Kultúrák és Konyhák labirintusa

Indonézia

Ott-tartózkodás ideje: 2007. jan. 01.  - 2008. márc. 01. (425 nap)

0 hozzászólás I 2 495 látogató olvasta. Rögzítve: 2011. feb. 02. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar szuknorbert Beszámolója

Cimkék: IndonéziaJakartaÉtelekÍzekÉttermekSzórakozás 

Jakarta egy tízmillió lakosú igazi ázsiai nagyváros, történelme holland és brit bevándorlókkal, kínai és maláj kereskedőkkel, telepesekkel büszkélkedik, bár a külföldi munkaerő nyugatról, Indiából, és Dél-kelet Ázsia egyéb országaiból manapság is folyamatosan özönlik be.

Kulináris világa emiatt is nagyon sokszínű, és a túlzsúfolt, labirintusszerű városban cirkáló sokféle bakso, zöldség és gyümölcsárus, kenyeret szállító triciklis, továbbá a háromkerekű taxi vagyis „bajaj” még kápráztatóbbá teszik ezt a szinte átláthatatlan kavalkádot. Az utóbbi években elmaradt várostervezés híján a modern épületek egymás hegyére-hátára épültek, beleértve az üzleteket, áruházakat, különböző intézményeket, így általában a taxis elsődleges feladata, hogy pontosan elkalauzoljon minket úti célunkhoz. Szerencsére a helyiek leleményessége biztosítja nekünk, hogy bármikor, a város bármely részén megtaláljuk a létfontosságú boltokat, és majdnem minden utcában találhatunk egy indonéz étkezdét is.

Indonéziában a vendéglőkben, éttermekben, és az egyszerűbb „warung”-okban (helyi étkezdékben) elköltött ebéd vagy vacsora mindig is az indonéz nagycsaládi találkozások hagyományos színhelye volt. Az indonéz konyhát Jakartában igazából bárhol, bármely kerületben kipróbálhatjuk. Nem rossz választás, hiszen az „indonéz” kifejezés maga is számos kultúrát, tájegységet takar (1945 óta létezik az indonéz szigetvilág mint egységes állam, előtte gyarmat volt és helyi királyságok működtek), így kulináris világa is számos lehetőséget rejteget. Külföldiek részéről is népszerű a csípős, fűszeres padang konyha, a közép-jávai kalasan csirkeételek, az ujung pandangi grillezett halételek és a kínai tengeri fogások. Első látogatáskor persze a legegyszerűbb egy áruházi ételbárba betérni, ahol az ételek elkészítését is figyelemmel kísérhetjük, és rengeteg eddig ismeretlen ételből választhatjuk ki új kedvencünket. Dörzsöltebb turisták azonban a helyi tömegközlekedést megkockáztatva, vagy egy taxis kíséretében, a véget nem érő nemzetközi vendéglőket sorra látogathatják, illetve a különlegesebb és specialitásokat kínáló éttermek nyomába is eredhetnek.

Kozmosz a konyhában

A jakartai, monotonitást nem tűrő kulinária részét képezi az amerikai, brazil, brit, kínai, holland, francia, görög, olasz, indiai, ír, japán, koreai, libanoni, mexikói, spanyol, svájci, török, tex-mex konyha, illetve a steak house-októl megtalálható minden a nyugati gyorsétteremláncokig. A legjobb vendéglők az ötcsillagos szállodákban, az „arany háromszög”-nek nevezett üzleti negyedben, valamint a külföldiek által felkapottabb lakókerületekben találhatóak, mint Kebayoran Baru, Menteng vagy Kemang. A hotelek rendszeresen tartanak kulináris fesztiválokat, nagyrészt a szálloda nemzeti profiljától függően, így sokféle ország irányzatát megismerhetjük pár hónap leforgása alatt anélkül, hogy repülőjegyekre kellene költenünk. Megjegyzendő, hogy Indonéziában a legdrágább élvezeti cikk a bor és egyéb alkoholos italok, ezért sokszor egy vacsora után nagyobb összeg kerekedik ki az italokra, mint az ételekre, ami akár egy szálloda éttermében is megtörténhet. Kemangban, a diplomata negyedben, számos remek nemzetközi vendéglőt találunk, többek között az Amigos nevű mexikói éttermet, melyet 2005-ben a Jakarta Java Kini program- és szórakoztató magazin a város legjobb mexikói vendéglőjévé választott. Itt kitűnő fajitast, chimichangast és nachost kóstolhatunk hangulatos élő zene kíséretében. A környéken van a török Anatolia vendéglő is, ahol a hastáncestek látványosságán kívül érdekesség a rengeteg ízben felszolgált vízipipa is, illetve az igazi török kávé, almatea, raki és a hagyományos török fűszerekkel és friss alapanyagokkal készített török nemzeti ételek. A hely specialitása, hogy felkérésre a személyzet külső címeken is készít vacsorát, illetve hastáncost is biztosít.

