Gili szigetek-A három ékszerdoboz

Indonézia

Ott-tartózkodás ideje: 2010. szept. 15.  - 2010. szept. 22. (7 nap)

2 hozzászólás I 16 528 látogató olvasta. Rögzítve: 2011. feb. 25. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar szuknorbert Beszámolója

Cimkék: Bali  Búvárkodás  Éjszakai  élet  Gili  Harmónia  Paradicsom  Party 

Gili szigetek.A három ékszerdoboz

Mindenkinek azt javaslom, hogy ha már elhatározta,hogy Balira megy nyaralni és veszi a fáradtságot a hosszú repülőút miatt,legalább egy hónapra menjen.
Két hét alatt a legfőbb kultúrális és szórakozásbeli nevezetességeket végig lehet járni Balin ,de igazából kikapcsolódni és aktívan pihenni a szomszédos szigeten Gilin lehet(ami Bali és Lombok között helyezkedik el).
Azoknak ajánlom a szigetet,akik imádják az óceánt a fűrdőzést, búvárkodást és a gyönyörű fehér homokos tengerpartokat.
Kevés ilyen hely van Lombokon és Balin.
Három kisebb szigetből áll Gili Trawangan,Gili Meno,Gili Air.
Mindhárom sziget teknősbéka és kör alakzatú sziget.
Emiatt vizuálisan is eltudjuk képzelni,hogy a kör alakzata miatt nincsenek művészi öblöcskék és meseszerű szépségű partszakaszok.
Viszont a meseszerűségét Gilinek az adja és a varázsát,hogy hosszasan a fehér homok a tengerszint alá és végtelenségébe nyúlik és ezért hihetetlen tisztának tűnik a víz .
Gyönyörű látvány ez a lelkünknek és úgy érezzük magunkat mintha a világ legnagyobb és legtisztább úszómedencéjében fürdenénk.
A víz hőmérséklete kellemes 25-30 fokos .
A víz tisztasága miatt a lüktető színű óceán élővilága és halvilága tisztán megelevenedik alattunk sznorkelezés közben.Annyira álomszerű a látvány,hogy az ember csak nézi ezt a színpompás alvilágot és halvilágot és kikapcsolja rögtön a külvilágot. Nincsenek hullámok ,csak mi vagyunk a halakkal az átláthatatlan hosszú úszómedencében(óceánban).
Gili Trawangan a legfelkapottabb a 3 sziget közül és itt van a legtöbb búvárbázis,bungalow,hotel és persze szórakozóhely.A búvárkodás miatt a legközkedveltebb ez a sziget,mivel olcsó itt a búvárkodási lehetőség és hemzsegnek a vizekben az óriásteknősök és sok helyen lehet látni delfineket is.Emellett az éjszakai élet is varázslatos és szürrealisztikus.
A partot főként turista-szálláshelyek szegélyezik, rengeteg éttermmel tarkítva.
A bárok és az éttermek a tengerpartokon tornyosulnak és a legtöbb helyen fekszenek laticeleken, díszpárnákon, romantikus díszkivilágítások mellett a túristák,Sok nemzetközi étterem és italbár van a szigeten.
Emellett vannak videózásra,mozizásra és internetezésre alkalmas helyek.
A legfontosabb közlekedési út a tengerpart szélén helyezkedik el és a kör alakjának köszönhetően a szigeten körbefut ez a sétálló utca.
A legtöbb ember sétál ezen az úton ,de rengeteg taxi-lovaskocsi is futkározik körbe-körbe.
Mivel nincsenek nagy távolságok ezért könnyedén gyalog is elérhetünk bárhová,de ezt csak a vállalkozó szellemű erősebb kondiban lévő fiataloknak ajánlom.
Mindösszesen 2 óra alatt körüljárható a sziget.Kerékpárokat is lehet mindenhol bérelni,de a poén az,hogy a legtöbb helyen homokos az út és emiatt lesüpped a kerék.
Tehát a túránk alatt inkább toljuk a biciklit mint ülünk rajta.
A forróság miatt azonban fillérekért elvisznek bárhová minket a Taxi lovaskocsik.
Éjjel csak a party-zónában dübörög az élet és rikít a fény,de a kicsiny buli-város végén vak sötét van és emiatt ajánlom a zseblámpát.
Vigyázni kell itt a droggal is,mert sok fiatal túrista emiatt van éppen itt.
Emlékszünk a Part című filmre-„Leonardó di Caprio”?
Nos itt nincsenek kender ültetvények,viszont nem figyelik és nem büntetik annyira a drogfogyasztókat mint máshol egész Indonéziában.
Tehát ebből is kivehető ,hogy Gili egy hippi fílingű hely ahol a törvény keze nem sújt le a fiatalokra.
Viszont a közbiztonság hiánya miatt, nagy problémák vannak és emiatt a szórakozóhelyeken több verekedést és konfliktust is láthatunk mint máshol.Ezt a problémát az alkoholizálás és a drogmámor okozza.

A szállások nagyon olcsóak és nem kell előre lefoglalni semmit sem,mert rengeteg megfelelő kibérelhető hely van a szigeteken.
A lonely planet könyvet ajánlom a szállások árainak a megtekintése miatt.
Az ár(5000 ft/éj) 2 fő részére egy olyan helyen ,ahol pár lépés csak az óceán.
A házak apartmanok és van bennük franciaágy,fürdőszoba mindennel felszerelve és légkondi is.
A házhoz tartozik kis terasz is és a legtöbb teraszon fügőágy is van.
A Coral Beach 2 .apartmanokat ajánlom Gili Trawanganon ,mert a nyílt óceánra néznek a teraszok és nem a többi szigetre. Körülbellül 15 méterre van az óceánpartól és a legkreatívabb az étteremrésze,amely cölöpökre épült létrával felmászható kicsiny 4-5 fő részére kialakított szalmatetős faépületek.
Este innét a legszebb a naplemente és minden este bambuszágyakat helyeznek el a vízpartra-ahol a naplementenézés közben kortyolgathatunk az italokat.Szinte az egész évben vörösen és festőien izzik a naplemente és felejthetetlen élményt nyújt.
A szigeten fürdeni,búvárkodni és partizni érdemes.


Gili Meno a második sziget totál nyugodt és emiatt nem túl sok turista látogatja,de pont emiatt lehet az édes semmittevőknek a paradicsoma.Az óceán itt érdekes mód hullámzóbb mint a két szomszédos szigettársánál.Viszont itt úszkál a legtöbb óriás teknősbéka fel és alá az óceánban ,talán a nyugalom miatt.

Gili Air a 3 –ik sziget elleste Gili Trawangantól a túrizmusban rejlő lehetőségeket és egyre jobban fejlődik és épülnek nap- mint nap az új szórakozóhelyek,éttermek és apartmenek.A Rinjani Lomboki vúlkán panorámájához ez a sziget esik a legközelebb.A óceánpartja gyönyörű és tiszta,de még Trawangan éjszakai élet nyüzsijétől messze áll.


A sok turistának által támasztott kereslet miatt komoly a választék a szervezett túrákat illetően. Akinek nincs ideje vagy kedve önállóan megszervezni a Rinjani vulkán megmászását, netán Komodora szeretne gyorsan eljutni, az itt elintézhet mindent potom pénzekért.


Gili Trawanganra könnyedén eljuthatunk Baliról a Padangbai kikötőből.A legtöbb túrisztikai helyen a Gili Cat sebeshajót ajánlják ami 25 000 ft ba kerül/return.
A Gili Cat társaság elmegy a szállodához busszal és összeszedi a túristákat és elviszi Padangbaiba.
Padangbaiból a gyorshajójuk( Gili Cat) 1 óra alatt Gili Trawanganon van.
Ezt leginkább a pénzesebb és a kényelmes túristáknak ajánlom.
Viszont Padangbaiban nyitott szemmel sétálva mindenütt hírdetik a Gilire való átjutás lehetőségeit.
Így kialakult egy versenyhelyzet a hajós társaságoknál.
Körülbellül itt 15 000 ft ért itt már kaphatunk return jegyet akár gyorshajóra is.
Az olcsó kompozást nem ajánlom,mert ugyan 4000 ft a return jegy 1 fő részére,de akár 8 órát is ringatózhatunk több száz helyi indonéz emberrel a nyílt óceánon .Ezután a Lomboki kompkikötőből el kell jutni Senggigi városába ,amely a legközelebb helyezkedik el Gilihez és innét tovább kell innen hajókázni Gilire.Akárhogyan is ,de muszály elmenni Gilire ha Balin tartózkodunk,mert ez a legszebb ékszerdoboza az indonéziai szigetvilágnak.
Értékeld az élménybeszámolót!
5 (1 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:
keki - 2013.05.16. 20:45

Kedves Szuknorbert!Tetszett az élménybeszámolód a Gili-szigetekről. Jómagam is tervezem, hogy elmennék oda, de jó néhány gyakorlati kérdést kell még tisztázni.Például tudsz-e abban tanácsot adni, hogy:- mikor érdemes utazni? Augusztusban vagy a karácsonyi szünetben tudnánk menni iskolás gyerek miatt- szükséges-e bármilyen védőoltás?- van-e vízumkényszer?- hogy érdemes oda utazni? Tudom, hogy mindenképp hosszú, de a legkevésbé fárasztó megoldás érdekelne- max. 2 hétre tudnánk a munkánk miatt menni, remélhetőleg abba bele lehet sűríteni pár nap Balin, pár nap valamelyik Gili szigeten és 1-2 nap Szingapúrban való tartózkodást?Válaszodat köszönöm előre is!Üdvkeki

keki - 2013.05.16. 19:31


Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina