Stockholm - gyönyörű belvárossal

Svédország Stockholm

Ott-tartózkodás ideje: 2010. okt. 10.  - 2010. okt. 12. (2 nap)

2 hozzászólás I 7 664 látogató olvasta. Rögzítve: 2010. dec. 08. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar ittjartam Beszámolója

Cimkék: drága  komp  múzeum  pénzváltás  ryanair  skanzen  stockholm  svédország  tenger  wizzair 

Alapok

Svédország fővárosában kb. 1 millióan laknak, tehát mintegy feleakkora mint Budapest. A város sokkal szellősebb, zöldebb és vizesebb hazánk fővárosánál, rengeteg park és sziget váltja egymást. Érdekesség, hogy az ország királyság, nem pedig köztársaság, mint a legtöbb Európai Uniós tagállam. Továbbá fontos tudnivaló, hogy az eurót sem használják, így svéd koronát (SEK) kell vinnünk. Helyben váltani nem könnyű, a fő sétáló utcákon is alig vannak pénzváltók, bankok. A pályaudvaron viszont egymással szemben rögtön kettő is van. Vigyázat, sok helyen váltási díjat (commission) számolnak fel! Azzal magyarázták a pénzváltók csekély számát, hogy a legtöbben mindenütt bankkártyával fizetnek, így még a helyiek is – ha tehetik – kerülik a készpénz kiadását. Egy kávét, vagy akár egy sajtburgert is simán kártyával fizetnek.Néhány kifejezés:

Egészségedre = skål

Szia = hej/hejdå

Köszönöm = tackKözlekedés:

Érkezés

Stockholmba Közép-Európa felől repülővel a legcélszerűbb érkezni. A főbb légitársaságok a városhoz közelebbi Arlanda repülőtérre érkeznek, ahonnan busszal, vagy vonattal lehet bejutni a főpályaudvarra. A fapadosok, így a Budapestről induló WizzAir és a Pozsonyból repülő RyanAir is a Skavsta repülőtérre érkeznek, ami egy másfél órás buszúttal érhető el a várostól délre 100 km-re. Tehát, ha a repülőjegyet olcsón megússzuk, még kalkuláljunk azzal, hogy a városba is be kell jutni, ami benne lesz kb. 10 EUR-ba egy irányban.

Vonattal hosszú lenne utazni: Németországon és Dánián át, több átszállással.

Tengeri úton is megközelíthető Stockholm. Több komptársaság közlekedtet hatalmas hajókat Finnországba Turkuba és Helsinkibe, továbbá néhány balti államba (Észtország, Lettország). Ezek kb. 10-18 órás hajóutak, melyekre általában éjszaka érdemes befizetni. 4-fős kabinban kb 15-30 euróért lehet ágyat kapni egy útra. Sokan az út nagy részét a több emeleten elosztott éttermekben, bárokban, szórakozóhelyeken és kaszinókban töltik. A kompjáratok egyik legfőbb vonzereje a skandinávok számára, hogy a fedélzeten áfamentesen vásárolhatnak, üzletek, dohány- és alkoholárusok is működnek. Egyes hajókon fitness-wellness részleg is van. Természetesen autókat, buszokat, teherautókat is szállítanak, ezért is kompok.Helyben mozgás:

A belvárosban a legtöbb látnivaló gyalog megközelíthető. Az egyútra szóló jegyek, csakúgy mint a többnapos jegyek drágák. Ha sok múzeumot tervezünk meglátogatni, megfontolandó a Stockholm Kártya megvétele, mely pl. a Budapest Kártyával ellentétben nem kedvezményeket ad az egyes látnivalóknál, hanem egyszeri ingyenes belépést az érvényesség időtartamán belül, továbbá a közlekedést. Az ára ennek megfelelően elég húzós, 3 napra 60 EUR körül van.

A belvárostól távolabb eső területeket metrók és elővárosi vonatok kapcsolják össze, de villamosok és buszok is közlekednek. A buszokon mindig az első ajtónál kell felszállni, és a jegyet bemutatni, vagy többnapos jegy/bérlet esetén – mivel mágneskártyás a rendszer – az autómatához érinteni, hogy a söfőr hallja, hogy csipog, mert érvényes.

A metróba és az elővárosi vonatokhoz beléptetőkapukon át lehet bejutni. Akinek nincs többnapos mágneskártyás bérlete, a legszélső kapunál egy kuckóban ülő ellenőrnél vehet alkalmi/egyúti jegyet, vagy bemutatja a már megváltott, de még érvényes jegyét.Látni

Az Óvárossal kezdtem. A Gamla Stan egy kis sziget gyönyörű kis utcácskákkal. Prágára emlékeztetett a hely. A fő turistaáramlási utcákon egymást érik a szuvenírboltok és éttermek, kávézók. De ha betérünk egy kisebb, szűk utcába, nagyon hangulatos helyeket találhatunk. Itt van a királyi palota is.

A Városháza érdekes látnivaló. Az épületet egy középkori kastély mintájára tervezték, meg is lepődtem, mikor mondták a vezetésen (mely minden nap szinte óránként van angolul is), hogy a Városháza csak kb. 85 éves. Itt rendezik a Nobel-díjátadás utáni vacsorát és bált is. A belső tér egy római térre emlékeztet. A tanácsterem pedig állítólag egy viking-hajóra hajaz, ugyanis a vikingek rossz idő esetén hajóikat szárazföldre vitték, fejreállították, s alatta tudtak tanácskozni. A középkoriság látszatát kelti még a fűtési rendszer is, ugyanis nem radiátorok vannak, hanem a falban üregrendszer húzódik, s az egyes termek falaiban vannak nyílások, ahonnan a meleg beáramlik.

Az Óvárost dél felé elhagyva a Katarina-lifthez érünk. Vagy fizetünk 10 koronát és felvisznek a már több mint 100 éve működő (persze azóta többször átépített) felvonóval, vagy kicselezve a hegyoldalban felsétálunk a lépcsőkön, hogy gyönyörű kilátást élvezhessünk a vizekre és az Óvárosra. Itt a hegyoldalban, ahová a lift felvisz, szintén találhatunk régi házakat, a skanzenben érezhetjük magunkat, pedig itt normál emberek élnek.

Az igazi skanzen egy másik szigeten van (Djurgården), ahol a Vasa-Múzeum is (a restaurált hajóronccsal). A skanzen bejárására érdemes legalább egy fél napot szánni, én kb. 3 óra alatt jártam be mindent, de úgy, hogy nem áltam le hosszabb időre, és szedtem a lábam. Ez nem csak egy épületkiállítás, ahová az ország különböző tájairól összeszedtek házakat, hanem szép kis utcákat is kialakítottak. Van például egy kisvárosias rész, ahol lakóházakon kívül különböző mesterségek otthonait is meglátogathatjuk akár belülről is. Népies ruhába öltözött eladó fogad például a barkácsboltban, a pékségben, üvegfúvó műhelyben. Egy urasági birtok is van, kis kastélyparkkal. Nem messze a piactér különféle árusokkal.

Több kis tanyát is létrehoztak, különböző tájegységek sajátosságaival. Lakóépülettel, istállókkal, tárolóházakkal. Még gémeskutat is láttam.

A skandináv állatvilággal is megismerkedhetünk az állatkerti részen. Van rénszarvas, barna medve, farkas, bagoly, vidra, hód, fóka, és sokféle háziállat.Enni, inni

Stockholmban olcsón nehéz enni. A McDonald's hasonló árakon üzemel, mint az máshol is megszokott.

Javasolták, hogy ebédidőben figyeljünk a napi ebéd menü ajánlatokra (általában hétköznap 11-14 óra közt). Egyes éttermek ilyenkor főételt, önkiszolgáló salátapultot, egy üdítőt és az étkezés végén kávét vagy teát kínálnak 80-100 korona körül (8-10 euró).Kiegészítenéd valamivel a beszámolót? Mit érdemes még megnézni a városban? Várom a kommenteket!
Értékeld az élménybeszámolót!
10 (1 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:
hoffmann14 - 2011.09.15. 09:59

Szia! Nagyon jó az élménybeszámolód!Azt szeretném kérdezni hogy Tallinnból Helsinkibe mennyi idő még átér a komp?

hoffmann14 - 2011.09.15. 09:59

Szia! Nagyon jó az élménybeszámolód!Azt szeretném kérdezni hogy Tallinnból Helsinkibe mennyi idő még átér a komp?


Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!
Magyar  Română  Slovenčina