Sarawak, Sabah és az orángutánok

Malajzia Kuching

Ott-tartózkodás ideje: 2010. aug. 29.  - 2010. szept. 04. (6 nap)

0 hozzászólás I 3 697 látogató olvasta. Rögzítve: 2010. szept. 19. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar gschofl Beszámolója
Arról már írtam korábban, milyen egy nemzeti park Borneón (pontosabban, milyennek láttam a Bako-t), arról is, milyen Brunei, de esetleg érdemes megemlíteni azt is, milyen Borneó egyébként.
Az esőerdőkön és a szultánságon túl Borneó maláj oldala két nagy tartományból áll, Sarawakból és Sabah-ból. Előbbi inkább iparosodott - érzésem szerint a maláj államszövetségen belül is inkább egyfajta függetlenségre törekszik - a központja pedig Kuching. Kuching tele van menő hotelekkel, tiszta és takaros, zajlik az élet itt. Van kínai negyede, a folyó partján remek szabadtéri falatozói, és nagyon jó kis szuvenírboltok vannak végig az út mentén. A város határa viszont sajnos már az iparosodás jeleit mutatja, már megvannak a komoly gyárak, üzemek, de a területrendezéssel még nem nagyon törődnek, megjelentek már a multik, köztük a gyorséttermek, amelyek viszont nyomot hagynak a város fiatalságán, úgy viselkedésben mint kiterjedésben. (De ez magánvélemény.)
Kuchingból kb. 50 perces buszúttal lehet eljutni a Semenggoh parkba, itt láthatsz testközelből orángutánokat, a legtöbbet egy helyen etetési időben (2x naponta).
Sabah tartomány - központja Kota Kinabalu - ugyanakkor Borneó másik felén van, és bővelkedik magas hegyekben, egészen másfajta képet mutatva. Bár elég messze van, érdemes egy kirándulást tenni a Sabah Tea Plantation-re, nagyon szép, és remek ételeket szolgálnak fel meglepően olcsón. (Kesudiós csirkét ettem zöldségekkel és rizzsel 9MYR-ért.)
Néhány nappal később, a szárazföldre visszatérve volt szerencsém eljutni Cameron Highlands-re, a BOH Tea Plantation-re, és azóta sem értem, hogyan lehetséges, hogy Sabah lejtőin 30 fok feletti hőmérsékleten termelik és szedik a teát, naponta eső öntözi a lejtőket, míg a maláj magasföldön sokszor 20 fok körül (alatti) nappali hőmérsékletben, szeles időben is kiváló a teatermés.
Kota Kinabalu-ból egyébként sokat nem láttunk, de azt biztos állíthatom, hogy nagy város, gyűjtőtaxik közlekednek, és hogy van egy fülöp-szigeteki piaca, ahol érdekes mindenféléket árulnak még érdekesebb szagokban a karnyújtásnyira lévő szigetet elfoglaló fülöp-szigetekiek, akik bár szeretnének, mégsem vándorolhatnak be Malajziába. (A kirándulást hozzájuk nem ajánlják, és a piacon sem jó egyedül mászkálni főleg nőknek főleg este az LP szerint.)
Ha kicsit több időt töltöttünk volna Borneón, valószínűleg még néhány napot eltöltöttünk volna Sabah-ban, a hegyek miatt nagyon szép az összképe azoknak a településeknek. De ha valaki még több dzsungelkalandra vágyik, vagy longhouse-ban aludna a helyiekkel, arra is van lehetőség, de ezek főleg Sarawak tartományban, beljebb a folyó mentén.
Kuchingtól nem messze egyébként vagy még egy skanzen jellegű park, amiben főleg a Sarawak tartományban élő népcsoportok házait, kultúráját mutatják be. Ez egy félnapos program, nekem ez volt életem első - és minden bizonnyal az utolsó - skanzenje. Értem én, hogy nem lehet mindent megnézni, mindenhova elutazni, de nekem az sok volt, főleg a kultúrális zenés-táncos előadás-műsorral együtt. Ezt nyugodtan kihagyhatod, amúgy is elég drága helyi viszonylatban a belépő (65MYR/fő), plusz még oda el is kell jutni, mert oda busz nem visz.
Értékeld az élménybeszámolót!
10 (2 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina