Csehország, Ceský Krumlov, SzG3

Csehország Cesky Krumlov

Ott-tartózkodás ideje: 2008. júl. 25.  - 2008. júl. 26. (1 nap)

0 hozzászólás I 8 012 látogató olvasta. Rögzítve: 2011. márc. 24. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar szalay3 Beszámolója
Sziasztok, Gábor vagyok! Ismét dél Csehországban vagyunk, szerintem Prága után a 2. legjobb hely, ha mindent egybevetünk: Český Krumlov. Már az elhelyezkedése is fenomenális, a folyó kanyarulatban elhelyezkedő városmag megmaradt szinte teljesen eredeti állapotban. A belváros csupa szálloda, motel, étterem, bár, de rendkívül visszafogottan. Mindegyik első osztályú. A csehek egyszerűen fantasztikusan főznek. A legjobb helyek a folyóparti teraszok.
Érdemes szinte mindegyik utcáját bejárni, főleg a folyópartokat. A várba három felöl is bejuthatunk: a Latrán felől (ez a főbejárat), a parkoló felől és a város felől (végülis ugyanoda jutunk -célszerű a Latrán felől felmenni, így átmegyünk az össze udvaron, majd a nagy átjárón keresztül le a parkolóhoz, vagy a városba). A várban több túra is van, szerintem a "B" a legjobb. Ha itt sem jutunk be az első túrára, akkor érdemes vagy a városba lemenni és ott sétálni, vagy a vár végében lévő kastélyparkot megnézni (nem egy félórás program). Mint a mellékelt képen láthetó, érdemes este is bemenni a városba, gyönyörű az éjszakai kivilágítás. A városban van még egy grafitbánya is, ezt is érdemes megnézni. A városból látni lehet a Klet nevű hegyet a tetején lévő adótoronnyal, oda is érdemes ellátogatni, erről OTT.
Célszerű a hely megnézését két részre osztani.
1. a Vár.
2. a város.
Lássuk tehát:
1. a Vár:
A krumlovi vár a prágai Hradzsin után Csehország második legnagyobb vára. Öt udvarból és negyven épületből áll, valamint tartozik hozzá egy hét hektáros kastélypark is. Folyamatosan építették, bővítették a 14. századtól egészen a 19. századig, de a mai elrendezését a reneszánsz időkben, a 16. század elején végzett nagy átalakításkor nyerte el. Négy fő részből áll: alsó- és felső-vár, a barokk színházi rész és a kastélypark. A felső vár és a barokk színház közti várárkot egy sokemelet magas, boltozatos híd tölti ki.
A barokk színház színpada
Egyedülálló látványosság a jó állapotban fennmaradt és azóta fel is újított barokk színház, amihez hasonlóból csak néhány van a világon. 1776-ban építettek, akkoriban egészen modern díszletmozgató mechanikával, ami a mai napig is működik. A színház látogatható, de évente csak három előadást tartanak, ilyenkor barokk operát adnak elő mesterséges, gyertyafényt utánzó világításnál.
A város egyik jelképe a kör alakú vártorony. Az 54 méter magas, hatemeletes torony az alsó vár belső udvarán található. Gótikus és reneszánsz stílusban épült, a 13.-tól a 16. századig. Az alsó szintek a vár legrégebbi részéhez tartoznak, míg a harangtorony a reneszánsz korban épült. A felső részén lévő boltíves erkély 1581-ben a vár átépítésekor került rá, a szobrok, domborművek és festett minták 1590-ben. Négy harangjából kettő 1406-os datálású. A torony tetejéről szép kilátás nyílik a városra és a környező hegyekre.
A Rosenbergek jelképe a rózsa mellett a medve volt. A család úgy tartotta, hogy rokoni szálak fűzik őket az olasz Orsini nemesi családhoz, akiknek a neve nőstény medvét jelent. A kapcsolattal a Rosenbergek ősi származásukat szerették volna kihangsúlyozni, ezért a medvék is fontos szerepet kaptak. A várban a 16. századtól tartottak medvéket, először az udvarban volt ketrecük, majd a 18. századtól kezdve a mai napig is a várárokban tartják őket.
2. az Óváros:
A Szent Vitus-templom Krumlov másik jelképszerű épülete. A háromhajós templomot a 14. században építették, majd a 15. század elején átalakították. Ebből az időből származnak a gótikus freskómaradványai is. Főoltára 1560-ban készült. Tornyának alsó része négyszög alakú román stílusú ablakokkal, feljebb ötszögű, magas, boltíves ablakokkal. Legfelső, gótikus részét 1894-ben készítették. A főhajóban áll Rosenberg Vilmos és felesége reneszánsz mauzóleuma.
A főtéren álló régi városházát 1580-ban építették, két régebbi gótikus ház egybeépítésvel. Homlokzatán Csehország, Český Krumlov, a Rosenbergek és a Schwarzenbergek címere látható. Latin felirata: Audi, vide et tace - si ves vivere in pace (magyarul: Hallj, láss és hallgass, ha békében akarsz élni.)
A városban működik az Egon Schiele Művészeti Központ is, ahol az állandó Schiele kiállítás mellett a fiatal kortárs művészek alkotási is megtekinthetők. A festő szeretőjével pár évig Krumlovban élt, amíg a város lakói ki nem dobták őket nem túl erkölcsös életmódjuk miatt.
A várossal egyidős a sörfőzés, a 13. századtól kezdve folyamatosan működött sörfőzde a városban. Az Eggenberg család 1625 és 1630 között – miután a birtokába jutott a város – sörgyárrá alakított egy folyóparti épületet. Ez azóta is, megszakítás nélkül sörgyárként üzemel. A Schwarzenbergek 1719-ben modernizálták és barokk stílusban építették újjá. A kommunizmusban államosították, de 1991 óta ismét magántulajdonban van az Eggenberg sörgyár.
szalay3 kapcsolódó élménybeszámolói:
Értékeld az élménybeszámolót!
9 (1 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina 
Kedves Látogatónk!

Az ongo.hu oldal jelen formájában már nem frissül, ezért az oldalon megjelenő információk elavultak lehetnek.
Jelenleg azon dolgozunk a háttérben, hogy megújult formában és új funkciókkal ismét a felhasználók rendelkezésére álljon az ongo.hu.
Hamarosan jelentkezünk!

Az ongo.hu csapata
ongo