Krakkó és környéke

Lengyelország Krakkó

Ott-tartózkodás ideje: 2011. ápr. 08.  - 2011. ápr. 11. (3 nap)

0 hozzászólás I 5 742 látogató olvasta. Rögzítve: 2011. ápr. 30. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar agifabiola Beszámolója

Cimkék: Auschwitz  Birkenau  Krakkó  Wieliczka 

Két napot munkaügyben Varsóban töltöttem, sajnos a városból nem sikerült semmit sem látnom, mert egész nap egy ablaktalan irodában csücsültünk.
Péntek délután átvonatoztam Krakkóba, ide érkezett autóval a párom. Aznap már semmihez nem volt erőnk, megkerestük a szállást és ledőltünk alukálni.
A szombat délelőttöt a város bejárásával töltöttük. Először csak elindultunk a szállásról amerre a lábunk vitt, de hamar rájöttünk, hogy bármerre is indulunk, minden út a főtérre vezet. Itt érdemes bemenni a Posztóházba, ahol rögtön letudható a szuvenirvásárlás, illetve a két különböző toronnyal rendelkező templomba, amely belülről is csodálatos látványt nyújt. Ha szép az idő érdemes lehet kiülni egy kedves kávézóba, étterembe és gyönyörködni a tér épületeiben. Nekünk ez sajnos nem adatott meg, mert igen hideg volt és erős szél fújt, nem fogadott kifejezetten szép városnéző idő.
Fellátogattunk a Wawelbe, ami a város dombján épült gyönyörű vár. Több kilátásra is lehet jegyet vásárolni, mi ezeket kihagytuk, mert bár jobb lett volna szélmentes helyen lenni, mi mégsem szerettük volna múzeumban eltölteni az időnket. Ezért inkább lekanyarodtunk a Visztula partjára, ahol egy impozáns sárkány szobor fogadott bennünket.
A sárkány-legendáról röviden annyit, hogy a várost egy sárkányt fenyegetett, amit egy Krakus nevű király győzött le nem kevés fortéllyal. A legenda szerint kénes salétromos juhhal etette meg a sárkányt, amelynek hatására a sárkány egyszerűen felrobbant. Miután ilyen találékonyan megszabadította a várost a sárkánytól, fel is vette a nevét, így lett a városból Krakkó.
A Visztula partján hosszan végig lehet sétálni, sokkal barátságosabb, mint a budapesti Duna-part. Nem autók dübörögnek végig a partján, hanem kutyasétáltatók, görkorizók, futók vehetik birtokba a széles Visztula-partot.
Délután Auschwitz-Birkenau-ba autóztunk át. Mi mindössze 3 órát töltöttünk ebben a két táborban, mivel 5-kor már zárt. Ez sajnos nem elég arra, hogy kényelmesen megnézzen az ember minden barakkot, kiállítást, felfedezze és átélje a tábor légkörét. Utólag azt gondolom, hogy legalább 4 órát érdemes rászánni erre a programra, akár többet is. Autóval egy óra alatt oda lehet érni, de buszokkal, vonattal is oda lehet menni.
A tábor meglátogatása egy kihagyhatatlan program azok számára, akik Krakkóban járnak. Nem részletezem a látottakat, nem is tudnám szavakba önteni, egyszerűen csak el kell menni és meg kell nézni. A belépés ingyenes, a parkolásért kellett fizetni, de nem többet mint itthon kellene. Az árak egyébként Lengyelországban nagyon hasonlóak az itthoniakhoz, nem kell aggódni a drágaság miatt.
Másnap a Krakkó melletti Wieliczka-sóbányába látogattunk. Itt van angol idegenvezetés, ami óránként indul, de mi úgy döntöttünk, hogy inkább a lengyel csoporthoz csatlakozunk. A Wikipedián előzetesen kinyomtattuk egy részletes beszámolót a bányáról, így tökéletesen tudtuk követni a látottakat. Fényképezni elég nehéz a nagy sötétség miatt és a csoportok is igen gyorsan követik egymást, így néha az az érzése az embernek, hogy nagyon gyorsan kell végig trappolni a termeket, és csak ott töltöttünk több időt, ahol harapnivalót és innivalót lehetett venni.
Véleményem szerint érdemes ellátogatni ide, kicsit talán borsos az ára, de kellemes félnapos program.
A túra egy étteremben végződik, ellenállhatatlan illatok csábítottak egy kis falatozásra, mi sem hagytuk ki. Az étterem nem volt különösebben drága, aki ebédidőben fejezi be a túrát, annak érdemes ott maradni.
Utolsó Krakkóban töltött napunkon még sétáltunk egy nagyot a városban, ellátogattunk a zsidó negyedbe, ahol egy magyar éttermet is felfedeztünk. Az idő is kegyesebb volt hozzánk utolsó napunkon, így a városnézéshez is nagyobb kedvünk volt.
Hétfőn reggel indultunk hazafelé. Útbaejtettük a Magas-Tátra kicsiny, de annál híresebb tavát a Csorba-tót. Április elején a téli szezonnak már vége volt és a nyári kiránduló szezon még nem kezdődött el, ezért az egész környék nagyon kihalt volt. Alig láttunk embereket, a szállodák parkolói is üresen álltak. Egyébként a tó még be volt fagyva, hatalmas jégtáblák úszkáltak a felszínén és körülötte is épphogy csak megindult az olvadás. A tavaszból megérkeztünk a télutóba. Egy órás séta után bepattantunk a kocsiba és hazafelé vettük az irányt. A Magas-Tátra egyébiránt gyönyörű, akár nyári kirándulást is szívesen szerveznék ide.
Értékeld az élménybeszámolót!
5 (1 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina