Albánia ( első rész )

Albánia

Ott-tartózkodás ideje: 2010. júl. 25.  - 2010. júl. 28. (3 nap)

3 hozzászólás I 6 816 látogató olvasta. Rögzítve: 2010. aug. 13. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar jordiphoto Beszámolója

Cimkék: Albánia  Butrint  Enver  Eupolisz  Gjirokastra  Hoxa  Tirana 

képekkel: http://www.jordi-photo.blogspot.com/

Albánia ébredezik! Negyven év mély sötétségből állt talpra bő egy évtizede. Negyven év, amit Enver Hoxa személye határozott meg, akinek a neve hallatán még ma is mély undor keletkezik a legtöbb albánban. Tiranában sétálva rábukkantam a diktátor arcképére hőtőmágnes formájában, kapva kaptam az alkalmon és rögtön rákérdeztem az árusra, -do u like him? A reakciót nehéz leírni, szaladnom kellett a nyakleves elől. (Arra a kérdésre, hogy akkor minek árulja, nem tudott válaszolni)
Mikor beléptem az országba már éreztem, hogy ez más lesz, mint Macedónia! Rossz utak, szeméthegyek, Mercédeszek mindenhol és nyüzsgő élet a falvakban, városokban!
A közlekedés autóval vagy buszokkal oldható meg, olyan, mint vasúti sín csak hírből ismert az országban (teherszállításra használják). Létezik ugyan autópálya, amit kétsávos útként kell elképzelni, ahol gyakori vendég a szénás szekér és az sem meglepő, ha szembe jövő forgalommal találkozunk. Ezek után érdemes elgondolni milyen lehet Albánia első számú főútja. A tisztesség miatt említsük meg, hogy a kommunista diktatúra miatt Albániában egész a múlt évtizedig nem léteztek aszfalt utak, sőt autó sem nagyon volt az országban.
Ha Macedóniában az ATM-eket ajánlottam pénzváltás céljából, akkor itt ez fokozottan igaz. 2010 júliusában 1 Euró 130 Lek körül mozgott (kebab – 120lek, üdítő – 100lek, kávé – 50lek, pizza – 600lek).
4000km megtétele után (Balkánon) bizton állíthatom a „sasok földje” a leghangulatosabb ország! Az európai „szemüvegünk” azért nem árt otthon hagyni, és kicsit másképp szemlélődi ezen a vidéken…
Sokan sokfélét írnak Tiranáról, így nagy várakozással „futottam” be a városba, ami lényegében csak betonból áll. Végigjártam, a könyvek által kötelezőnek említett épületeket, helyeket, de azok mind felejthetőek, ellenben kalandozni egyet a piacon és annak környékén, az már maradandóbb élmény lehet az utazóban. Jól megtermett és ritkán látott gyönyörű gyümölcsök, zöldségek közt rohangáló patkány látványa vagy egy félbevágott bárány kilógatva az utcára, már-már a mesés keletet idézi!
Az ország lakossága 70%-ban az Iszlám hitet követi, mecseteket vagy fejkendős asszonyokat ennek ellenére csak elvétve látni. A nők igyekeznek „divatosan” öltözködni (nagyvárosokban), de igazán csinos hölgyeket nem véltem felfedezni, nem úgy, mint Montenegróban vagy Macedóniában. Szépségben azonban nincsen hiány, kezdve a frenetikus fekvésű Gjirokastra városától egészen a kék minden színárnyalatában ragyogó tengerig, avagy a felhők fölé magasodó hegyvidékekig. Nagy felhajtást kerítenek Butrint városának, ahol görög és római emlékeket, romokat találunk. Régen sem szerettem ezt a „műfajt”, most is erős kételyeim voltak és maradtak is. Halott város romjait nézni, míg ott van előttünk az élet, időpazarlás… Persze értem én, kötelező.

-folytatás következik, képekkel:
http://www.jordi-photo.blogspot.com/
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:
jordiphoto - 2010.10.05. 11:21

Az oszmán uralom alatt a toszkok nagy része szunnita muzulmán lett, de mára a gegek egyes csoportjai is muzulmán hitre tértek ? ezt a 20. század elején a lakosság 70%-a vallotta magáénak...

Xhola - 2010.09.29. 20:43

persze, h. nem lattal fejkendös asszonyokat... Azt a 70 %-ot honnan vetted?! Nem lehet, h. az nem stimmel?:):) Tiranaba az ejszakai elet a Pubok es kevezok miatt kell menni! Hihetetlen a pezsges!

janihaverja - 2010.09.04. 16:33

Miért mentél Tiranába? Mindenki írja a neten, hogy felejthető. Nekem csak a második albán utam alkalmából jutott egyáltalán eszembe Tiranába menni, akkor is csak egy üzleti ötlet miatt. Ez a látogatás meg is erősítette bennem, hogy turista szempontból Tirana igencsak felejtős. Azóta sem jártam ott, ellenben más helyeken többször is. Ettől függetlenül az "első rész" nagyon jó, feltéve, ha lesz folytatás:)


Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina