Mûvárlátogatás

Magyarország Székesfehérvár

Ott-tartózkodás ideje: 2009. ápr. 13.  - 2009. ápr. 13. (1 nap)

0 hozzászólás I 1 703 látogató olvasta. Rögzítve: 2011. máj. 21. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar promontor Beszámolója

Cimkék: Bory_Jenő  Bory_vár 

Húsvét hétfőn kirándultunk, a célpontunk Székesfehérvár volt. Ahol ugye nincs vár. Volt, nem is kicsi, de nem élte túl a történelem viharait. Azt a mindentudó interneten keresztül nem tudtam kideríteni, hogy Lipót császár 1702-es várromboló parancsa pecsételte-e meg a sorsát, vagy már a török kiverésekor az utolsó ostromban elpusztult, de az biztos, hogy mára nincs nyoma.

Van viszont helyette a Bory vár. Tulajdonképp nekem nem is a vár (amit lehetne inkább kastélynak nevezni) tetszett. Sőt, kicsit komikus, ahogy Székesfehérvár külvárosában, egy családi házas negyedben egy ennek megfelelő méretű telekre bezsúfolták ezt az épületet: körbenéz az emberfia a toronyból, és amerre a szem ellát, családi házak rengetege veszi körül. Hiába, Bory Jenőnek nem volt pénze, hogy felvásárolja a környező telkeket és egy rendes parkkal (sétányokkal, sövénylabirintussal, netán egy csónakázótóval) vegye körbe kastélyát, ahogy az egyébként dukál egy rendes kastélynak.

Meg azért az is igaz, hogy ugyan én szeretek a részletekben elveszni, tehát nekem tetszett a sok kis tornyocska, meg boltív, meg díszítés, meg szobor, meg csigalépcső, de azért építészetileg nem egy világcsodáról van szó. A legtöbb, ami elmondható róla, hogy hasonló koncepciót képvisel, mint a Vajdahunyad vára vagy mondjuk Neuschwanstein, csak persze kicsiben.

Mi az, ami mégis nagyon szerethetővé teszi ezt a kicsit komikus épületet? Egyrészt a belefektetett munka és elhivatottság: Bory Jenő nem egy huszonegyedik századi újgazdag vállalkozó volt, aki éppencsak lecsippentett párszáz milliót a vagyonkájából, hogy aztán egy év alatt felhúzasson egy kastélyt, mer' neki erre is tellik, meg most éppen ez a divat. (Nem mellesleg, ez nagyon jól látszik a színvonalban is: a Bory vár eklektikus épület, de ízléses, ami nem mondható el némely újgazdag csodapalotáról.) Neki negyven év kellett hozzá. Ez volt az élete munkája. Az élete hobbija. Ez mindenképp tiszteletre méltó.

A másik dolog, ami tetszett, szintén nem elsősorban az épülethez, hanem megintcsak a személyhez kötődik. Várat építeni a huszadik században gyerekes dolog. Homokozóban szokás, óvodások, kisiskolások játszanak ilyesmit, ahogy újraélik a meséket. Komoly felnőtt ilyet nem csinál, ugyebár. Pedig a felnőtteknek is hiányzik a játék is, a mesevilág is, csak ezt nem illik bevallani. Bory Jenő nem szégyellte vonzódását a mesés múlthoz, a maga módján gyerek tudott maradni. És a bennem élő gyerek, aki imádja a Harry Pottert, meg az Artúr királyt, meg az Ivanhoe-t, meg az Egri csillagokat (hogy a sci-fi/fantasy vonalról most ne is beszéljünk), hálásan kaptat fel a csigalépcsőn, hogy a vár tornyából kémlelje a közeledő török ármádiát.

Az igazi persze az lenne, ha a várat nemcsak múzeumszerűen lehetne megnézni, hanem gyerekbirodalom volna, ahol lehet műanyag kardokkal várostromot játszani vagy éppen sárkányfejek levágása után toronyszobában raboskodó királylányt kiszabadítani. De ne legyünk telhetetlenek, Bory Jenő kastélya így is kellemes élmény.

http://jozsefbiro.blog.hu/tags/utaz%C3%A1s
Értékeld az élménybeszámolót!
4 (1 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Az itthon.blog.hu ajánlásával
somló Somlói borvarázs
 ?A bor férfidolog, csendesen kell beszélni róla. Leghelyesebb egy pohár bor mellett.? ?...
mór Borozzunk Móron!
Ha MÓR, akkor BOR! Ha október, akkor Móri Bornapok! Nem is lehet ez másképp, mint sok éve már. Az...

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina