Thaiföld gyöngyszemei

Thaiföld

Ott-tartózkodás ideje: 2009. márc. 01.  - 2009. ápr. 02. (32 nap)

0 hozzászólás I 6 362 látogató olvasta. Rögzítve: 2011. feb. 02. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar szuknorbert Beszámolója

Cimkék: paradicsomKultúraételektengerpartok  ThaiföldÜdülő 

Thaiföld


Délkelet-Ázsia országai közül már hosszú évek óta Thaiföld az egyik legnépszerűbb és legfrekventáltabb nyaralóhely a külföldiek számára, nem véletlenül. Thaiföld déli részének varázslatos, szinte túlvilági erőt sugárzó tengerpartjai, burjánzóan színpompás vízi világa sportolók, búvárok, és pihenni vágyók tízezrei számára nyújtanak aktív pihenési lehetőséget gyakorlatilag az év bármely szakaszában.

Az Egyenlítőtől nem messze fekvő ország klímája egész évben harmincöt fok feletti, leszámítva a három-négy esős hónapot, amit a turisták is igyekeznek elkerülni, hiszen ilyenkor a közlekedés nehézkesebb és lassúbb, illetve bizonyos programokra nem kerülhet sor – őserdei gyalogtúrákra, és a szigetek közti hajóutakra, melyeket viszont vétek lenne kihagyni! Akik számára a tengerparti lustálkodás, búvárkodás, vagy jetskizés a végső cél, egyértelműen az ország déli részén rekednek, ahol a legkülönbözőbb szálláslehetőségek között válogathatnak - a hostelektől a hatcsillagos butikhotelekig széles választék várja az oda látogatókat, egyelőre alacsony áron – hírlik, hogy Thaiföld eddig megszokott ázsiai árfekvése sok más távol-keleti országhoz hasonlóan, a globális gazdasági válság és a turizmus irtózatos erejű fellendülése miatt a közeljövőben intenzíven emelkedni fog. Ezek a nyaralóövezetek a hoteleken és villákon kívül minden egyéb, civilizált intézménnyel felszereltek, így rengeteg pubot, vendéglőt, szórakozóhelyet, golfpályát, sportlétesítményt találunk, sőt, néhány városban még kabarészínházak is tarkítják a választékot. Jellegzetes tendencia, hogy a nyugati országokból mára már szó szerint menekülnek az emberek Ázsiába, fiatalok, középkorúak, de nyugdíjasok is, kényelmesebb és nyugodtabb életkörülmények közé, egy pénzközpontú életszemléletből egy emberközpontú társadalomba. Dél-Thaiföld sok hasonlóan gondolkodó külföldinek biztosít életteret, ezért az ingatlanbefektetés, építészeti design, belsőépítészet is egyre jobban virágzik, így a legkülönbözőbb helyeken, szinte paradicsomi szigeteken építheti fel most már gyakorlatilag akárki, álmai otthonát.

Az ország északi része ezzel ellentétben spirituálisabb, távolabb esik a civilizáció zajától – hűvösebb éghajlatú, vad hegyi tájain a túrázó számos történelmi műemléket, buddhista templomot és ősi vallási központot talál, valamint leginkább ezen a vidéken nyerhet bepillantást az autentikus thai világ mindennapjaiba, a helyi szokásokba. Az ország fővárosa, Bangkok is északra esik, mely a túlnépesedett ázsiai nagyvárosok minden jellegzetességét magán hordja, a közel kilencmilliós lakosságtól kezdve, a drámai légszennyezésen keresztül a kozmopolita városarculatig. Eredetileg az „angyalok városa”-ként tisztelt thai főváros manapság épp a mennyországi jelleggel büszkélkedhet a legkevésbé – a lenyűgöző óvárosi negyeden (ahol az összes ismert látnivaló található, mint a Királyi Palota és több buddhista főszentély) kívül eső kerületekben a prostitúció, a transzvesztiták kultusza, és a szexturizmus legkülönbözőbb fajtái virágoznak már évtizedek óta. Érdekes ellenpontja ennek a szabadosságnak a hírhedt királyi diktatúra, melyet a jelenlegi uralkodó gyakorol honfitársain és külföldieken egyaránt. A városokat és vidéket egyaránt elárasztó, a királyi családot ábrázoló plakátözönön kívül a fővárosban bizonyos időpontokban pár percre megáll az élet és a királyi személynek áll vigyázzt metróellenőr, taxisofőr, családanya, üzletember egyszerre. A személyi diktatúra a thai fővárost tartja a leginkább kontroll alatt és nem kíméli a külföldről érkezett munkaerőt sem, így például egy fiatal ausztrál újságíró „meggondolatlan” megjegyzése miatt három év börtönbüntetést kapott a thai államtól. A király fényképét már kisgyermekkorban hordják a thaiföldiek medálként a nyakba függesztve, illetve kivétel nélkül minden templomban megtaláljuk a legfőbb szentség, a Buddha szobor mellé vagy elé helyezve.

A különböző kegyhelyek, templomok, és történelmi emlékeken kívül Thaiföld legvonzóbb oldala természetének szépsége, egyedülálló geológiai jellegzetességei, melyek a tájat igazából kiemelik a szokványos nyaralóhelyek sablonosságából. A Phang Nga Nemzeti Park, mely az ország déli részén fekszik, az egyik leglátogatottabb természeti hely, és kétségkívül Dél-Thaiföld védjegye. A jelenleg látható mészkőkarszt-formációk, kúp alakú szigetek, barlangok, éles sziklafogak, sziklaboltozatok, falak, vagy éppen szabályosan legömbölyített alakzatok, háromszázmillió évvel ezelőtt alakultak ki, mikor még Délkelet-Ázsia volt a földgolyó, illetve a történelem azóta is legnagyobb korallzátonya, mely észak-Ausztráliától Balin és Borneón át Thaiföldig húzódott. A vízalatti kőzetlemezek mozgásának hatására emelkedett ki a Maláj-félsziget és a Szunda-self, mely szabályos hídként szolgálva átvezette az észak-ázsiai állatfajtákat délre, melyek később elterjedtek Bali és Borneó szigetén. A Phang Nga tartomány ma látható korall-eredetű mészkőkarszt képződményeit azóta is könnyedén formálja az árapály, a hullámzás, és az eső. Turisták számára a nemzeti park sok gyönyörűsége, gazdag növény- és állatvilága közül csónakkal, vagy motorcsónakkal legkönnyebben hozzáférhető pontja a Phang Nga szigetcsoport, mely akár verőfényes napsütésben, akár alkonyatkor meseszerű szépségű élményt nyújt. A helyi csónakosok a szigetek közé evezve mutatják be a különösebbnél különösebb természeti helyeket, zugokat, sárkányfogakat utánzó sziklafalakat, és nem utolsósorban a James Bond sziklát, mely az 1974-es aranypisztolyos filmben fő helyszínként szerepel. A thaiföldi szigetek másik érdekes csoportja a Phi Phi szigetek, ahová viszont nagyobb turistahajókkal, vagy yachttal lehet eljutni. Itt robosztus kőzettömegek tövében találhatóak a legjobb búvárhelyek, fenséges strandok, és ékszerdoboz tengerpartok, természetesen türkizkék, kristálytiszta vízzel. A thai félsziget másik oldalára utazva érhet a látogató Koh Samui szigetére, mely a helyiek, és a külföldiek szerint is Thaiföld gyöngyszeme. A pár száz évvel ezelőtt halászok, kínai és maláj kereskedők által benépesített szigetből szinte csak a kínai kegyhelyek maradtak a régiben – mára Koh Samui Thaiföld talán legexkluzívabb nyaralóhelyévé vált, fehér homokos partokkal, meseszerű strandokkal felszerelve. A tengerpartra épült villakomplexumokból varázslatos kilátás nyílik a fantasy-filmbe illő partszakaszokra, melyek valóságos tündérvilágként veszik körbe az utazót.

Thaiföld, nevéhez hűen, változatos és erőteljes „táj”-akkal büszkélkedik, melyek az utazó teljes figyelmét lekötik függetlenül attól, hogy jártas-e a vidéken, vagy először éli át az ázsiai atmoszférát.

Dezséry Szük Dorottya cikke(Generációnk újság cikke)
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Magyar  Română  Slovenčina