Mûvésztábor Indiában

India

Ott-tartózkodás ideje: 2010. okt. 19.  (1 nap)

2 hozzászólás I 6 392 látogató olvasta. Rögzítve: 2011. jún. 02. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar szuknorbert Beszámolója

Cimkék: IndiaJodhpurTajmahalMűvészetFestőKultúra 

MŰVÉSZTÁBOR INDIÁBAN

2010. októberében egy sajátos kezdeményezésnek a részesévé váltam, és talán nem túlzás, ha azt mondom, hogy történelmi kezdeményezésnek. Indiába szerveztem be magyar művészeket egy alapítvány által támogatott festőművész táborba a rajasthan állambeli Jodhpurba. Mivel művészkörökben jártas vagyok, megkerestem több barátomat és művészkollégát az ötlettel és végül fokról fokra összeállt a résztvevők névsora. A csoport sajátos összetétele nem hagyott kétséget afelől, hogy egy nagyon izgalmas utazás elé nézünk. Az első művésztábor festőművészeinek a névsora:: Kaubek Péter, Pongrácz Éva, Gajdán Zsuzsa, Hornok Magdolna, Fikner Piroska, Csizmadia Klára, Adele Kehl-Geafer és jómagam vágtunk neki az első Indiai útnak . Az isztambuli átszállást követően másnap hajnalban érkeztünk meg Újdelhi vadonatúj nemzetközi repterére, amely megérkezésünk pillanatában ámulatba ejtett bennünket. Hatalmas terek, csodálatos művészi alkotások, padlószőnyeg mindenütt: tényleg a világ egyik legszebb és legnagyobb repülőterére érkeztünk. Az útlevél ellenőrzést követően utazási irodánk kisbusza várt bennünket, hogy átvigyen a helyközi terminálra. Az illatok, a színek, az emberek kedvessége már akkor megérintett bennünket. Néhány órás várakozást követően folytattuk utunkat Jodhpurba, ahová kora délután érkeztünk meg. Miután mindenki csomagja megérkezett szerencsésen, azokkal felszerelkezve vidáman hagytuk el a repülőtér épületét.
A tábor szervezőinek és megálmodóinak képviseletében Seema Moghe asszony fogadott bennünket, akiben egy fantasztikus szervező, művészetszerető, rendkívül közvetlen, ugyanakkor tipikusan indiai hölgyet ismertünk meg. Kocsiba szálltunk, és elindultunk a tábornak otthont adó Khaas Bagh szálloda felé. A szállodánál csodálatos fogadtatásban részesültünk, indiai kislányok rózsából készült füzérekkel és tikka-val (a homlokra festett jellel) fogadtak bennünket Manekraj Goliya úr jelenlétében, aki a szálloda tulajdonosa és az Alapítvány (a Manekraj Art Promotion Foundation) létrehozója, megálmodója és megvalósítója. Goliya úr egy életvidám nyugállományú üzletember, aki több, mint 50 éve foglalkozik műgyűjtéssel, a művészetek támogatásával. Miután néhány évvel ezelőtt visszaszerezte az állami használat után szinte romokban álló, a családja tulajdonában lévő épületet elhatározta, hogy művésztáborokat fog szervezni külföldi művészek részére, amely által megpróbálja a művészet közelebb hozni az emberekhez. Ennek keretében elsőként a mi magyar csoportunk vehetett részt az Alapítvány által támogatott 10 napos művésztábor életében.
Az üdvözlés után frissítőt kaptunk, majd elfoglaltuk a szállásunkat a szálló különböző szintjein. Nekem a tetőtéren jutott egy kis szoba óriási erkéllyel, amelyről fantasztikus kilátás nyílt a városra: az egyik oldalon a Mehrangarh Erőd, a másikon az Umaid Bhawan palotát csodálhattam éjjel-nappal. Miután elfoglaltuk helyünket, felfrissítettük magunkat kezdődött a tábor hivatalos megnyitója, amelyre a helyi művészek és elit képviselői kaptak meghívást. A tábort hivatalosan a körzeti rendőrfőnök nyitotta meg. Ezt követően részt vettünk egy művészeti fesztivál egy színvonalas programján, ahol divatbemutatóval egybekötött táncos-zenés, rendkívül színes előadást láthattunk. Fotótémából hiány az nem volt…Visszatérve a szállóba elköltöttük helyi specialitásokból álló vegetáriánus vacsoránkat (Goliya úr elvi és vallási meggyőződése miatt a tábor alatt hasonló ellátásban volt részünk). A hihetetlenül ízletesen elkészített étkek mellett szinte senkinek nem hiányzott a hús a tábor alatt!
Másnap megkaptuk az alkotáshoz szükséges vásznakat, állványokat, és mindenki kiválaszthatta a megfelelő sarkot magának és belekezdhetett a már addigra rengeteg élmény vászonra vetéséhez. Olyan inspiratív volt a környezet, a légkör, az emberek, a színek, az illatok, hogy művésztársaimmal együtt rendkívül gyümölcsöző időt töltöttünk a Khaas Bagh-ban. A hátralévő napokat spontán és előre szervezett programok színesítették, amelyeken keresztül bepillantást nyerhettünk az indiai emberek életébe, művészekkel találkozhattunk és beleszerethettünk ebben a csodálatos országba. A tábor végeztével egy 8- napos rajasthani körúton vettünk részt a „go India Journeys” profi szervezésében (Jaisalmer, Mount Abu, Udaipur, Kumbalgarh, Jaipur, Agra, Delhi útvonalon), amelyen magyar nyelvű idegenvezetőként Amar Singh-gel nagyon jó barátságba kerültem. Az út végén Delhiben egy nagyon színvonalas kiállítás nyílt az elkészült művekből a Delhi Magyar Kulturális és Tájékoztatási Központban.

Összevetve mindent, engem személy szerint nagyon megérintett minden, amit tapasztaltam. Egész biztos vagyok benne, hogy nem utoljára jártam Indiában. A következő tábor szervezése is folyamatban van, mivel másokkal is szeretnénk megosztani azokat az élményeket, amiket átéltünk. Több nagyhírű festőművész is érdeklődik a tábor iránt, így remélem lehetőségem lesz egy későbbi számban is beszámolni Magyarország egyes művészeinek indiai kalandjairól.


Szük Norbert(vendéglátás újság)
--------------------------------------

A második Indiai művésztábort már Indiában elkezdtem szervezni.
Az alkotótáborba rengetegen jelentkeztek : sok neves festőművész és jó barátaim,rokonaim is.
Végén 8 festőművész kapott lehetőséget,hogy kimehetett Jodhpurba a művésztáborba-akiket a Duna tv stábja is elkísért.A televízió 7 és fél órás dokumentumfilmet készítettek Indiáról és az alkotótáborról.A legnagyobb eredmény az volt ,hogy Csáji Attila festőművész jóvoltából a Jodhpuri Maharadzsa is fogadta személyesen a művészeket a palotájában.


Nyolc magyar festőművész munkáiból rendezett kiállítást
a Delhi Magyar Tájékoztatási és Kulturális Központ India ihletében címmel a tábor végén.

A művészek � Csáji Attila, Tunyogi Bálint, Végh Éva, Burai István, Wagner János, Komondi Magdi, Csizmadia István és Nagy Péter � 2011. február 20. és 28. között a Manekraj Művészettámogató Alapítvány alkotótáborában vettek részt Jodhpur városában-ahol szintén kiállításuk volt a művészeknek a kastélyszálló galériájában. A kiállított művek Indiában születtek, az indiai tájak, emberek, fények, színek és lelki élmények ihlették őket.

Jelenleg a világ különböző egzotikus helyeire és pontjaira(főleg Balira-Indonéziába) szervezünk művésztáborokat-alkotótáborokat-spirituális táborokat(Bali,India,Izrael,Magyarország) alkotóknak,átszellemülni vágyóknak ,amelyekre érdeklődni lehet:

baliartcamp@gmail.com
Értékeld az élménybeszámolót!
10 (1 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:
ratman - 2011.11.01. 13:10

Ez totál olyan, mint egy úttörőnapló vagy örsi napló beszámolója, általános iskolás fíling:) Lehet, hogy nagyhírű művész a szerző, de nem egy könnyű tollú író, az biztos.

kvik - 2010.12.23. 12:13

Én ugyan nem vagyok még nagyhírű, de nagyon érdekel az ilyen alkotótábor, ha lesz hely, én is mehetek? Hogyan választjátok ki a művészeket?


Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina