Svájc, Jungfrau Region, Trümmelbachfälle, SzG3

Svájc Lauterbrunnen

Ott-tartózkodás ideje: 2010. júl. 28.  - 2010. aug. 04. (7 nap)

1 hozzászólás I 10 042 látogató olvasta. Rögzítve: 2011. márc. 12. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar szalay3 Beszámolója

Cimkék: hegy  Jungfrau  Lauterbrunnen  régió  sikló  Svájc  szikla  Trümmelbachfälle  vízesés  völgy 

Sziasztok, Gábor vagyok! Most a Jungfrau Region egy másik szurdokába látogatunk el: ez a Trümmelbachfälle. Interlakenből Lauterbrunnenig a kék-sárga vasúttal kell menni. Innen a postabusz elvisz a szurdok lábához (figyelem: erre nem érvényes a Jungfraupass!). Ez a szurdok arról nevezetes, hogy tulajdonképpen egy, a hegyen belüli vízesés sorról van szó, ami egy barlangban dübörög lefelé (legalábbis a felső vízesések), csak az alsó vízesések vannak egy hagyományos szurdokban. A feljutás könnyítésére egy kis sikló visz fel bennünket egy alagútban. Itt tulajdonképpen pont a közepébe kerültünk bele. Innen a legszebb részekhez felfelé kell haladni. Szavakkal nehéz leírni a pazar láványt, a keskeny réseken lezuhanó vízesések, a dübörgő hang, egyes vízesések alig 1 m-re esnek le, fantasztikus látvány (remélem, hogy a kis videók valamit visszaadnak belőle).
Talán egyetlen probléma van ezzel a szurdok rendszerrel, hogy szinte alig lehet fényképezni, mivel annyira szűk, vakuzni a pára miatt lehetetlen (egy csillogó köd lesz az egészből), nincsenek távlatok, alig lehet ellátni valameddig. Persze ezek az előnyei is más, "közönséges" szurdokokhoz képest. Sok helyen annyira keskeny a szurdok, hogy alagutakat kellet vésni, hogy egyes helyeket meg lehessen nézni. Ez a módszer később más helyeken is feltűnik, egy svájcit nem nagyon izgat, ha alagutat kell készíteni, hát megcsinálják. Viszont e miatt szinte érintésnyire dübörög (szó szerint) minden vízesés az embertől.
Lefelé haladva meg lehet tekinteni a többi, "normál" vízesést is. Még néhány szó az árakról: ami a németeknél és az osztrákoknál 10 Euró (mármint belépő), az Svájcban általában 10 CHF, vagyis olcsóbb! Itt is így van. Ha végeztünk a vízesésekkel, célszerű a Lauterbrunneni fővölgyön keresztül a Lauterbrunennbe visszavezető sétaúton visszamenni (kb. 3/4 óra), csodálatos látvány, béke, nyugalom. Szuper lezárása egy fantasztikus kirándulásnak.
További fotók találhatóak még itt:
http://www.panoramio.com/user/314207
http://www.panoramio.com/user/3559784
http://www.panoramio.com/user/4361679
http://utazasok-svajc.blogspot.com/2010/09/svajc-jungfrau-region.html
szalay3 kapcsolódó élménybeszámolói:
Értékeld az élménybeszámolót!
7.3 (4 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:
szalay3 - 2011.03.06. 18:25

Sajnos a kis videókat még nem sikerült feltennem, addig is itt láthatóak:http://www.ittvoltam.hu/ittvoltam.aspx?id=03b596a0-589d-43de-ab3e-d7706501e9e7Üdv, Gábor


Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Magyar  Română  Slovenčina