahhoz képest, hogy szinte szomszédok vagyunk nagyjából két mondatot tanulunk az iskolában az egész országról (1878-as egyesítés és a 1914-es trónörökös gyilkolás – a merénylet helyszíne most az egyik legnagyobb turistalátványosság az óváros keleti végén, a Miljacka partján).
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Magyar  Română  Slovenčina