Francia Guyana (Dél-Amerika) 3. nap

Franciaország

Ott-tartózkodás ideje: 2010. okt. 06.  - 2010. okt. 13. (7 nap)

0 hozzászólás I 2 500 látogató olvasta. Rögzítve: 2010. nov. 01. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar cillancs Beszámolója

Cimkék: Cayenne  CSG  French  Guyana  Kourou  Sinnamary 

Pénteken reggel is korán ébredtünk, de ez nem volt baj, mert az volt a tervünk, hogy majd a cayenne-i piacon reggelizünk. Egész korán, még a szokásos 'dugó' előtt be is értünk. A piac már bezzeg nyüzsgött, hihetetlen szín- és illatkavalkád fogadott bennünket. Virágokat, cserepes növényeket is árultak, először azokat csodáltam meg. Páromnak azonban már korgott a gyomra, és tapasztalatból tudom, hogy nem jó ilyenkor sokáig halogatni az evést(az ő evését). Be is mentünk, ott meglepően hasonló kép fogadott, mint Ázsiában. Annál is inkább, mert vietnami levest lehetett például enni (amit szeretünk), így hát azt választottuk, rákkal. Három méretből a kicsit választottuk, láttuk a szomszéd asztalnál, mekkora is az: kisebb lavór méretű. Nem is tudtam mind megenni, de szerencsére mindig számíthatok életem párjára, bár a második adag még rajta is kifogott. Ezután még nézelődtünk a piacon, ahol nagyon sok és sokféle áru volt, rengeteg vásárló, persze nem véletlenül, mert a városi árakhoz képest kb. harmadáron lehetett vásárolni.
A piac után bepattantunk a kocsiba és elindultunk Kourou felé. Tulajdonképpen az űrközpontot akartuk volna megtekinteni, de nem ment ám olyan könnyen! Először is, nincs kitáblázva, vagyis ki van: C.S.G. Már írtam, hogy franciatudás nélkül nehézségekbe ütközhetünk, de itt kiderült, hogy az sem elég. Már a negyedik-ötödik kört róttuk, mikor leesett a tantusz: C. S. G. egy rövidítés, nem pedig valami gyár neve, mégpedig a Centre Spatial Guyanais- Guyanai Űrközpont rövidítése. Egyik megtett kör alkalmából eljutottunk a kourou-i kikötőbe- ez hasznos volt, mert másnap innen indult a kirándulás, amelyre egy másik kör közben befizettünk egy utazási irodában (fejenként 39 euro: egész napos kirándulás az Iles de Salut-re- erről majd holnap)Az utazási iroda azért is hasznos volt, mert kaptunk egy jó kis térképet, valamint prospektust az Űrközpontról. A természetesen francia nyelvű színes kiadványból megtudhattuk, hogy nem ám csak úgy bemegyünk és megtekintjük, hanem előtte be kell jelentkezni (telefonon, e-mailben), naponta kétszer van vezetés. pénteken csak délelőtt, feltétlenül kell vinni valamilyen személyi okmányt is. Egyébként maga a látogatás ingyenes. Mire mindezeket megtudtuk, délelőtt lett: szerettünk volna inni egy jó kávét, de ez komoly nehézségekbe ütközött: nem volt semmi se nyitva (kivéve a kis abc-ket, ahol a reggeli betevő baguette-t szerezték be a népek, de sehol nem találtunk egy kávézót, sőt még a McDonalds se volt nyitva! Végül kikeveredtünk egy gyönyörű félszigetre, ahol volt egy randa szálloda, és a Dreyfus-világítótorony. A szállodában volt ugyan étterem, de csak este nyitott ki, végül találtunk egy kávéautomatát. A sziklás parton kávézgattunk, szép hely volt. Egyébként Kourou-t csak az Űrközpont hozta létre, ezért lakótelepek vannak, nem egy nagy szám. Ezután továbbmentünk Sinnamaryba, ami egy gyönyörű fekvésű kisváros 2700 lakossal (ezt az útikönyvből szedtem), de mivel szieszta idejére érkeztünk meg, a lakosságból összesen nem több, mint 10 emberrel találkoztunk. A város története 1624-ben kezdődött, amikor telepesek egy csoportja érkezett ide. Köztük volt Agrippa d'Aubigné felesége is, aki itt adott életet lányának, aki aztán XIV. Lajos titkos felesége lett: a későbbi Mme Maintenon. A legszebb része a városkának a folyópart, itt a folyó hatalmas kanyart vet, és átvezet rajta egy vashíd (egy autó fér el rajta) , amelynek Mme Maintenon a neve. Sétáltunk a folyóparton, és egy hangulatos étteremre leltünk, amelynek vízi terasza volt, ide beültünk ebédelni. Nagyon nyugis volt, finomat ettünk(halat),néztük a folyót, hideg sört ittunk, ami nagyon jól esett a nagy melegben. Hosszasan elüldögéltünk ott...
Amikor hazafelé indultunk, az új térkép és a megfejtett rövidítés birtokában még beugrottunk Kourou-ba, felderíteni az Űrközpontot: természetesen egy körforgalmi csomópontból lehetett megközelíteni: ki volt írva a C.S.G., majd rögtön utána egy hatalmas tábla behajtani tilos felirattal, ábrával (tehát egy mezei turista ide biztos nem hajtana be a bérelt autójával).Rajtunk azonban nem fogtak ki, mert mi haladtunk tovább. 2 km után újabb, látványos körforgalom következett:közepén egy Föld-makett, ami leginkább a még nem EU-szabványos, átkosbeli játszóterek hajlított vasakból készült gömbmászókájára hajazott. Kétszer körbementünk a körforgalomban, hogy mindent jól szemügyre vehessünk (kicsit hülyének is néztek minket), Látszott egy Ariane-makett (később megtudtuk, hogy 1:1 arányú), komoly kerítések szögesdróttal és épületek. Ide még jövünk, gondoltuk, és hazafelé vettük az irányt. Már esteledett, mire hazaértünk, ma se kellett ringatni minket, hogy elaludjunk.Holnap korán kell kelnünk, mert megyünk a katamarános kirándulásra a három híres szigetre- az egyiken raboskodott pl. Dreyfus, valamint a később híressé vált Pillangó is. Jó éjt!

Kedves Olvasóim! Nézzétek meg a Francia Guyana című képgalériát is, mert naponta, ahogy írom a beszámolókat, töltök fel új képeket (illusztrációk a szöveghez)!
Értékeld az élménybeszámolót!
9 (1 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina