Kalandtúra egészen "közel, keleten"

Ukrajna Munkács

Ott-tartózkodás ideje: 2010. aug. 18.  - 2010. aug. 22. (4 nap)

2 hozzászólás I 3 501 látogató olvasta. Rögzítve: 2010. aug. 26. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar CsL Beszámolója

Cimkék: kalandtúra  Munkács  Tisza  Ukrajna  Verecke 

A családi "ismerd meg nagymagyarország tájait" túra keretében idén kárpátlaját vettük célba. Beregszász - Munkács - Vereckei hágó - Kőrösmező - Tisza-forrás túraútvonalat utaztuk végig.
A shengeni határon való átkelés erősen durva volt az eddigi utazásainkhoz képest. Valódi időutazás visszafelé, pedig most még munkalassítás sem volt, mégis kb 2 órába telt mire átjutottunk a határon, később visszafelé 2,5-be visszajutni. Talán a legidegesítőbb része volt ez az utazásnak. Gyakorlatilag nem történik semmi, csak várni kell, de azt rettenetesen sokat. Különösen bosszantott, hogy egyik alkalommal sem volt 10 autónál több előttünk.
Nagy örömmel fedeztük fel elveszettnek hitt (sőt igazán meg sem szerzett) orosz tudásunkat. Igen nagy szükségünk volt rá, ugyanis ukrajnában gyakorlatilag semmilyen idegen nyelvet nem beszélnek az emberek, eltekintve attól az esettől, ha sikerül egy magyarra bukkanni. (de az meg nekünk ugye nem idegennyelv).
Beregszászon amúgy elég sok magyart találni itt még magyar utcatáblák is voltak, ami megkönnyíti a tájékozódást. Munkácson is volt pár ilyen de nem mindenütt.
Falusi turizmust vettünk igénybe, igy a szállásunk magyar családoknál volt Munkácson, illetve később Kőrösmezőn. Ők maximálisan barátságosak voltak és nagyon vendégszeretőek, ezúton is köszönjük nekik a sziveslátást. A vendégszobák minden háznál szépen ki voltak takaritva, láthatóan nagyon igyekeztek, de azért nem voltak szállodai szintű szobák. A legproblémásabb rész a fürdőszoba, ahol a felszerelés magán viselte hogy a legtöbb helyen 20-30-40 éves felszerelések voltak. Nem igényeltünk luxust igy ez nem volt probléma. (eltekintve 1-2 kényes lánykától) az már problémásabb volt, hogy Munkácson vizet engedni csak reggel délben és este lehet pár órán keresztül, utána a vizművekben lekapcsolják az áramot, igy nincs viz. Ezt az ottlakók tartályokkal hidalják át, de ezek kapacitása véges. Aki ide megy erre készüljön fel.
A munkácsi várat egész szépen felújították, néha még magyar feliratot is találtunk, de a legtöbb esetben csak orosz (ukrán) nyelvűek voltak. Az árak nagyon barátságosak ukrajnában, alapvetően a legtöbb dolog vagy olcsóbb vagy max annyiba kerül mint itthon. 28Ft-ba váltottunk 1 Grivnyát a kinti pénzváltóban. Egy sör vagy üditő 3-4Gr. Étteremben 30-50Gr egy komplett ebéd.
Az utak állapota olyan hogy örültünk hogy bérelt busszal mentünk, nem a saját autóinkkal.50-60nál többet nem lehet/érdemes menni az utakon, mert annyira gödrösek. Szóval elég lassú az előrejutás.
A Kárpátok csodásak, mint ahogy az erdős hegyek szépek szoktak lenni, sajnos kár hogy a környezetvédelem még messze gyerekcipőben jár, igy ahol emberek vannak ott szemét is. A Tisza mentén a fákon először azt hittük hogy mindenki a folyómenti fákon szárítja a ruháit de aztán láttuk hogy csak a nagyobb áradások utáni szemét csüng a fákról. :-(
A Vereckei emlékműnél csodás kilátás várja az odalátogatót. Sajnos az emlékművet rendszeresen vandalizálják, igy pl most éppen nem volt rajta emléktábla, mert ezt most levésték(!) Hozzá kell tegyem, hogy kicsit lentebb van egy ukrán "hősi" emlékmű, ahogy nézem több magyar azon élte ki dühét, és magyar feliratokkal volt összefirkálva. Értem én ezt a dühöt is, de azért csendben megkérdem, hogy ezek után mit várnak, mit fognak a mi emlékhelyünkkel csinálni ?

A legnagyobb kaland a Fekete-tisza forrás meglátogatása volt. A kőrösmezei szálláshelyünkről reggel egy GAZ terep-teherautóval indultunk. ~18km volt amit kb 2 óra alatt tettünk meg. Néha csak átgázolva a Tiszán, néha bizonytalan fagerenda hidakon. Vesekövünk nem maradt! :-)
Az utolsó kilómétert gyalog lehet csak megtenni. Az utat rengeteg áfonyabokor szegélyezi, igy oda vissza menet ebből jól beettünk, mindenki nyelve olyan lila volt mintha kisördögök lennénk. A forrást tavaly szépen felújították ,és rendbetették (a magyarok), igy még mi is egész rendezett állapotban találtuk. Viszonylag sokan látogatják. Sajnos a kihelyezett pottyantós wc (hogy ne a forrásba csináljanak) már telítődött igy erre-arra kóbor aknákat is találtunk.
Ha valaki ért a gombákhoz akkor errefelé rengeteg és hatalmas gombákat is találhat. Aki nem ért hozzá az csak fényképezze ahogy mi tettük, mert légyölő és gyilkos galóca is elég sok van köztük!

Visszafelé bementünk a szolyvai tömegsír emlékműhöz, hogy egy kicsit megálljunk és megdöbbenjünk azon, hogy mennyi ember esett áldozatul. Több falu komplett férfilakosságát irtották ki a szó szoros értelmében.

Ezt az emlékhelyet is magyarok rakták és tartják rendben, mivel "temető őr" féle is van igy ez nincs szétvandálkodva.

Ha valaki ezen az útvonalon jár, feltétlen ajánlom figyelmébe Európa geográfiai középpontját. Ez egy nagy pihenőhely, amiről azt mondják ők hogy ez európa közepe. Egy emlékház és az europai országok ismertetője található itt. Sajnos oroszon kivül más nyelvet beszélő személyzet nélkül. Ami azonban ennél figyelemreméltóbbá teszi ezt a helyet, az egy egészen kultúrált, félig múzeum félig étterem. Ezt önmagában is egy élmény megnézni, de ráadásul remekül főznek is, pláne ha valaki meg tudja fejteni az orosz kajaneveket. (csak orosznyelvű étlap van és itt is csak oroszul beszélnek)
Van egy "bogracs" nevű gulyás levesük 3 féle húsból, nagyon finom. Ettünk még itt pisztrángot amiből ~25dkg egy adag, A gyerekeknek nagy nehézség árán megfejtettük hogyan kérjünk valami rántotthúst sültkrumplival, amiből aztán ki is hoztak valami sülthúst krumplival! :-) Szóval majdnem eltaláltuk ! :-))) Ennyit a ~10 évnyi orosz tanitásról. Végül azért mindenki jól lakott, és szomjan se maradt. Végül mi 2 felnőtt 2 gyerek enni-innivalójára 5000Ft körül fizettünk. Finom volt, jó volt, gyorsan elkészült, és még olcsó is volt. Csak ajánlani tudom, de orosz szótárral felvértezve.

Visszafelé mégegyszer megaludtunk Munkácson, elköszöntünk a vendéglátóktól, akiket nagyon megszerettünk, tényleg nagyon rendes emberek.
Aztán még kimentünk a munkácsi piacra, ami akkora mint két józsefvárosi piac együtt ,és kb hasonló dolgokat is lehet kapni csak itt még az áru fele nem kinai hanem orosz. Majd elindultunk és "hazadöcögtünk".

Szép hely volt kárpátalja, örülök hogy ide is sikerült eljutni. De ez egylőre még a kalandkedvelők túrahelye!
Kapcsolódó élménybeszámolók:
Értékeld az élménybeszámolót!
10 (2 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:
Koga - 2010.08.25. 18:18

Nagyon jó, informatív beszámoló. Ebből az írásból tényleg sok mindent meg lehet tudni. Gratula hozzá.

kotvacsi - 2010.08.25. 13:04

Orulok hogy tetszett karpatalja, es jo beszamolot irtal. Javaslom hogy nezd meg Kijevet, Harkovot es ukraina tobbi reszet is a krim felszigettel, mert az gyonyoru es kedves emberek laknak ott.Ha tudsz oroszul olcson kijossz anyagilag.


Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina