Nyelvtanulás Amerikában - 4 hét története a nyugati féltekén(2)

Amerikai Egyesült Államok

Ott-tartózkodás ideje: 2010. aug. 30.  - 2010. aug. 30. (1 nap)

0 hozzászólás I 5 015 látogató olvasta. Rögzítve: 2010. szept. 02. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar zsofibaby Beszámolója

Cimkék: Beach  Downtown  EF  Miami  Miami  USA 

2. nap – Az eligazítás
Hétfőn reggel még mindig esős és nagyon szeles időre ébredtünk, így elkeseredve mentünk le reggelizni. Odakint orkán erejű szél és trópusi eső áztatta a strandot, bent pedig kb. 20 Celsiusra állított légkondi hűtötte le a kedélyeket.
Reggeli után megtartották a nagy eligazítást, ami természetesen részletesen kiterjedt mindenre, órákra mindig pontosan menni, házi feladatot mindig megcsinálni, bár itt kihangsúlyozták, hogy ez a mi érdekünk, mi fizettük ki a tanfolyam árát. A továbbiakban felsorolta a kedves hölgy azt is, hogy a rendőrség miért tartóztathat le minket. Strandon alvás, strandon (nem műanyag üvegből) való alkohol-fogyasztás, drog-birtoklás, drogvásárlás álruhás rendőrtől, lakóövezetben való hangoskodás… ezek maradtak meg így elsőre bennem. Továbbá az iskola szabályzatában benne van, hogyha valaki kihágást követ el, társadalmi munkára ítélik, amit ajánlok minden magyar iskolában, kollégiumban bevezetésre. Ablakpucolás, konyhai segédmunka, felmosás, takarítás, miegymás. Jó ötlet, nem?
Külön kitértek a legfontosabbra, hogy éppen most ezen a partszakaszon hurrikán-szezon van, amit nagyon komolyan kell venni, így bármikor összehívhatnak minket egy eligazításra, hogy mi a teendő hurrikán esetén. Igen, ezt érezzük is, hiszen egész nap nagyon erős szél van és az eső is szemerkél néha, aztán zuhog, majd eláll és kisüt a nap. Most már azt is tudjuk, hogy ilyen egy hurrikán-szezon.
A szigorú szabályok ismertetése után felsorolták az általuk szervezett kiseb-nagyobb programokat. Lehet menni paintball-ozni, wakeboardingozni, ping-pongozni és szerveznek egész napos kirándulásokat is, ami a mi érdeklődésünket felkeltette az a Kennedy Űrközpont és az Everglades Nemzeti Park volt, amik oktatási programnak minősülnek, így ki lehet hagyni aznap a tanítást. Szeptember első hétvégéje pedig szerencsésen 3 napos, ugyanis itt ekkor tartják a munka ünnepét, így mi most egy 3 napos hosszú hétvégét tölthetünk majd el Orlandoban, ahol belépőnk lesz a Universal Sudios-ba, a Magic Kingdom-ba (Disney World), a SeaWorldbe és egy aquaparkba, természetesen egy kis pénzért cserébe. Ezekről a programokról mindenképpen írok majd egy nagyon részletes beszámolót akkor, ha már túl vagyunk rajtuk, képekkel illusztrálva.
Miután betábláztuk az elkövetkező 2 hetünket érdekesebbnél-érdekesebb programokkal, elindultunk megnézni Miami-t, szintén az iskola szerevezésével. Sokak szerint az ilyen szerevezett buszos utak bekorlátozza az embert, de nem hallottunk volna ennyi érdekes dolgot a városról, a környékéről, a lakosairól, ha saját magunk indulunk útnak. Láttuk például sok ismert ember házát itt Miami Beachen, Jennifer Lopeztől kezdve Oprah Winfrey-ig, számos a Miami Heat-nél kosarazó sztárjátékos luxus-villáját is.
A gazdag amerikai környékről átmentünk Little Havanna-ban, ahol az 1959-ben hatalomra kerülő Fidel Castro elől „menekülők” és azok leszármazottjai élnek, délutánonként kiülnek a parkokba, dominóznak, sakkoznak, az elmúlt időkről beszélnek, közben iszogatják a finom kubai kávét, szívják a legjobb kubai szivarokat. Mintha megállt volna itt az idő…, de nem nekünk, hiszen Miami modernebb oldalát még nem is láttuk, így elindultunk Miami Downtown felé, ami a város üzleti negyedének felel meg. Aki járt már Párizs Défense negyedében, az teljesen képben lehet, amikor azt mondom, hogy beton és üvegtenger mindenfelé. Az utak olyan összevisszaságban kacskaringóznak egymás fölött és alatt, hogy egy a jövőben játszódó sci-fi-ben érzi magát az ember, ha kinéz a busz ablakán. Hatalmas üvegpaloták, bennük sok-sok amerikai ember pénze csücsül a legnevesebb bankok széfjeiben.
Visszatérve Miami Beachre, art deco stílusú házak között kanyarogva betekintést nyerünk az egykori nagy sikerű sorozat, a Miami Vice helyszíneinek tengerébe, de elhaladtunk a napjainkban futó Miami Ink tetováló reality sorozat helyszíne mellett is.
Sok-sok érdekességet látunk ám itt, ami otthon képtelenség lenne. A mellettünk lévő épület, itt condo-nak hívják, a magyar öröklakásnak felel meg, portaszolgálattal rendelkezik, zárt parkolóval, olyan 20 emeletes épület lehet, de csak félig van készen. Nincsen korlát a teraszon, lógnak a vezetékek minden irányban, a teraszajtók valahol még fel sincsenek szerelve, de van olyan emelet, ahol már beköltöztek a lakásokba. Magyarországon ilyen házat át sem lehetne adni.
1.mítosz: Az amerikai épületekben tényleg nincs 13. emelet. Le is fotóztuk, majd a galériába is beteszem a képet, egy épülőfélben lévő ház falára kívülről felírták az emeletszámokat, gondolom, hogy a munkások is képbe legyenek, ha kint dolgoznak, és a 12. emelet után a 14. emelet következett. Egy mítosz bebizonyosodott!
A strandon ezen a napon nem töltöttünk sok időt, mert még mindig eléggé barátságtalannak bizonyult a Miami klíma, így az időeltolódás miatti fáradalmakat még ezen az estén is korai lefekvéssel próbáltuk kiküszöbölni.
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina