11 nap Nápolyban és környékén

Olaszország Nápoly

Ott-tartózkodás ideje: 2010. máj. 20.  - 2010. máj. 27. (7 nap)

3 hozzászólás I 22 808 látogató olvasta. Rögzítve: 2012. jún. 12. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar MartiSatya Beszámolója

Cimkék: Amalfi  Capri  Ischia  Nápoly  Pompei  Ravello  Sorrento 

2009 októberében négy napra Nápolyba utaztunk. A nápolyi öböl szépsége annyira megfogott bennünket, hogy elhatároztuk 2010-ben is visszamegyünk befejezni az előző utat. Mindkét utazásunkról írtunk már. A 2009-es napokat egy Google Earth-ös feldolgozásban a 2010-es utunk egyik nagyszerű kirándulásáról egy élménybeszámolót tettünk fel az Ongora. Az utazási élményeken túl megpróbáltunk új utakat keresni, hogyan lehet az internet lehetőségeit legjobban kihasználva érdekes és hasznos beszámolókat írni. A Nápolyban és környékén töltött összesen 11 napunkat most egy újabb formában tennénk közzé szubjektív élményeinkkel, rövid napi útleírással, praktikus tanácsokkal, térképekkel, fotókkal, és zenével. Kezdjük is ez utóbbival, hiszen sokkal hangulatosabb lesz az olvasgatás, ha közben autentikus nápolyi zenét hallgatunk. Kattints ide ha szeretnél ’ élő’ zenét hallgatni Nápolyból. ( állítsd be a hangerőt, aztán gyere vissza tovább olvasni.) Most szinte már Nápolyban érezhetjük magunkat!

Mindenekelőtt néhány fontos információ:

- Nagyon hasznos lehet az ARTECARD (továbbiakban AC) melynek több változata is van, de vásárlás előtt döntsd el, mire akarod használni. Ha repülővel érkezel, és nem bérelsz kocsit akkor célszerű a tömegközlekedéssel kombinált 3 napos kártyát megvenni. ( Megvásárolható a Piazza Garibaldin az állomáson, repülőtéren nem.) Az Amalfi parton az AC csak utazásra érvényes.

- Repülőtéri transzfer: Alibus 3 EUR ( jegy a buszon vásárolható) vagy C8 -as busz normál jegy , vagy 3T ( mindkettő a reptéri információban a kijáratnál megvehető)

- Közlekedési infók az Unico Campania oldalán. Természetesen van napijegy, de figyelmetekbe ajánljuk a közlekedésre 3 napig érvényes a 3T utazási kártyát amely az Amalfi-parton a Vezúvra és Ischián is használható. (Megvásárolható a repülőtéren is.)

- Caprin semmilyen kedvezményre jogosító kártya sem érvényes, de létezik elektronikus napijegy a buszokra és a felvonóra.

- Piazza Garibaldi Nápoly közlekedési központja innen bárhová eljuthatsz busszal, villamossal, vonattal vagy a Circumvesuvianeval.Mi is innen indulunk minden nap.

- Circumvesuviana (továbbiakban C V) : Nápoly (pontosabban Vezúv) körüli HÉV

- A fotókat úgy helyeztük el az Everytrail bemutatóján a térképre, hogy azok a lehető legpontosabban megmutassák a készítés helyét, még nagyításban is, hiszen sok esetben ez is fontos információ.

Nápoly

Nápoly:


A CV utaztunk, amikor a por vagy az idegen pollenek hatására Márti köhögni kezdett. A második köhögési roham közben úgy gondolta kimegy a peronra, hogy ne okozzon kellemetlenséget magának és az elég zsúfolt fülke utasainak. A vele szemben ülő nápolyi hölgy utána ment és megkínálta egy mentolos cukorkával, ami (vagy ez a meglepő gesztus) használt is. Ilyenek a nápolyiak! A Castello di Baia felé utaztunk, de sajnos velünk is előfordul néha, hogy az itt éppen egymásnak ellentmondó táblák elbizonytalanítottak bennünket. Megkérdeztem egy a peronon várakozó hölgyet, de ő épp az ellenkező irányba utazott. Sebaj, a néhány itt várakozó közül kiválasztott egy másik nőt, aki viszont velünk egy irányba utazott és rábízott minket. Ez a hölgy diszkrét fejbólintásokkal jelezte, most kell leszállni, majd intett melyik buszra kell felszállni. Kísérőnk hamarabb szállt le buszról, de jó előre láthatóan átadott minket a sofőrnek. A busz vezetője anélkül, hogy mi egyetlen szót is váltottunk volna vele megállt a Castello di Baia előtt és intett kedvesen, megérkeztünk. Természetesen a busznak itt nincs megállója, csak párszáz méterrel előtte és utána. Ez az ’ átadás’ helyi specialitás, mert ilyenek a nápolyiak! Sorolhatnánk még számtalan hasonló történetet, hiszen naponta érzékeltük kedvességüket, segítőkészségüket. Aztán ugyanezek a nápolyiak kitépik a kezedből a táskát, nyakadból az ékszered, ellopják az órádat, fényképezés közben kikapják kezedből a gépet. Mi a két utazásunk alatt mindössze egyszer éreztünk (feltételeztünk) egy ilyen ellenünk induló, de sikertelen akciót. A netes élménybeszámolók elég nagy számban írnak ilyen atrocitásokról. Sajnos, ilyenek is a nápolyiak!

1.nap Nápoly AC

Ezen a napon először az E1 jelzésű mini busszal tettünk egy rövid buszos városnézést, majd a busz végállomásánál megnéztük a fantasztikus Santa Chiara kolostort (AC -10%). Innen metróval az Archeológia Múzeumhoz (AC) mentünk. A csodálatos gyűjtemény megtekintését nagyon ajánljuk, mert itt van minden érték Pompeiből és gyönyörű görög, római szobrok. A 178-as busszal mentünk a csodálatos környezetben fekvő Capodimonte (AC) palotában található hatalmas képtárba. A délután hátralévő részében még felmentünk a Montesanto siklóval. Innen Castel Sant’Elmo-ba (AC) ahol lifttel mehetünk fel a várfalra ahonnan fantasztikus a város látképe. Egy szép modern galériát is láthatunk itt fent. Majd a Funicolare Centraleval lementünk a Piazza Plebiscitora ahonnan egy galogos városnézés keretében elsétáltunk - inkább rohantunk- a Galleria Umberto a Teatro S. Carlo, a Palazzo Reale, és a Castel Nuovo mellett.Kattints a napi leírások után az:
Erre jártunk és ezt láttuk ezen a napon.
linkre, ha a látni akarod a térképen fotóinkat!

2.nap Nápoly AC

Ezen a napon a Piazza Caovur-ról elsétáltunk a MADRE (AC) kortárs képzőművészet bemutató múzeumba. Fotózni sajnos tilos, egy-két érdekes alkotást láttunk, de ha csak kevés időd van, kihagyhatod. Innen a Castel Nuovo-ba (AC) mentünk. Várfalra a bejárattól balra található lifttel lehet felmenni, ahonnan szép a panoráma. Több kiállítást is láttunk itt. A híres olasz kerékpáros Fausto Coppi életeről, Pinokkióról :-) , egy képtárat nápolyi festők műveivel és egy kápolnát. Városnézésünk utolsó állomása a Palazzo Reale (AC) volt, melynek szép termeiben sétálgatva még egy kamarazenekar próbáját is élvezhettük.

Erre jártunk és ezt láttuk ezen a napon.

3.nap Nápoly Campi Flegrei AC

A Solfatara vulkán megtekintése fantasztikus élmény (AC kedvezmény ) . ( Mi a 158-as busszal utaztunk ide a Piazza Garibaldiról, de már az induláskor 40 percet vártunk rá, majd kb. egy órát buszocskáztunk a reggeli csúcsban. Igaz a bejáratnál áll meg, de szerintünk nem biztos, hogy ez a legjobb. Visszafelé vonattal az út 20 perc. Pozzuoliból is fel lehet menni busszal AC-val. ingyen.) Ez a kráter, a feltörő forró kénes gázok, a római kori gőzkamrák igazán nagyszerű látványosságok. Innen busszal mentünk a Anfiteatrumhoz amely viszonylag épségben maradt. Érdekes az alsó szint is. Az itt váltott jegy (AC) 4 helyre 2 napig érvényes. Ezzel a jeggyel mentünk tovább a Castello di Baia-hoz. A várban egy kis Archeológiai Múzeum, és csodaszép panoráma vár bennünket. Majd gyalog lesétáltunk Baia-ba és innen utaztunk vissza Nápolyba.

Erre jártunk és ezt láttuk ezen a napon.

Vezúv

Vezúv:


A Vezúv tetejéről a Nápolyi-öböl csodálatos panorámája tárul elénk. Míg gyönyörködünk a tájban mi más is juthatna itt az eszünkbe, mint az idő. A pillanattól az évmilliókig. Egy működő vulkán tetején állunk, amelyik bármely pillanatban kitörhet, ahogyan tette ezt legutóbb 1944-ben vagy éppen a nevezetes 79-es kitörés idején. Nem kell azért megijednünk, mert ma már a hegyen működő obszervatórium valószínűleg előre tudná jelezni a fokozott szeizmikus tevékenységet. Néhány tízezer évvel ezelőtt ott szemben beszakadt a tengerbe a Sorrentói félsziget egy része, egy másik része pedig nem. Ez utóbbi lett Capri. Közel kétezer éve történt az a borzalmas kitörés, amely elpusztította a körülötte lévő településeket többek között Pompeit és Herculaneumot is. Látjuk ezt a gyönyörű tájat, és tudjuk azt is, hogy egymillió év múlva szinte semmi sem lesz belőle. Az afrikai és európai tábla itt csúszik össze, ami teljesen megváltoztatja, pontosabban eltünteti ezt az öblöt. Ahogy ez a ma látott csodálatos táj a mindenség millió éveiben csak egy múló pillanat, ugyanúgy a mi Vezúv látogatásunk is életünk egy csodaszép pillanata, amelyre aztán nagyon sokáig fogunk emlékezni, mintha heteket töltöttünk volna itt pedig mindössze egy óra volt. Röviden:
’ Látjátuk feleim szümtükhel, mik vogymuk: isa, por ës homou vogymuk.’

4.nap Vezúv AC

Ezen a napon a sorrentói CV-vel utaztunk Pompeii Scavi-Villa dei Misteri megállóig. A kb. száz méterre található bejáraton indultunk el a város felfedezésére. Pompei (AC) hatalmas, rengeteg a látnivaló akar egy teljes napot is el lehet itt tölteni. A Piazza di Anfiteatro –nál jöttünk ki, majd az innen a Vezúvra induló busszal mentünk fel a kráterhez. Néhány száz méter gyaloglás után érünk fel a kráter tetejére ahonnan csodálatosan tárul elénk a Nápolyi –öböl. Busszal mentünk vissza Pompeibe (van olyan busz is, amelyik megáll Ercolanoban) majd innen CV-vel Vissza Ercolano Scavi megállóig ahol megtekintettük Herculaneumot (AC). Ez a kis kikötő szinte épségben maradt meg a 79-es kikötéskor, mert nem láva, hanem sár öntötte el. CV-vel mentünk vissza Nápolyba.

Erre jártunk és ezt láttuk ezen a napon.

Caserta

Caserta:


Caserta a harmadik legnagyobb Bourbon királyi palota Európában. A neoklasszicista, neobarokk épület túldíszített, mesterkélt, a művészet és a giccs határán van. Valahogy nem illik abba a képbe, amiért Itáliába szoktunk utazni. Gondoljunk csak Firenzére és csodálatos reneszánsz épületeire, melyek eredetiségükkel egy új művészeti stílus meghatározói.
De mi lenne, ha Caserta Magyarországon lenne? Bizonyára megítélésünk 180 fokos fordulatot venne. Caserte lenne a magyar nemzeti egység szimbóluma, a magyar művészek, a magyar mesterek mesterségbeli tudásának emblematikus épülete. Nemzeti ünnepeinken a parkban több százezres érdeklődés mellett évente bemutatnák az István a Királyt, a Bánk Bánt. Minden magyarnak szinte zarándokhely lenne, ahová életében legalább egyszer el kell menni. Ha Caserte Budapest közelébe lenne valószínűleg a Parlament alól induló Metró-gyorsvasút vinné ki az ide látogató külföldi delegációkat, hogy megnézzék a 'magyar csodát.' Caserta azonban Olaszországban van. Itt a felmérhetetlen műkincsek között, egy idegen ország turistájaként bátrabban mondjuk ki a véleményünket. Összességében mégis azt gondoljuk érdemes elmenni, megnézni ezt a monumentalitásában lenyűgöző kastélyt legfeljebb egy két termében gyorsabban, másokban viszont, - mert valóban szépek- lassabban tovább haladva. Sétálni csodálatos parkjában a mesterségesen kialakított vízesésig. Caserta az UNESCO világörökségéhez tartozik, ami azért mindenképpen rangot jelent...

5.nap Caserta AC

Ezen a napon busszal mentünk ki Casertaba. Az autóbusz és a vonat is a kastély közelében áll meg . A Reggia di Caserta palotába több típusú jegy is váltható (AC) . A palota megtekintése után egy nagy sétát tettünk a gigantikus és szép parkban. Innen busszal mentünk át a híres ókori városba Capuaba. Az Anfiteatro sokkal romosabb, mint Pozzuoli, de itt van mellette egy Gladiátor múzeum. ( Minket AC –val ingyen beengedtek.)

Erre jártunk és ezt láttuk ezen a napon.

Amalfi

Amalfi part:


Az Amalfi-part maga a csoda. Az azonban mérlegelés kérdése, hogy a melyik a nagyobb csoda a természeté vagy itt élő embereké. A természet egyszer csak nekiveselkedett és kigyúrta ide ezeket a fantasztikus hegyeket. Ez valóban gyönyörű, csodálatos táj. De kiknek jut eszébe, hogy ezekre sziklákra építkezzenek, utat építsenek a függőleges sziklafalakra? Kiknek jut eszébe, hogy olyan lehetetlen szikla teraszokon citromot, szőlőt termesszenek, lépcsők ezreit faragják ki, és járják be nap, mint nap? Láttunk mi már hasonlóan lélegzetelállító sziklás tengerpartokat máshol is, de az ott élők messze elkerülték azt a vidéket. Ebben a képzeletbeli meccsen az ember és természet között nálunk pontozással az itt élő emberek győztek ( a magyar közbeszédben lusta és trehány olaszok) , mert nekik köszönhetjük Positanot, Amalfit, Ravellot, stb. a csodát amit Amalfi-partnak hívunk.

6.nap Amalfi-part 3T

Ezen a napon a CV-vel Sorrentoba utaztunk, itt tettünk egy rövid sétát, majd busszal át Amalfiba. A kikötő és a Dón körüli séta után ismét buszra szálltunk Ravello felé. Rövid sétát tettünk a főtéren majd a Villa Rufoloba mentünk. Amikor visszamentünk Amalfiba egy jelentős eső elkapott bennünket ezért úgy határoztunk, hogy felszállunk az épp akkor induló Salernoi buszra . Innen vonattal mentünk vissza Nápolyba.

Erre jártunk és ezt láttuk ezen a napon.

7.nap Amalfi-part 3T

Ezen a napon a CV-vel Sorrentoba utaztunk, majd busszal át Amalfiba. Itt sétáltunk a városban majd megnéztük az Amalfi dómot. Aztán ismét buszra szálltunk és felmentünk Ravellóba. A buszvégállomástól néhány száz méterrel visszafelé épült meg az új ravellói koncertterem amely Oscar_Niemeyer (103 éves) építész tervei alapján készült. Innen rövid séta után a Villa Cimbrone-be mentünk ahol egy csodálatos park és fantasztikus panoráma várt bennünket. Majd vissza Amalfiba és onnan Sorrentóba, hogy közben a buszból ismét gyönyörködhessünk a part szépségében majd vissza CV-vel Nápolyba.

Erre jártunk és ezt láttuk ezen a napon.

8.nap Amalfi-part 3T (gyalogtúra)

Ezen a napon Castellammare di Stabiaból a felvonóval felmentünk Monte Faitora, majd onnan gyalog elmentünk a San Michele kápolnához majd a hegység legmagasabb csúcsához a Molarera és innen le Positanoba. A gyönyörű kirándulásról már itt is részletesen beszámoltunk.

Erre jártunk és ezt láttuk ezen a napon.

Ischia

Ischia:


Valahogy a Merseburgi és az Augsburgi vesztes csaták genetikailag nagyon mély nyomot hagytak bennünk, mert a magyar utazók nagyon szeretnek oda járni, ahová a többi magyar is. Talán így érezzük magunkat biztonságban? A világban vannak olyan helyek, ahol mindig van magyar, ebben a térségben ez Capri, és van, ahová nem utazunk, ez Ischia. Nagy kár, mert ez a sziget is nagyszerű kirándulási célpont, ideálisan jó hely egy nyaralásra is. Ischia egy vulkán, melynek legmagasabb csúcsa az Epomeo. Ráadásul, ha itt mélyebbre verünk le egy sátorcöveket onnan biztos, hogy forró víz fog feltörni. Több tucat termálvizes fürdő működik a szigeten a leg-leg-legtől a megfizethetőig. Ezek egy része a tengerparton található így egyszerre élvezhetjük a tengerpartot és termálfürdőt. Ha már ott van a sziget közepén az a vulkán, akkor szinte magától adódig a feladat, fel kellene rá mászni. A szigeten körbe fut egy autóút, ahol a helyi buszok jobbra is és balra is körbe-körbe járnak ( CS jobbra CD balra) . Ha tehát átmászol a vulkánon, a másik oldalán lesétálsz róla, majd felszállsz egy buszra, ami hazavisz. Míg Capri angolszász addig Ischia német turista 'uralom' alatt áll, talán a termálvizes fürdők miatt.

9.nap Ischia 3T

Ezen a napon a Porta di Massa hajóállomásról a Caremare társaság hajójával indultunk a Procida, Ischia útvonalon. A Ischia Porto kikötőből busszal Casamicciola Terme felé majd innen San Francescoba mentünk tovább a Giardini La Mortella fantasztikus botanikus kertet néztük meg. Ez a kert Walton angol zeneszerző 84 éves özvegyének irányításával működik. Sajnos nem tudtuk utunkat úgy szervezni, hogy valamelyik szombat vagy vasárnapi koncertet meghallgassuk. Innen busszal Forion át a Parco Termale Tropical-hoz S’Angeloba mentünk, ahol a termálfürdőben pihentük ki magunkat. Akkor még nem tudtuk, hogy a nap végén a hajóállomás előtt futunk még egy korosztályos világcsúcsot 400-on, de így is lekéssük a hajót:((( Nem baj jött a következő!

Erre jártunk és ezt láttuk ezen a napon.

Capri

Capri:


Ma meglehetősen divatosak az alternatív gyógymódok, melyeknek hatékonyságuk gyakorlatilag a nullával egyenlők, ugyanakkor jó sokan, nagyon jól megélnek belőle. ( Capri egyik legszebb villája a San-Michel is Axel Munthe doktor részben ilyen jellegű bevételeiből épült. Axel Munthe : San Michele regénye ) Egyetlen ilyen alternatív gyógymódot viszont magunk is szívesen támogatnánk, sőt a társadalombiztosítás figyelmébe is ajánlanánk, mint a TB áltan részben vagy egészben finanszírozott medicinát. Ez nem más, mint Capri. Hatásos minden pszichoszomatikus betegség, depresszió, kimerültség, szociális és családi problémák kezelésére. Ezekre a nyavalyákra amúgy ilyen-olyan formában a TB annyi pénz költ, hogy az bőven fedezné ennek a kúrának költségét. ( Hány embert lehetne elküldeni Caprira a feleslegesen beszedett fejfájás csillapítók, altatók, homeopátiás gyógyszerek, és egyéb csodaszerek árából! ) Az orvos egyszerűen felírná: töltsön három napot Caprin. Súlyosabb esetekben egy hét Capri. Az emberek mindenféle láthatatlan butaságokban hisznek, hogy energiát adnak és vesznek, elképzelik aurájukat, pedig elég lenne csak abban hinniük, amit látnak. Ez mind itt van Caprin. A szikrázó napfény, a legszebbkék tenger, a simogató szellő, a fantasztikus sziklák, az egzotikus növények, a színpompás virágok a természet és az ember néha bizarr és mégis harmonikus alkotásai. Aki idejön, látja a szépséget, érzi a harmóniát és szinte órákon belül maga is része lesz a tájnak: szép és harmonikus. Ezek a képek, ezek az érzések egyszerűen beleégnek a memóriánkba. ( Azért nem árt egy-két fotót is készíteni! ) De természetesen nem kell feltétlen betegnek lenned ahhoz, hogy Caprira utazz, hiszen az ’ orvos’ preventív jelleggel is felírhatja az utat, hogy aztán majd egy ködös, szutykos, fáradt téli reggelen csak előszeded képzeletedből, hogy az élet mégis nagyon szép! Legalább is Caprin ...

10.nap Capri

Ezen a napon a Porta di Massa hajóállomásról a Caremare társaság hajójával indultunk Caprira. A kikötőben egy napijegyet (chipkártyás) vettünk, majd a siklóval felmentünk a Piazza Umbertora. Innen busszal Anacapri-ba. Itt a Villa San Michele volt az első állomás. Ezután libegővel felmentünk a Monte Solarora. Ez egy nagyszerű élmény csodálatos panorámával. Majd visszatértünk Caprira, ahonnan egy másik busszal lementünk a Marina Piccola-ra. Buszal vissza a Piazza Umbertora, majd innen egy gyalogtúra a via Tragarán a Faraglioni sziklákig, majd a via Pizzolungon a Grotta di Matermania felé. Sajnos közben eleredt az eső, így a már nagyon közeli Arco Naturale most kimaradt. Vissza a via Matermanián a Piazza Umbertora és hajóval visszatértünk Nápolyba.

Erre jártunk és ezt láttuk ezen a napon.

11.nap Capri

Ezen a napon a Porta di Massa hajóállomásról a Caremare társaság hajójával indultunk Caprira. Első állomásunk Tiberius császár villája a Villa Jovis volt. A megmaradt falak csak a sziluettjét adják ennek a fantasztikus panorámájú fénykorában pompás épületnek. Innen séta az Arco Naturale –hoz most nem esett. Capriból busszal átmentünk Anacapriba és megnéztük a Casa Rossat ahol, szép festményeket, életképeket láttunk az egykori Capriról, és szobrokat a Kék-barlangból. Séta Anacaprin a Chiesa S.Michele templom felé majd busszal Capri, és hajóval vissza Nápolyba.

Erre jártunk és ezt láttuk ezen a napon.

Azokat, akik elolvasták idáig az élménybeszámolónkat most meghívjuk egy virtuális sétára Pompeibe:


Feltöltve: 2011. júl. 24.
Értékeld az élménybeszámolót!
7.7 (6 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:
anikoneni - 2012.06.01. 20:51

Jól jött nekem most ez az igazán értékes beszámoló!

Princesa - 2011.11.01. 08:58

Nagyon klassz volt az élménybeszámoló!

Bensi - 2011.05.20. 19:10

Nápolyi és ischia-i szállások a hosteltől a négycsillagos tengerre néző szobákig! Információ: napolyiszallas@gmail.com


Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina