Perhentian islands - Malajzia édenkertje

Malajzia Pulau Perhentian

Ott-tartózkodás ideje: 2010. szept. 06.  - 2010. szept. 11. (5 nap)

0 hozzászólás I 13 872 látogató olvasta. Rögzítve: 2010. okt. 11. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar gschofl Beszámolója

Cimkék: malajzia  perhentian 

Éppen ma négy hete, hogy hazaértünk erről a csodálatos szigetről, és pontosan ugyanennyi ideje van annak is, hogy reménytelenül visszavágyom. Pedig szép őszi idő van, hetek óta először...de ha félig lehunyom a szemem, az arcomat melengető napsütés még mindig az elillant csodás napokat idézi, a pilláim közt utat találó napsugarak a kristálytiszta meleg vízen áttörő fénysugarakat vetítik elém, szinte látom, ahogy egyre keverednek a felszín felé tartó légbuborékjaimmal...és ha kinyújtanám a kezem, tudom, hogy szinte érezném azt a finom fehér homokot, az igazi korallhomokot, amelyen mezítláb sétálni maga a mennyország...
Szerelembe estem Perhentian-nal, nincs mese.

Számtalan kis sziget van a világon, van amiket jobban, másokat kevésbé ismer az ember, és van olyan is, amelyről még csak nem is hallott. Perhentian az utóbbiak közé tartozik, néhány hónapja még én is csak annyit tudtam róla, hogy Malajzia része, hogy nincsen repülőtere, tehát valószínűleg macerás ide eljutni, viszont elvileg szép partjai és merülőhelyei vannak, valamint ha az ember erre jár, ne Redang-ra menjen, ha már van választása.
Második dél-kelet ázsiai túránk utolsó napjait töltöttük itt, és aki általában maga szervezi az útjait, igyekszik a végére valami nagyon jó dolgot tenni, hogy ne fájjon annyira a gondolat, egyszer haza kell térni..:) Hát mit mondjak, telitalálat volt.
Perhentian islands valójában két szigetből áll, a kisebb a bulizósabb, itt hosszabbak a strandok is, a másik, a nagyobbik - ezen szálltunk meg mi is - tartogatja a nagyobb meglepetést. A sziget ugyanis nem körüljárható a klasszikus módon, strandjait hatalmas sziklák választják el egymástól, és ez adja a hely esszenciáját is: egy-egy öbölrészen csak korlátozott számú, általában 4-6 kisebb hotel foglal helyet, így pont annyi ember van a parton, amennyi még nem tömeg, de mégsem érzed magad egyedül. A lassan mélyülő víz számtalan csodával vár: alig néhány méterre a parttól már élő korallokat láthatsz, a mélyebb (3-5 méter) kikötői részeknél pedig meseszép papagáj- és egyéb halakat (néha teknőst), amelyet hatalmas korallokat tisztogatnak a kristálytiszta vízben. Így aztán ha nincsen alkalmad merülni, egy egyszerű sznori felszereléssel is rengeteg élménnyel leszel gazdagabb.
A strandok között három módon lehet közlekedni: apálykor a maximum combközépig érő vízben egyszerűen átsétálhatsz egyikről a másikra a sziklák mentén, egy-egy ilyen séta kb. 10 percet vesz igénybe, és vízicipő nem árt (és vigyázz a tengeri uborkákra). Vagy átsétálhatsz az erdei ösvények egyikén is, ez sem több 10-15 percnél, bár ha a szigetet magát akarod átszelni, az bizonyára hosszabb. A legkényelmesebb megoldás, ha a számtalan vízitaxis egyikével megalkuszol, ők 5-15 MYR-nek megfelelő összegért akár a sziget romantikus, elhagyatott strandjaira is elvisznek, és a megbeszélt időpontra érted is mennek.
Mókásak a vízitaxisok egyébként, képesek az éjszaka közepén is megkérdezni, hogy hova vihetnek, és folyton viccelődnek az emberrel, ha éppen elmész előttük:) A végén már gondoltam a harmadik "Taxi, Mam?" kérdésnél, hogy bedobom Szingapúrt, vagy Japánt, mit szoltak volna hozzá, bár valószínűleg megoldották volna:) De aztán csak mosolyogtam rájuk. Egyébként az ő speed boat-jaikkal fogsz tudni bejutni a szigetre (30 perc a szárazföldről egy irányba), aztán kifelé is, de a legtöbb hotelnek is van saját transzfere.

Perhentian-on az emberek többsége csak pár napot marad, és a legtöbben hétvégére jönnek, de ha igazi csendre és kikapcsolódásra vágysz, érkezz hétfőn, és legalább 4 nyugis napod lesz, mielőtt telítődnek a hotelek.
Megunhatatlan a víz látványa, és esténként a naplementéé, az ételek fantasztikusak, a homok finomsága, a pálmafák sora mind-mind valami valószínűtlen álmot idéz, amit még egy dologgal megdobhatsz: ha merülsz párat. Ha azt gondolnád, nincs már hova fokozni ezt a tökélyt, elmondom, hogy van: a színpompás óriási korallok látványa, a fejét a lágykorallba fúró, alvó teknősök, a kisméretű cápák, bohóc- és bőröndhalak, papagájhalak, megannyi muréna, kék foltos rája...egyszerűen felsorolhatatlan, hogy kinyílik a világ, ha merül az ember.
Valamiért éreztem, hogy érdemes halogatnom ezt a búvárvizsgát - pedig jártunk már Guadeloupe-n, ahol a Cousteau rezervátum biztosan nem méltatlanul világhírű -, itt láttam elérkezettnek az időt egy ilyen környezetben az első merüléshez. 3,5 nap alatt szereztük meg a PADI Open Water-t, sok elmélet és még több gyakorlat révén, amelyek egyre izgalmasabbak voltak. A Universal Diver-nél tanultunk, Paul keze alatt, aki amúgy egy nagyon jó fej southhamptoni srác. Összesen négy külső merülőhelyen voltunk, a bevezető gyakorlatok pedig shallow water-ben, azaz a kikötő mellett, 3-5 méteres vízben voltak. Perhentian körül egyébként sok remek merülőhely van, és a két szigeten összesen 30-nál is több búváriskola működik. Van miből választani:-)
A szállásunk a Cozy Chalet-ben volt, a legelső sea view room volt a miénk, ez a Cocohut Hotel magasabbra épült, új része, és nagyon elégedettek voltunk vele. Légkondis, hűtős, tévés, bár ez utóbbit szerintem sosem használtuk.
Annyi mindent írhatnék még, de inkább nézd meg a képeket, és döntsd el, hogy tetszik-e...:)

Még néhány praktikus dolog: a szigeten minden hotelnél van étkezési lehetőség, és a szobaár általában tartalmazza a reggelit. Ezentúl minden második hotel mellett, vagy benne vannak kisebb boltok, ahol rágcsát, vizet, édességet és "nélkülözhetetlen" szuveníreket, ruhákat vehetsz. Ebédelni nem nagyon láttam senkit, a nap viszont hamar lemegy, 7-kor már sötét van, így a vacsoraidő 6 körül kezdődik, a barbecue-s ételeket pedig 7-7:30-tól szolgálják fel, de ha az orrod után mész, az is célravezető:)
Ne hagyd ki a naplementét, a legtöbb hotel verandáján elhelyezkedő éttermek végtelenül romantikus estét kínálnak, nagyon finom ételekkel, és bátran sétálj át máshova is (akár más öbölbe is taxival), az étlapok változóak, de az Abdul's Chalet-hez érkezz hamar, különben fújhatod a homokban elhelyezett kevés asztalok egyikénél lassan elköltött vacsizás élményét:)
Értékeld az élménybeszámolót!
10 (1 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina