Córdoba, Cadiz, Jerez - kalandozás minden mennyiségben

Spanyolország Cordoba

Ott-tartózkodás ideje: 2010. aug. 14.  - 2010. aug. 29. (15 nap)

0 hozzászólás I 2 694 látogató olvasta. Rögzítve: 2011. jan. 03. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar jordiphoto Beszámolója

Cimkék: Cadiz  Córdoba  Jerez  Tarifa 

KÉPEKKEL: WWW:JORDI-PHOTO.BLOGSPOT.COM

Córdoba tartomány legfőbb látnivalója maga Córdoba. A gazdag múltra és mesés történelemre visszatekintő város, ami egykor al-Andalusz központja volt, ma is mély nyomokat és kellemes élményeket hagy az idelátogatóban. Különös hangulatát talán az adja meg, hogy egyszerre falusias, családias és egyben urbánus. A települést Kr.e. 152-ben alapították a rómaiak (peeeersze), hogy később itt születhessen Seneca és Lucanus. 711-ben Córdobát is elérte a muszlim hatalom keze és ennek a csodás birodalomnak a fővárosa lett az Ibériai-félszigeten.
A Guadalquivir folyó partján elterülő város fénykora III. Abd ar-Rahmán (912-61) uralkodására tehető, akkoriban Nyugat-Európa legnagyobb települése a maga 100000 és 500000 közé saccolt lakosával. Mivel a muszlim világ európai központja, így számtalan mecset, csillagvizsgáló, könyvtár és egyetem gondoskodott a kulturális fejlődésről. Ez az intellektuális hatás a mai napig érezhető… A csatangolást a Puente Romanon való átkeléssel kezdtem, amit már számtalanszor felújítottak, a legutóbbi szépítkezés gyanítom nem oly rég történt. A híd végén áll a Torre de la Calahorra időhiány miatt ezt kihagytam, tudjátok irány a Mezquita! :)
I. Abda r-Rahmán alapította 785-ben egy vizigót templom helyén. 10. század végére nyerte el a végleges formáját, akkor 23000 négyzetmétert foglalt el, 1293 oszlopot tartalmazott (mára 856 maradt). A békésnek cseppet sem mondható al-Manszúr mikor lerombolta a Santiago de Compostela-i katedrálist, keresztény rabszolgákkal Córdobába vitette a haragokat, majd fejjel lefelé felakasztva olajmécsesként használta őket a Mezquitaban… Ebből a történetből is látszik, hogy itt minden csempedarab, minden oszlop és minden egyes kövecske árasztja magából a történelem lágy vagy éppen véres leheletét. A Puerta del Perdón lépünk be a Patio de los Naranjos azaz a Narancs-udvarba, ami a rituális mosakodás céljául szolgált. 2010-ben a belépő 8 Eurót kóstált, amihez csak annyit fűznék hozzá, életem legjobb ár-élmény „ticketje” volt! :)
Nehéz szavakba önteni, hogy mit éreztem mikor az oszlopok közt bóklászva kattogtattam a fényképezőgéppel. Egybe biztos voltam és vagyok, lehetetlen fotókon vagy videón visszaadni a hely szellemét és monumentalitását. Hogy még elképesztőbb legyen a Mezquita arról 1236-ban gondoskodtak, mikor mecsetből székesegyházzá építették! Belső átalakítások révén egy hatalmas kápolnát „eszkábáltak” a belsőtérbe spanyol barátaink. I. Károly mikor meglátta a következő mondatok hagyták el a száját: „Önök tönkretettek valamit, ami az egész világon egyedülálló volt”. Halkan jegyzem meg, nem csúnya az a kápolna… :) Az út egyik legjobban várt pillanata teljesedett be ennek a lélegzetelállító épületnek a megtekintésével. Ne legyen kétségetek, a Mezquita mindenkiben katartikus élményt fog kiváltani!
Érdemes még az Alcázar de los Reyes Cristianos megtekintése, szintén belépős, szieszta idején zárva. Sajnos erre sem volt időm, majd legközelebb. Helyette inkább nyakamba vettem a város szűk utcáit, amit nem bántam meg. Judéria azaz a zsidó negyed felfedezése, a fehérre meszelt házfalak, virágokkal és kovácsoltvas kapukkal örökre az emlékezetembe ivódtak. Számtalan hangulatos tér is kialakításra került a városban, ahol igazán autentikus tapas bárokban lehet elcsapni az időt… Persze elmaradhatatlan a tinto de verano, amit a helyiek is előszeretettel fogyasztanak, vagyis csak ők, mert a turisták leragadtak a sangriánál…
Córdoba az a hely, ami kihagyhatatlan! Egyszerűen muszáj ellátogatni ide, és higgyétek el meghálálja a város, örök élményekkel enged csak haza benneteket! Alig várom, hogy visszatérjek 2012-ben!!!


Cádiz: Európa egyik legrégibb városa, innen indult el Kolumbusz a második és negyedik expedíciójára és később ide érkeztek a „véres” aranyak Dél-Amerikából. A 18. században az ország legjelentősebb és egyben legtehetősebb városai közé sorolhatjuk Cádizt. Joggal várnánk el, hogy ennek valami nyoma legyen, de nincs. Azonban a régi kikötői feelinget a mai napig érezni lehet a levegőben. Az óvárosi rész lepukkadt, néhol már-már várnám, hogy a szennyvíz csordogáljon a lábam mellett és kétes alakok kínáljanak hasissal a kapualjból. Rosszarcú figurák nincsenek, de gaditanók vannak. Így hívjuk a 60-as évekből itt ragadt hippi figurákat, akik a mai napig igen szabad szellemben élnek, nyitottak a különböző kultúrákra és a cigaretta és a boros üveg általában a kezükben leledzik a nap bármely szakaszában. Igazán kedvesek és eredeti figurák, de hogy miből élnek arra nem sikerült rájönnöm… Cádiz különös hangulatához ők szervesen hozzátartoznak, nélkülük megszűnne létezni a város.

Jerez de la Frontera: A rómaiak Xeres néven ismerték, a mórok Sheriss formában használták, majd az élő nyelv lassan Jerezre változtatta a város nevét. Felejtsük el a lovakat, a footballt és a Forma-1-es pályát. Ez mind háttérbe szorul a világ legnagyszerűbb bora mellett!
A nemzetközi jog szerint egy bor csak akkor kaphatja meg a sherry címkéjét, ha a Jerez de la Frontera, Sanlúcar de Barrameda és El Puerto de Santa Maria városok közt elterülő háromszögben termelték. Három féle szőlőből készül a palominóból, ami a sherry alapja illetve két különböző fajtával ízesítik, muskotályos szőlővel és a Pedro Ximénezzel. Gyártási metódus pontos megismerése végett érdemes felkeresni egy bodegát, 2010-ben a González Byass-nél (Tio Pepe) egy nagyon kedves magyar idegenvezető hölgy kalauzolt.
1580-90-es évektől vált ismert és népszerű itallá, mikor Sir Francis Drake sorozatosan támadta meg Cádiz kikötőjét a nedű miatt, azóta az angolok ezen ital legnagyobb fogyasztói! Az utak mellett számos helyen láthattok fémből bika sziluetteket, ezeket az 1950-es évektől az Osborne sherrytermelő cég állítatta, majd 1980-as évektől betiltották Spanyolországban az útszéli reklámokat, ekkor a sziluett alatt található Osborne feliratot leszedték, de a hatóságoknak ez sem volt elég a bikákat is el akarták tüntetni. Ezen a ponton elszabadultak az indulatok és a spanyol nép felháborodásának köszönhetően a bikák kint maradhattak, mára az eredeti 500-ből kb. 100 a helyén áll.
Tarifa: Élhető kisváros, aminek egy oldalát az Atlanti-óceán míg másik oldalát a Földközi-tenger mossa. Világszerte ismert a szeles partjáról, ami kifejezetten kedvez a Kite-Surf –ért rajongóknak. Ha pedig inkább sziklát másznánk a közeli hegyekben remek falak állnak a rendelkezésünkre. Egyik legnagyszerűbb élményem az itten éjszakai fürdőzés az óceánban miközben a teli Hold világított ránk és Afrika fényei szűrődtek át a túlpartról. Vagány fiataloknak kötelező, kihagyhatatlan!

KÉPEKKEL: WWW:JORDI-PHOTO.BLOGSPOT.COM
jordiphoto kapcsolódó élménybeszámolói:
További kapcsolódó élménybeszámolók:
Értékeld az élménybeszámolót!
7.5 (2 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!
Magyar  Română  Slovenčina