Síelés az Ördögnél. Svájc - Les Diablerets

Svájc

Ott-tartózkodás ideje: 2010. jan. 16.  - 2010. jan. 19. (3 nap)

0 hozzászólás I 12 541 látogató olvasta. Rögzítve: 2011. jan. 23. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar buza Beszámolója

Cimkék: Chateau-d'Oex  Diablerets  Eccleston  Golden  Les  Montreaux  Pass  svájc 

Érdekes módon, ha a téli kedvenc időtöltésünk (sí, snowboard) helyszínét tervezzük, akkor Svájc nem kerül be az első háromba. Ausztria, Olaszország és Franciaország. Ez a sorrend. Tán azért, mert azt gondoljuk, hogy a svájci síelés elérhetetlen a magyar pénztárcánknak. S hogy mi ezt gondoljuk, abban a svájciak is ludasak…
Ludasak, mert keveset beszélnek magukról. Olyan kényelmesek, öregurasak…. Pedig mindennel rendelkeznek. Mindennel, ami egy síelő álma. Óriási pályarendszerekkel, 3 ezer méter feletti gleccserekkel, tip-top alpesi panziókkal, jó kocsmákkal és a végtelen nyugalommal. És ezt szemernyivel sem adják drágábban, mint voralberg-i, vagy tiroli szomszédaik.
Genfből vonattal – végig a tó északi partján - jutottunk el a savoyai grófok egykori városába, mára már a jazz fővárosaként emlegetett, Montreaux-ba. A vonat szolgáltatása svájci léptékkel mérve „normális”. Halk, suhan és panorámaüvegei vannak. Minden elérhető (internet, pincér), ám bizonyos kocsikban tilos a hangoskodás (telefon, zenehallgatás) annak érdekében, hogy nyugodtan utazhassunk. Másnap reggel Svájc egyik ékkövével a Golden Pass Panoramic vonattal értük el Chateau-d’Oex-t. Az út leírhatatlan szépségű. Hegygerinceken, kiálló sziklafokokon, apró hidakon, fenyőerdőkön keresztül kanyarog a sok-sok alagúttal tűzdelt pálya. Itt nincs masiniszta. Automata a rendszer. A „Classic” verziónál van. És „orientexpress”-es élmény is! Fa borítású kabinok, vastag, nehéz bársonnyal bevont ülések, mívesen megmunkált apró olvasó lámpák. Mintha a múlt század húszas éveibe csöppentünk volna vissza… (www.goldenpass.ch)
Chateau-d’Oex kisvárosa (is) egy ékszerdoboz. A svájci felső tízezer kedvelt üdülőközpontja. A szűk utcácskák téli fénydíszei, a környező hegyoldalak házikóinak (chalet) apró kivilágított ablakai gyönyörködtetik a szemet. A város ad otthont minden év januárjában a világ egyik legnagyobb hőlégballon versenyének. A templomtéren találjuk kiállítva a híres ezüstballon kapszuláját, amivel Bertrand Piccard ballonozta körbe a Földet 1999-ben.
A környék leghíresebb terméke a L’Etivaz sajt. Egy környékbeli faluról kapta a nevét, ahonnan a termelők nagy része származott. Az évszázados tradíciókat megőrizve még mindig nyílt lángon készítik a nagy kerek (40-65 cm átmérőjű) tömböket a sokszor 3000 méter feletti legelők kunyhóiban. A sajtkészítő családok ilyenkor fél évre fölköltöznek a hegyekbe. A sajtraktárakban a tömbök polcokra rakva, minimum 6 hónapig érelődnek. Eddigre már a fiatal sajtok fogyaszthatóvá válnak, de az öregeknek szánt darabok még 4-5 évig (!) is a helyükön maradnak. Ez idő alatt a sajtkerekeket állandóan (hetente-havonta) föl-le pakolgatják, miközben speciális olajjal kenik át a külső héjukat, aminek következtében – 4-5-év elteltével – gyönyörű, 1 cm-es elefántcsont-sárga héj képződik a sajton. Ma már a mozgatást és a kenést természetesen egy erre a célra kifejlesztett robot végzi.
A szomszédos fennsíkon rendszeresen szerveznek kutyaszános túrákat, sőt világbajnokságot is. A hótalpakon sétáló-kiránduló baráti csapatok célja pedig mindig egy-egy hegyi chalet-t, ahol megpihenve – s persze pár korty forralt bort leengedve – felkészülhetnek a visszaútra.
A régió legnagyobb síterepe a Les Diablerets. A „le Diable” franciául ördögöt jelent. (Sok-sok évszázaddal ezelőtt a falucskát körülölelő sziklafal elátkozott helynek számított, amit az ördög is gyakorta fölkeresett. Arra már pontosan nem emlékeznek, hogy miért…?)
A kombinált síbérlettel az egész régió besíelhető. Col du Pillon-ban szállunk be a 125 (!) személyes felvonóba. Az ellensúly, azaz a párja szemből jön. Lomhán indulunk 1546 méterről, megcélozva az előttünk falként meredő sziklát. Mielőtt nekiütköznénk, függőlegesen kezdünk emelkedni. Alattunk több száz méteres mélység. Mintha sziklát másznánk… 7 perc múlva már ezer méterrel magasabban landolunk. Aki nem száll ki, az tovább utazhat a Glacier 3000 gleccser központjához, Scex Rouge-ra (2971m). A csúcson uralkodó panorámaéttermet Svájc egyik leghíresebb tervezője, Mario Botta tervei alapján építették. Az épület sziluettje az ördög 3 ágú farkát jeleníti meg….
Csodálkoztunk, hogy miért díszíti a falakat oly sok Forma 1-es fénykép, ám hamarosan megkaptuk a magyarázatot. Az éppen ott tartózkodó tulajdonos – miközben az étterem speciális sajt fondüjével kínált minket – elmondta, hogy egyik üzlettársa, jó barátja, Bernie Ecclestone, a száguldó cirkusz pápája, aki épp a napokban érkezik családjával egy kis csúszkálásra.
A panoráma lenyűgöző. Az idő csodás, minden és mindenki vakítóan szikrázik a napsütésben. Alattunk egy ezer méter hosszúságú bobpálya összevissza kanyargó sínrendszere, kissé távolabb a gleccser tükörsima fennsíkja, arrébb pedig az Oldenhorn 3210 méteres csúcsa zárja le a horizontot. Kis pihenés után irány a völgy. Egy 14 km hosszúságú fekete (!) pálya vár ránk. Éppen csak elindulunk, amikor mellettünk speciális hótalpain egy kisrepülő landol. Vendéget hozott a szállodába. (Lehet, hogy Ecclestont?)
S ez a régió csak egy bojtja a svájci sapkának. Ott vár minket még Zermatt a jellegzetes Matterhorn sziklával, a Jungfarujoch a 25 kilométeres gleccserével, Davos, St. Moritz vagy a Schiltorn, ahonnan még James Bond is lesíelt.
Svájc a síelés terén is őrzi a tradíciókat. Működnek még 50 éve rendszerbe állított kis piros kabinok is oldalukon a fehér kereszttel. Persze a legújabb fejlesztésekre is találunk példát. Nincs tolongás, nincs kapkodás. Nyugalom van. (Lehet, hogy pont ezt őrzik, azért nem beszélnek róla…?)
Feltöltve: 2011. jan. 23.
Értékeld az élménybeszámolót!
5 (1 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Magyar  Română  Slovenčina