Kétnapos túrák Magyarországon : A Tisza-tó

Magyarország Tiszafüred

Ott-tartózkodás ideje: 2009. júl. 14.  - 2009. júl. 15. (1 nap)

0 hozzászólás I 7 906 látogató olvasta. Rögzítve: 2015. okt. 28. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar MartiSatya Beszámolója

Cimkék: bringa  Eurovelo  kerékpár  Tisza  Tisza-tó  túra 

Pici ráncfelvarrás és két újabb túra a beszámoló végén.(2011.09.09)

Kétségtelen, hogy az elmúlt évek számunkra legnagyobb hazai felfedezése a Tisza-tó volt.Maga a tó keletkezése is igazi hamisítatlan magyar story. Miután anno a Balatont körbe építették és kibetonozták, arra gondoltak, hogy kellene egy hasonlót csinálni a keleti országrészben is. ( A Balatonnal kapcsolatban megjegyezzük, hogy Cote d’azur, a francia Riviéra tengerpartja nincs felparcellázva, az mindenkié. Pedig valószínűleg lenne rá fizetőképes kereslet.) 1973-ban el is készült a Kiskörei vízlépcső és elkezdték feltölteni a tavat. Az eredeti terv szerint a jelenlegi vízszintnél másfél méterrel magasabban kellene most lenni a Tisza-tó vizének, így egy hatalmas fél Balatonnyi egybefüggő vízfelületet alkotva. A jelenlegi gátak azonban nem igazán bírnák ezt a vízmagasságot, ezért maradt így félig feltöltve. A természet pedig cserébe, hogy ne legyünk nagyon elkeseredve a fékész állapotért, kialakította Magyarország legcsodálatosabb ökoparadicsomát. Van itt minden, csodálatos madárvilág , elképesztő vízi világ, ártéri erdő, hatalmas nyílt vízfelület. Egy igazi Tüskevár! Talán még Matula bácsi is itt van bent valahol a nádasban. Felfedezhetjük csónakkal, vízi túrázhatunk kajakkal, kenuval, itt bérelhető kis teljesítményű motoros csónakkal bemehetünk a közepére.Mi is több alkalommal kipróbáltuk ezeket, most viszont túrázni jöttünk ide, természetesen két napra, de nem gyalog, hanem kerékpárral.
A Tisza-tó körül ( Tiszafüred – Abádszalók – Kisköre – Poroszló ) a töltésre kiváló minőségű kerékpár utat építettek. Csodálatos élmény itt kerékpározni, mert ez az út teljesen független a közutaktól itt még a több kilométerre elrobogó kamionok hangját sem halljuk. Kint karikázunk a természetben, egyik oldalon a Tisza-tó a másikon az ártéri erdő sávja. Családi kerékpározáshoz nem is kívánhatnánk ideálisabb helyszínt.(Természetesen ez is magyarosan van megoldva, mert a ’ kör’ befejező szakaszán Poroszlóról Tiszafüredre csak a nagy forgalmú 33-as úton juthatunk el. Itt még felfestett kerékpárút sincs. A 90 km/óra sebességgel dübörgő kamionok fél méterre húznak el melletted. Gyermekekkel NE menjetek erre! Inkább szálljatok vonatra.)

EuroVelo

Tisza-tó 1.

Elég régen bicikliztünk már, és elsőre ez a több mint 60 km a nyári forróságban picit soknak tűnt. Ezért úgy terveztük, és ez beleillett előző túráink sorába, hogy most is két nap alatt lesz az igazi. Majd legalább lesz időnk nézelődni. Felpakoltunk a kerékpárra a sátrat, a hálózsákokat és korán reggel elindultunk Tiszafüredről Abádszalók felé. Nagyon kellemes volt az amúgy kánikulai nap reggelén biciklizni. Először a Tiszafüred környéki kikötőket hagytuk el, majd egy meglehetősen hosszú szakasz következett Abádszalókig. Ezen a 22 kilométeres szakaszon messze minden lakott településtől csak a természet kellős közepén hajtottuk a bringát. Közeledésünkre madarak röppennek fel, őzek szaladnak be az ártéri erdőbe. Közben meg-megálltunk egy a Tisza-tó mellett elhelyezett multigeoláda elemeinek a keresésére. Amikor 9 óra előtt Abádszalókra értünk és így megtettük az út harmadát, már sejtettük, hogy valamit elrontottunk. A kerékpárút átmegy az Abádszalóki strandon, ezért ez a rész ilyenkor nyáron le van zárva, így a falu kevésbé forgalmas utcáin kell áthajtani. Tavasszal és ősszel végig lehet menni a gát ezen részén is. Megreggeliztünk és tovább indultunk Kisköre felé. A vízi erőmű gátján lehet átmenni a Tisza másik oldalára. Ismét geocaching, majd kerestünk egy éttermet ahol természetesem egy finom tiszai harcsa halászlevet ettünk. Az étteremtől nem messze egy nagyon ötletesen elrejtett geoládát mértünk be, aztán tovább indultunk aznapi úti célunk Dinnyéshát felé. Még nem volt két óra, amikor megérkeztünk. Nagyon alábecsültük képességeinket. Utazásaink során általában az ellenkezője szokott történni, hogy este hulla fáradtan esünk az ágyba, de most jót mosolyogtunk magunkon mennyire kezdők vagyunk. Ha már felpakoltuk a sátrat, hálózsákokat, matracokat stb. akkor itt fogunk aludni pedig mi is tudtuk, hogy estére vígan visszaértünk volna Tiszafüredre. ( Azóta többször is megtettük ezt a kört és nekünk a teljes menetidő kényelmesen 4 óra, egy ebéd kb. egy óra és még egy-egy pihenő, fotózás, madárles kb. még egy óra. Tehát az egész maximum hat óra alatt teljesíthető.:-) ) Dinnyésháton a töltés melletti erdőben működik egy kemping nagyon szolid árakkal és hasonlóan szolid szolgáltatással, de a célnak tökéletesen megfelelt. Itt egy jópofa strand van kialakítva egyikünk ki is próbálta ( Satya) . A Tisza-tó vize fürdésre alkalmas, de nem a horvát Adria, a benne lebegő apró hordalékok nem teszik túl vonzóvá a lubickolásra. Az amúgy hatalmas kempingben mindössze három sátor volt, villanyvilágítás nélkül, tehát most is természet közeli volt éjszakánk. A reggel nagyon kellemes és szép volt, a felkelő nap fénye csillogott a tavon, mi pedig elindultunk Sarud felé. Itt reggeliztünk, egy pihenőt tartottunk még a Poroszló előtti madár és vidra lesnél majd kora délelőtt megérkeztünk Poroszlóra. Már csak a 33-as út borzalma volt hátra Tiszafüredig. És most a szokásos:

Az egész túrát az Everytrail oldalán dokumentáltuk a következő címen, hogy azért ez is egy kicsit ’ másképp’ legyen : Tisza-tó 1.

vagy egy másik feldolgozásban a Tisza-tó.kml letölthető innen.

2011.08.22.

Ha nem akarsz fájlokat töltögetni akkor megnézheted ebben a formában is, de itt az útpontok automatikus ( kronológiai) lejátszása nem működik, Neked kell kiválasztani az egyes buborékokat:


Tisza-tó nagyobb térképen való megjelenítése

Szeretnénk kompenzálni tervezési melléfogásunkat és két további Tisza-tó körüli kerékpártúránkat is röviden ismertetném. Ezekből már így valóban lehetne egy jó kétnapos kirándulást szervezni.

Tisza-tó 2.

Tiszafüredről reggel indultunk a Tisza-tó északi medencéjének megkerülésére. A tiszadorogmai kompig kitűnő minőségű kerékpárúton. A kompnál az árvíz maradványait eltakarító munkások átkiabáltak a túloldalra: - Van itt két kerékpáros, átviszitek őket? Jött a komp és átvittek bennünket. Ezután ért bennünket a meglepetés, hogy Tiszadorogmától majdnem Poroszlóig rossz minőségű kavicsos az út, amin meglehetősen lassú a haladás, jobban kell figyelni, gödröket kerülgetni , pedig sok helyen olvasható, hogy a tó körül végig kerékpárút van. A vacak úton történő zötykölődésért Poroszlón kárpótoltuk magunkat egy szokásos finom halászlével. Útvonal és képek: Tisza-tó 2.

Tisza-tó 3.

Szintén Tiszafüredről indultunk Tiszadorogma felé, de most a cél a tiszacsegei komp volt. Itt egy nagyon finom harcsapaprikás elfogyasztása után visszakerekeztünk Tiszafüredre. Az út végig kitűnő minőségű aszfaltozott kerékpárút. Útvonal és képek: Tisza-tó 3.

Túl a Tisza-tavon 1.

2011. június 26.-án egy újabb szakaszát jártuk be a Tisza-tótól északra az EuroVelo 11-es útnak. Most Tiszaújvárosból indultunk. A kocsinkat az erőmű parkolójában hagytuk, majd innen a 35-ös úton átmentünk a Tisza-hídon Polgár felé. Nagyon figyeljetek a hídon az áthajtásnál! Itt nincs kerékpárút, a kocsik százas tempóval hajtanak. A híd után nem sokkal a Tisza bal parti gátján kiépített jó minőségű kerékpárúton bicajoztunk Tiszacsegéig. Balra a sík alföldi táj, jobbra az ártéri erdő. Néhány km után az út áthalad az M3-as autópálya alatt. Innen Tiszacsegéig megszűnik minden kapcsolatunk Babilonnal ( az előző napi Ladánybene 27 koncertből :-) mert nincs a közelben semmilyen település csak a természet. Kétszer megálltunk pihenni ahol közel van a kerékpárúthoz a Tisza és lesétáltunk a partjára. Valamivel több, mint 30 kilométer megtétele után értünk a csegei Tisza-partra ahol egy jó hírű Csárda is üzemel. Itt az egészséges táplálkozás jegyében elfogyasztottunk egy gombás harcsapaprikást kapros túrós csuszával. Rövid pihenő után átkompoztunk a túloldalra ( 120 Ft/fő, 150 Ft/kerékpár ) ahol továbbra is jó minőségű kerékpárúton tekertünk vissza. Itt négy települést is érint az út, Ároktő, Tiszakeszi, Tiszatarján és Tiszapalkonya mellett megyünk el. Tiszakeszin ( ahol van komp , de vasárnap nem üzemelt ) pihentünk egy kicsit, majd tekertünk Tiszaújvárosig. Mi ezt a túrát hét óra alatt tettük meg, közben ebédeltünk, átkeltünk a kompon, pihentünk, fotóztunk, nézelődtünk. Kellemes kiránduló időben, ez alatt az idő alatt a több mint hatvan km-es távon négy túrázóval találkoztunk, ami egyszerűen botrányos! A térképről egyértelműen látszik, hogy ez a szakasz is kapcsolódhat egy Tisza-tavi kerékpáros kiránduláshoz. Útvonal és képek: Tiszacsegei kör

Tisza

Túl a Tisza-tavon 2.

2011. szeptember 4.-én végre végigmentünk az EuroVelo 11 Tisza-tótól északra eső szakaszán. Pontosabban azon a részén, ahol a Tisza töltésén kiépített kerékpárút van. Most is Tiszaújvárosból indultunk. A kocsinkat az erőmű parkolójában hagytuk, majd innen a 35-ös úton átmentünk a Tisza-hídon Polgár felé. A hídon az áthajtás továbbra is veszélyes! A híd után nem sokkal most jobbra fordultunk és a Tisza bal parti gátján kiépített jó minőségű kerékpárúton bicajoztunk Tiszadadáig. Nagyon kellemes időben tekertünk vagy tíz kilométert amikor megálltunk, hogy megkeressük az első GCTSZA jelzésű multi geoládát. Nagyon köszönjük az elrejtőnek! Így láthattuk a Tisza töltése mellett egy erdőbe elrejtve ’ csak pár centire…a semmitől ide’ a Tisza szabályozásának emlékére felállított három hatalmas emlékművet. Azért emelték ide Andrássy, Széchenyi, és Vásárhelyi tiszteletére ezeket a hatalmas emlékműveket, mert itt volt az első kapavágás, a Tisza szabályozásának megkezdése. A geoláda nélkül valószínűleg csak Vásárhelyi szobrát láttuk volna. Rövidesen Tiszadobra értünk, ahol egy kis meglepetés ért bennünket. Utunk földútként folytatódott. A Turizmus Zrt. által kiadott ’ Bringára fel!’ térkép szerint itt kerékpárútnak kellene lenni. Kicsit bosszúsan tovább zötykölődtünk a földúton. Egyszer csak balra egy teljesen új, kitűnő út torkollott a mi földutunkba. Ekkor már elég közel voltunk a tiszadobi Andrássy kastélyhoz. Szerettük volna legalább kívülről megnézni, mert tudtuk most újítják fel, ezért tovább mentünk ezen a földúton. A kastély bejáratánál van egy porta, ahol egy hölgy készségesen beengedett bennünket, hogy kívülről megnézzük az épületet. Az egészben az a vicces, hogy hátulról a Holt-Tisza felől bárki bemehet. Mi itt jöttünk ki. Ezért üzenjük ennek a hölgynek, ha olvassa az Ongot, ne keressen bennünket, már kijöttünk a park felé:-). Kastély és a GCDOB láda megkeresése után éppen az előbb felfedezett kitűnő kerékpárútra értünk és tekertünk Tiszadadáig. Itt is van egy jó halászcsárda – de sajnos éppen zártkörű rendezvény volt – kemping és a Tisza partján egy strand. Visszafelé ezen az új úton teljesen végigmentünk, majd a rövid földút után elmentünk megnézni a tiszadobi pontonhidat. Aztán visszatekertünk Tiszaújvárosba a kocsinkhoz. Tiszaújvárosban lehetett valamilyen rendezvény vagy csak simán pláza turisták voltak, de Tiszagyulaháza lakói mint egy felbolydult méhkas a tiltás ellenére autóikkal jelentős forgalmat generálva lökdöstek le bennünket az utolsó öt kilométeren az útról. Erről a kirándulásunkról és a fenti előző túráinkról készítettünk egy átfogó térképet itt és tekertünk tovább egy újabb szakaszon Tiszasülyig.

Tisza

A tó körül azóta megtett kb. 400 km kerékpározás során legnagyobb örömünkre többször is találkoztunk bicikliző családokkal és csoportokkal is. De ha élménybeszámolónk hatására a jövő évben megtízszereződne az ide látogató bringások száma :-), még akkor sem éreznénk egyáltalán zsúfoltságot. ( Az út magassági grafikonja ne tévesszen meg senkit. Az itt látható kb. 6 méternyi magasság ingadozás nem más mint a GPS vevő hibája. A tó körüli út a töltésre történő le és felhajtást leszámítva gyakorlatilag vízszintes. )

Ezek a túrák egy általános edzettségű embernek nem jelentenek problémát, de indulás előtt mindenképpen célszerű egy rövidebb próbát tenni.

Jó kerékpározást kíván MártiSatya!


EuroVelo 11 nagyobb térképen való megjelenítése
Feltöltve: 2010. nov. 05.
Értékeld az élménybeszámolót!
9.7 (3 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Az itthon.blog.hu ajánlásával
kritika Bemutatjuk Önnek: halászlé Tinder
A szabály egyszerű! Ha falná amit lát, húzza jobbra, ha nem szívesen enné meg, balra vele. Jól...
kritika Általános halászlé körkép és tapasztalat
Végére ért a cikksorozatunk, és aki velünk tartott, abban azért csak kialakult egy kép, hogy...

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina