Családbarát nyaralás Karintiában

Ausztria Faak am See

Ott-tartózkodás ideje: 2008. aug. 12.  - 2008. aug. 21. (9 nap)

0 hozzászólás I 2 665 látogató olvasta. Rögzítve: 2011. máj. 07. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar promontor Beszámolója

Cimkék: bababarát  drollobach_am_Faaker_see  Faaker_see  Karintia  pirker_panzió 

2008 augusztusában Karintiában voltunk, ahol megállapítottam, hogy azért volna mit tanulnunk a sógoroktól. Például vendéglátást.

Azon belül is gyerekbarát vendéglátást. Ez Magyarországon általában azt jelenti, hogy kérhetsz babaágyat a szobádba, meg van két csenevész mászóka a kertben. Ha kifejezetten bababarát szállásra keresel az interneten, találsz mondjuk öt darab szállást, amelyik tényleg túllép a rácsos ágy + mászóka szinten. Valószínűleg a valóságban több ilyen szállás is van, lehet akár 30-40 is az országban, csak hát a marketing az nem az erősségük.

Nem úgy, mint a sógoroknál. Amikor a párom kinézte magának Karintiát (merthogy ott sok a tó, meg meleg is van, és különben se voltunk még ott), hosszas bababarát szállásvadászat kezdődött, amit leginkább a mindent elsöprő választék nehezített (értsd, a bőség zavara), meg egy kicsit a smucigságom, merthogy a karintiai árak érezhetően magasabbak voltak, mint amire én Ausztria más részeiről emlékeztem. Végül aztán az történt, ami ilyenkor szokott: kellően lefárasztottuk magunkat a kereséssel és a végén már minden mindegy alapon találtunk egy helyet, ami továbbra is igen drága volt, de amúgy egyébként megfelelőnek tűnt.

A szerencsés nyertes a Pirker panzió volt, a faaki tónál, Villach mellett. Ez a panzió egy tipikus példája a számtalan hasonló osztrák intézménynek. Nagy kétemeletes ház, a földszinten laknak a tulajdonosok, illetve itt van az ebédlő is, eg az egyéb közös helységek, az emeleteken különböző méretű apartmanok, a mi esetünkben nagyjából tíz, vagy valamivel több. Ja, és az erkély muskátliból van, natürlich.

De mitől gyerekbarát egy osztrák panzió? A Pirker formula a következő: ha jó az idő, akkor a gyerekek a kertben szaladgálnak. Van itt kis játszótér (nem egy nagy etwas, de megfelel), továbbá egy gyerekmedence. Tulajdonképp a fellnőtteknek sem tilos megmártózni benne, ezzel éltünk is néhányszor. Megfáradt szülőknek vannak padok és napozóágyak. Van továbbá egy istálló, ahol lehet a pónikkal ismerkedni, illetve van egy nyúlketrec is.

Idáig semmi különös, ezt nagyon sokan tudják Ausztriában. De mi van, ha rossz az idő? Akkor van játszószoba. A főépület játszószobája egy aprócska helység az alagsorban, kis műanyag házikó, néhány játék, könyv, szinező, ez elég gyenge. Viszont van egy különálló nagy pajta (is itt jön az egyik Pirker ász), aminek a teljes emeletét szintén játszószobává alakították. Vagy inkább játszóteremmé, merthogy a helyiség nagyobb, mint pl. az itthoni óvodánk terme. A felszereltsége se marad el az óvodáétól, ide vissza lehet járni, nem unja meg a gyerek az első nap után.

A második ász a lovaglás. Hétfő-szerda-péntek reggel tíztől lovaglás, két pónin és egy nagy lovon. Eszter imádja a lovakat, minden gyereknapon, vásáron, banzájon, búcsún kötelező program végigállni vele a negyedórás sort a két perces lovaglásért. Hát a Pirkeréknél kiélhette magát, alkalmanként négy-öt menetet is ment, kipróbálta mindegyik rendelkezésre álló lovat és még Csillát is meglovagoltatta.

Az utolsó megemlítendő (és eltranulandó) szolgáltatás a gyerekfelügyelet. Hétköznapokon délelőtt a már említett pajtában egy óvónő is várja a gyerekeket, a szülők meg mehetnek, amerre látnak. Az óvónő egyébként nemcsak a nevében az, hanem úgy is viselkedik, foglalkozik a gyerekekkel, játszanak, rajzolnak. Néhányszor még Esztert is bevonta a játékba, a nyelvi akadályok ellenére.

Szóval a többé-kevésbé találomra kiválasztott szállás telitalálatnak bizonyult: jó időben kerti pancsolással, rossz időben pajtáskodáskodással lehetett lekötni a feles gyerekvegyértékeket. És azért ez a rengeteg számunkra hasznos extra a magas árat is elfogadhatóvbbá tette.

(Ez a beszámoló egy korábbi blogbejegyzésem kicsit rövidített változata: http://jozsefbiro.blog.hu/2008/12/21/osztrak_napok_a_promontorblogon_karintia_1 )
Kapcsolódó élménybeszámolók:
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina