Róma 2010

Olaszország Róma

Ott-tartózkodás ideje: 2010. aug. 27.  - 2010. szept. 01. (5 nap)

0 hozzászólás I 6 929 látogató olvasta. Rögzítve: 2010. szept. 30. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar rothman Beszámolója

Cimkék: Angyalvár  kút  Navona  olasz  Péter  Piazza  Róma  Rome  Szent  Trevi  Vatikán 

Róma. Szeretem nagyon. Már harmadszorra indultam útnak. Útitársaimnak új volt, én meg beiktattam sok-sok olyan látnivalót, amit még én sem láttam.
1.nap:
Ferihegy 2, kora reggel, mert 7.15kor indul a Malév-járat. Ebből 40 perces késés lett, mert a visszaminősített reptéren az átvizsgálásnál 2 órás sor alakult ki…
Napfény, 35 fok. Szegény sofőrünk 1 órát várt ránk, mert a csomagok is lassan érkeztek. De aztán száguldottunk az apartmanunk felé egy szép nagy Mercedesben, legalábbis egy ideig, mert baleset történt az autópályán. Minden paradicsomos volt több száz méteren keresztül, felborult egy kamion. Kicsit késve megérkeztünk az apartmanunkhoz. Cipro/Musei Vaticani metrómegálló 100 méterre, Vatikáni Múzeum 200-ra.
Az apartman tulajdonosa körbevezetett, megmutattak mindent, nagyon szép kis lakást sikerült találnunk. 3 perc után jöttem rá, hogy angolul beszélnek, addig olasznak véltem. Reggeli elvileg nem volt az árban, de mégis telekészítették a hűtőt. Jólesett. Ajánlom mindenkinek. 130 euro/4fő/éj
Irány a metró, bérletszerzés, és a Szent Péter tér. Ámulás-bámulás, fényképezés. Kissé meleg van, mindenhol szökő-, és sima kutak, szerencsénkre. Séta a Via della Conciliazionén az Angyalvárig. Tevere, Angyal-híd, majd a másik oldalon be a kis szűk utcákba. Ez az egyik legjobb része Rómának, nagyon tetszik. Jobbra-balra kanyarogva elértük a Piazza Navonát. A meleg a tetőfokára ért, viszont a 4 folyó kútjának vize nem lehet több 10-12 fokosnál. Szerencsére, mert így lehűtötte mindenki lábát-kezét. :) A Pantheon felé vettük az irányt, sajnos a fele felállványozva… de belül ugyanolyan szép, mint máskor. Ahogy beárad a fény a kupola nyílásán, az nagyon hangulatos. A kiselefánt, hátán az obeliszkkel, az egyik kedvencem, nem lehetett kihagyni, most a templom (Santa Maria Sopra Minerva) is nyitva volt. Nem ezt vártam. Kívülről kisebbnek, és egyszerűbbnek képzeltem, a mennyezete színes, lenyűgöző. Busztérképet is kaptunk a szálláson, így a Largo di T Argentinan szerettünk volna buszt fogni, ami hazavisz. Hát, nem jött össze. Okosak nem szállnak fel olyan buszra, amire Staz San Pietro van írva, mert az nem a Pzza San Pietro. De mi felszálltunk. Így megkerülve a Vatikánt sikerült hazasétálni, és sziesztázni egyet. Este az egyik kedvenc környékemet, a Quirinalét jártuk be. Piazza Republica, kivilágítva a legszebb. Mózes-kút. Via Quatro Fontane. Palazzo Quirinale. Nagyon jó fények és látványos parkok, terek. A nap zárásaként Trevi-kút. Mindenkit lenyűgöz, csak a tömeget lehetne feledni. Mire a többiek belépnek az ajtón, én már szinte alszom a fáradságtól. A talpunk lángos. :)
2. nap:
Ki korán kel (korábban, mint a többiek), az reggelit készíthet a többieknek. :) A Piazza Venezia felé vettük az irányt. Aki először látta itt a sok látnivalót egy rakáson, nem tudja, hogy mire figyeljen, merre induljon. Felmentünk a Vittorio Emanuele II emlékműre. Nekem is új volt, hogy fel lehet menni a tetejére az angyalokhoz. Ne hagyja ki senki, aki arra jár. Hihetetlen a látvány. Sokat fotóztunk a tér felé, és a Forum meg a Colosseum irányába is. Kötelezőként megnéztük a Santa Maria in Aracoelit, a Campitoliumot, a császári fórumokat, a Forum Romanumot, a Palatinust. Sajnos Augustus háza zárva volt. A Palatinuson a fák, a narancsfák, a limefák, a pálmák, stb. láttán irigykedek mindig az olaszokra, hogy milyen jó dolguk van. Innen a Forumról és a Colosseumról is nagyon szép képek készültek. Elfogyott az erő ezután, a Colosseumot másnapra tettük át. Irány haza pihenni, majd a Spanyol lépcső következett. A Condottin az árakat nézve nekem röhögnöm kellett. Van aki adna 4000 eurót egy táskáért? Ez elég vicces. Amúgy jó hangulata volt ennek is, álomvilág ez egy normális embernek. Elsétálva a Piazza del Popolóig, megláthattuk Michael Jackson hasonmását táncolni. Finomat vacsoráztunk, és a Szt. Péter teret éjszakai fényben is megnéztük. Korán (0.00kor) lefeküdtünk, mert a vatikáni Múzeumot terveztük vasárnapra.
3. nap:
Tervünkből nem lett semmi. A Szt. Péter térig állt a sor reggel, azt elfelejtettem, hogy ingyenes nap volt. Nem voltunk hajlandóak beállni a sorba, főleg aki már 2-szer volt bent. :) Inkább a Colosseum felé vettük az irányt. A Colosseum után jött, amire mindenki vágyott, a Szt. Péter Bazilika kupolája. Nagy sor volt, de megérte. Hihetetlen élmény fentről körbenézni. A Vatikán gazdagsága innen is észrevehető, a park az épületek, a múzeum. A Bazilika belülről monumentális, az agyunknak már szinte befogadhatatlan.
Az estét könnyűnek terveztük. Beültünk egy igazi olasz trattoriába, és megvacsoráztunk.
4. nap:
Van, aki a Vatikáni Múzeumba ment, van, aki a Vatikán postájára és szuvenírt vásárolt. A Circus Maximust nagyon sajnálom, hogy ennyit „hagytak” belőle, innen az Aventino és a Máltaiak következtek. Végre olyan fényképező volt nálunk, amivel a kulcslyukon keresztül is normális képet lehetett készíteni a Bazilika tetejéről. A Bocca dell Veritánál csak a távol-keleti turisták álltak sorba, de ők sajna sokan voltak, a Trastevere felé vettük az irányt. Ha Rómába költöznék, itt szívesen laknék. Hihetetlen, hogy csak a Teverén mentünk át, de mégis nagyon kevés turista, de annál több olasz volt ebben a negyedben. Itt már tapasztalni lehet az olasz mindennapi életet is egy kicsit. Holtfáradtak voltunk, de a Gianicolora fel akartam menni, így a többieknek sem volt más választása. :) Annyira akartam látni a Fontana Paolát, hogy nem folyt benne a víz… A kilátás a városra csodálatos. Éppen szürkület volt, és kapcsolták fel lassan a fényeket a városban. Nagyon éhesek, fáradtak voltunk, teljesen véletlenül találtunk rá egy olyan étteremre, amit sokan ajánlottak nekem. Navona Notte. Jó választás volt, finomat ettünk, a ház borát ittuk hozzá.
5. nap:
Van, aki nem bírt lábra állni, őt otthon hagytuk, mi meg a Campo d’Fiorin megnéztük a piacot, és sétáltunk a környéken, hűtőmágnesekkel és pólókkal is gazdagodtam. Immár teljes létszámban kimentünk a San Paolo Fuori le Mura Bazilikához. Hihetetlen kerengője van, ajánlom mindenkinek, aki nem volt még. Láttuk a piramist is, 30 perc a buszon 2 hajléktalan társaságában elég megterhelő volt. Annyira tetszett az étterem egy nappal előtte, hogy az utolsó vacsoránkat is ott töltöttük el.
Kis apró részleteket kihagytam, hogy napi minimum 2-szer ettünk fagyit, és 10-15-ször töltöttük fel az ásványvizes palackot a hőség miatt. Hazafele másfél órát késett a gép. Még mindig van sok látnivaló, amit meg kell néznem, szerintem soha nem unnám meg ezt a várost.
Pictures made by Feki.
rothman kapcsolódó élménybeszámolói:
Értékeld az élménybeszámolót!
7 (6 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina