Hortobágyi esszencia

Magyarország Hortobágy

Ott-tartózkodás ideje: 2010. júl. 02.  - 2010. júl. 04. (2 nap)

0 hozzászólás I 4 529 látogató olvasta. Rögzítve: 2010. aug. 16. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar Koga Beszámolója

Cimkék: csikós  Hajdúszoboszló  magyar  puszta  Világörökség 

Az Ongo-n már született írás országunk egyik nyugaton által ismert jelképéről, a Hortobágyról, mindenesetre megpróbálom én is szavakban önteni az ott töltött jó másfél napot.

Kezdjük az interneten is könnyen felkutatható számadatokkal: hazánk első nemzeti parkja 1973-ban jött létre, majd fontos momentumként "életében" 1999-ben világörökségi címet is kapott. Bár egy történelemtanár hajlamos mindent évszámokban leírni, most eltekintenék ettől, hisz' Hortobágy kapcsán nem ez a lényeg. Itt a lényeg a természet, vagy a természet és az ember kapcsolata. Van ugyan jókora múltja e tájegységnek, kezdve az ősi kurgánoktól a kunokon keresztül a betyárokig, de az érdeklődőt nem szeretném megfosztani annak élményétől, melyet e hely tartogathat.

Párom szeretett volna leginkább a Pusztába menni; én magam jobban értékeltem volna egy Hollókőt, mivel akármennyire is kerestünk, Hortobágyon nem találtunk egyetlen egy kiadó parasztházat sem. Sok a vendégház, nem vitás; de miért hiszi itt mindenki azt, hogy aki a folk iránt érdeklődik az nem akar népi jellegű szobában aludni? Hollókőn van, az Őrségben van, Hortobágyon miért nincs? Vagy ha van, akkor miért nem adja ki egy szállásokkal foglalkozó website sem?
Mindenesetre ha ez már nem jött össze, akkor a közeli Hajdúszoboszlón, a Hunguest Hotel Békében foglaltunk le egy szobát a hétvégére. Így elmaradt a folk, de kaptunk egy korrekt ár/érték arányú kiszolgálást.

Ha már Hajdúszoboszló lett a szállásunk, megemlíteném, hogy e várost Hortobággyal összekötő út minősége valami katasztrofális. Vajon hány Hajdúszoboszlón nyaraló külföldi gondolja úgy évente, hogy elmenne a Hortobágyra? Esetleg nem lenne jó tenni valamit, hogy az ember lakott területen kívül se 50-60 km/h-val döcögjön?

Negatívumból ennyi elég is. Hiszen azalatt a bő 18 év alatt, mióta utoljára itt jártam, megváltozott pár dolog - előnyére. Szép fogadóépület, körszín, madárpark, vásár várja az érdeklődőket. 92-ben még annyira nem vonzott, sőt sírva fakadtam, mikor enyhén becsiccsent betyárok csapkodtak a nyomomban a karikás ostoraikkal. Mára ez feelingé vált. Jó dolog látni az ostorokat, a csikós és betyár ruhákat, a népi faragványokat, szövéseket, fonásokat, némely tárgyakon székely betűket. Magyarkodás?... Meglehet. De jó. Jó, hogy van ilyen hely hazánkban.

Egy hely, ahol a távolba tekintesz, nem látsz dombokat, se hegyeket. Látod viszont a távol legelésző racka nyájat, szürke marha csordát, mangalica kondát, bivalyokat, vagy esetleg pár nóniuszt, amint éppen a feltűnő ruházatú csikósok ülik meg.

Merthogy e táj esszenciáját a bő, kék gúnyába bújtatott csattogó csikósok adják, akik - tegyük hozzá - látványos végzik dolgukat. Lehet, ez az életük, lehet, hogy csak a turisták miatt csinálják, de tény, hogy a mátai pusztaprogramot ki nem szabad hagyni.
Itt az általam leírt összes állattal találkozhat az érdeklődő, közben ló hátán álló és úgy vágtázó csikósok, és egyéb látványosságok is beékelődnek a bő másfél órás programba.

Amondó vagyok, még akit ez az egész kultúra nem vonz, az is bátran szentelhet egy napot mindenképpen a Hortobágyra. Itt van minden, mely akár egy kis- akár egy nagycsaládost érdekelhetné.

És ez nem csak délibáb...
Értékeld az élménybeszámolót!
6 (1 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina 
Kedves Látogatónk!

Az ongo.hu oldal jelen formájában már nem frissül, ezért az oldalon megjelenő információk elavultak lehetnek.
Jelenleg azon dolgozunk a háttérben, hogy megújult formában és új funkciókkal ismét a felhasználók rendelkezésére álljon az ongo.hu.
Hamarosan jelentkezünk!

Az ongo.hu csapata
ongo