Luxus csak lazán

Az egyik leghangulatosabb és legjobb konyhájú étteremlánc a Sajian Sunda Sambara, mely Nyugat-Jáván Bandungban és Jakartában üzemeltet vendéglőket, és szundanéz ételeket kínál az odalátogatóknak. A legtipikusabbak ezek közül: szójababcsíra sózott hallal, füstölt tintahal, gőzölt tofu banánlevélen, ropogós rákszirom, grillezett mézes csirke, jávai zöldségek (ulam), vegyes rizstál, zöldségleves marhahúsalappal és tamarinddal, illetve egyéb húsételek; természetesen mindegyik nélkülözhetetlen kelléke a jávai szószok együttese chilipaprikából és fokhagymaszószból kikeverve. A menün szereplő egyik tipikus szundanéz étel a lágy aromájú marha szaté vagy nyárs, és a desszertek sem maradnak el, ezek is igazi helyi specialitások. A kiszolgáló személyzet rendkívül figyelmes és udvarias, kellemes indonéz gamelán háttérzene emeli az atmoszférát a visszafogott, de modern ázsiai minimalista belső tér mellett. A vendéglő érdekessége, hogy nincs szükség előételre, bármely fogásból bármikor választhat a vendég egy önkiszolgálópult-szerű több méter hosszú ételsoron.

Jakarta igazi különlegessége, nemcsak az ételspecialitásai, hanem az atmoszférája és a város történelmét visszatükröző belsőépítészeti megoldásai miatt is a Tugu luxushotellánc négy vendéglője: a Shanghai Blue, a Samarra, a Dapur Babah és a Lara Djong Grang (mindegyikük a városközpontban található). A Waroeng Shanghai Blue étkezdét eleinte egy, a kora huszadik század elején idetelepült kínai bevándorló és jakartai felesége vezette; az ő emlékükre épült a jelenlegi ötcsillagos étterem, melyben régi borbélyszékektől kezdve a húszas évekből megmaradt filmplakátokon és üvegkorsókon keresztül megcsodálhatjuk a shanghai szecesszió bútorremekeit is. Hétvégenként kínai dallamok keverednek a dzsessz jól ismert ritmusaival, így a vendég joggal érezheti úgy, mintha egy korabeli film főszereplője lenne. Különlegességei: Rijsttafel Meikwei-Meikwei (sült kacsa, grillezett marhahús, kínai csirkekolbász, sózott kínai káposzta), Buntut Resep Shanghai (shanghai karamellizált, dinsztelt ökörfarok citrommal), Soto Tangkar Iga Betawi (kurkumás borda és csillagánizs leves) és Ketoprak Japit Mak Leha (sült tofu, babcsíra, zöldbab, káposzta, rizstészta, maniókaszirom, mogyorószósszal). A Samarra vendéglő és borház hűen tükrözi az Ezeregyéjszaka hangulatát: arab lámpások, szultáni díszpárnák, lobogó gyertyák és érzékien áradó keleties dallamok éreztetik az arab hercegnő palotája hatást. Érdekessége, hogy a harmadik emeleten található egy, az esős évszakon kívül remekül használható bor és sangría tetőterasz. Az étterem különlegességei: Sate Pasar Kuno (régi, klasszikus tizenkétféle szatéspecialitás), Sop Marak Baba Hasan (bárány, sárgarépa és paradicsomleves kenyérrel tálalva), Kambing Panggang Suku Bedouin (beduin különlegesség: bárányhús datolyapálma levelek között, homokban érlelve), Nasi Campur Damaskus (kókuszrizs kesudióval, mandulával, mogyoróval és sült báránnyal).


Dezséry Szük Dorottya írása(vendéglátás újság cikk)
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina