Rijekai Karnevál Kastavi kolomposbusók

Cimkék: horvátország karneválok Rijeka
Március 4-6-ig körutazáson voltunk Olaszországban és Horvátországban. Ezen úton három város karneválját volt szerencsénk megtekinteni. Utazgatásunk során, már voltunk több városban, ahol láttunk karneváli felvonulókat. Ezért bátran mondhatom, hogy meglepett, amit Rijekában a felvonuláson láthattunk. Nem szándékozom most a három városban látottakat ismertetni, csupán a részemre legkülönlegesebbnek tűnt és igen megkapó élményt nyújtó felvonulókat szeretném közelebb hozni az olvasókhoz és a nézőkhöz. Szorítkoznék arra, amit a videó filmem is bemutat, a „Kastavi kolomposbusókat” akik hosszú meneteléssel, különleges táncukkal vonták magukra a figyelmet. Alig tudtam követni a mozgásukat, mert kiszámíthatatlan volt részemre a táncuk koreográfiája. A maszkukat és a különleges szőr ruházatukat csak későbben a felvételeken tudtam jól kielemezni. Talán nem egyedül vagyok, aki úgy ítélte meg, hogy a felvonulásuk mindenkit lenyűgözött.Most talán arról egy két mondatot, hogy kik is ezek a kolomposbusók? Mivel a hangos bemondó horvátul ismertette a felvonulókat, ezért abból a közlésből nem tájékozódhattam. Amit találtam, szívesen megosztom a kedves olvasókkal. Kik is ezek a Kastavi kolomposbusók, zvoncsárok?
A népszokás Horvátország Kastavi tartomány környékéről származtatható, ahol ezek a jelmezesek csoportba verődve járják be a falvakat. Báránybőr felsőrészt, derekukon kolompokat és örökzölddel díszített különös fejfedőket viselnek. Párban, vagy akár harminc főnél is nagyobb csoportokban vonulnak vezetőjük mögött, aki egy kis örökzöld fát visz. Vonulásuk közben ritmusosan összeütögetik csípőiket és fel-felugranak a levegőbe.
A derekukon jókora fémkolompot zörgető, fiúk-férfiak a horvátok országosan legismertebb karneváli figurái. Tengerészöltözetbe, - kék-fehér csíkos pólóba és világos nadrágba - vonulnak. Derekukra vastag, élénkpiros megkötő kerül, erre erősítik fel a különböző nagyságú rézkolompokat. A fenekükön hordott legnagyobb általában 10-12 literes, míg az oldalt lógó kisebbek 1-1,5 literesek. A zvoncsárok másik fontos kelléke a vállukra terített bárányszőrme, melyet madzagokkal erősítenek a felsőtesthez. A fejdíszük leginkább a mohácsi busó maszkokra emlékeztet: préselt papírból és fából készült, szőrmerátétekkel és szarvakkal. A vonuláskor csípőjüket összeütögetve, jókora kolompzajt csapnak. A videó felvételemen a körtáncuk és a vonulásuk jól megfigyelhető.
Ennyit szerettem volna bevezetőként elmondani, s most jó szórakozást kívánok a felvételem és összeállításom megnézéshez. Szeretném, ha az ott szerzett élményeimet tolmácsolni tudtam volna.
Feltöltve: 2011. márc. 26.
adanyist kapcsolódó élménybeszámolói:
Értékeld az élménybeszámolót!

8.8 (4 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!

Hozzászólások:
Még senki sem szólt hozzá a témához!
Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!