Magyarország, Tar, Kõrösi Csoma Sándor emlékmúzeum és Sztúp

Magyarország Bátonyterenye

Ott-tartózkodás ideje: 2010. okt. 01.  (1 nap)

1 hozzászólás I 5 705 látogató olvasta. Rögzítve: 2011. máj. 27. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar szalay3 Beszámolója

Cimkék: csoma  kőrösi  magyarország  múzeum  sándor  sztúpa  tar 

Salgótarján felé menet, a 21-es úton, óhatatlanul belebotlunk ebbe a helybe, mert közvetlenül az út mellett található egy domboldalon.
A Kőrösi Csoma Sándor Emlékparkot a Magyarországi Karma Kagyüpa Buddhista Közösség hozta létre és tartja fenn, az egyetemes emberi értékek, valamint nemzetünk ősi hagyományának felbecsülhetetlen értékei hirdetésének, fenntartásának és ápolásának céljából.
Az Emlékpark legfőbb vonzereje egy hagyományos buddhista kegyeleti emlékmű, a Kőrösi Csoma Sándor Békesztúpa, amely nagy tudósunknak állít méltó emléket. Halálának 150. évfordulója alkalmából épült 1992-ben, Őszentsége a Dalai Láma szentelte fel ugyanazon évben. A Sztúpa egy szent épület, amelyben ereklyék és felszentelt tárgyak nyertek elhelyezést. Közelében békességet és nyugalmat talál minden zarándok és látogató. Ezt sokan fedezték már fel, és járnak vissza rendszeresen.
A Sztúpa mellett áll a Kőrösi Csoma Sándor Emlékpavilon, amely a tibeti szakrális hagyomány stílusában épült, és nagy tudós zarándokunknak, a Nyugati Világ Megvilágosultjának életútját tárja elénk. Ez az életút csodálatraméltó példát állít mindannyiunknak - magyaroknak és másoknak egyaránt.
Szellemi óriásunk, Kőrösi Csoma Sándor, szinte emberfeletti munkásságával beláthatatlan távlatokat nyitott az egész emberiség számára azáltal, hogy elsőként tárta ki a kaput egyetemes szellemi örökségünk egyik legjelentősebb élő hagyománya, a tibeti buddhizmus felé.
A Kőrösi Csoma Sándor Emlékpark ünnepélyes megalapítására 1995-ben került sor. Fodor Gábor művelődési és oktatásügyi miniszter ültette el első fáját. Felszentelését a Magyarországi Karma Kagyüpa Buddhista Közösség alapítója és szellemi vezetője, a Tiszteletreméltó Láma Ngawang Rinpocse végezte el. Azóta sokan nyernek itt testi, lelki és szellemi felüdülést, akár egy rövid látogatás alatt, akár úgy, hogy egész napot töltenek itt.
A látogatók kényelmét szolgálja a tibeti stílusú Tara Teaház teakülönlegességek nagy választékával, és egyéb finomságokkal. Az India Ajándékbolt kedvelt böngésző helye az egzotikus keleti áruk iránt érdeklődőknek, könyvespolcain a lelki-szellemi útkeresők sok érdekes könyvből válogathatnak.
A sztúpa:
Az Emlékpark legfőbb vonzereje a Sztúpa egész tájat uraló hófehér, impozáns épülete, mely aranyozott csúcsával már messziről felhívja magára a figyelmet. Jelenléte mélységes hatást gyakorol mindazokra, akik csak látják, illetve tiszteletüket fejezik ki iránta. Őszentsége a Dalai Láma által elvégzett felszentelése óta, az évek folyamán számos megvilágosult mester szentelte meg, és számtalan jószándékú zarándok jókívánságainak ereje ivódott masszív testébe, mely a Buddhák megvilágosodott szellemét testesíti meg. A látogatók nem kerülhetik el, hogy e rendkívüli energia áldásos hatása alatt rátaláljanak itt a béke és nyugalom szigetére, mely menedéket nyújt a hétköznapi gondok és megpróbáltatások háborgó tengeréből idevetődőknek.
Kőrösi Csoma kiállítás:
A Sztúpa közvetlen szomszédságában álló kiállítási pavilonban - amely egy tibeti szakrális építészeti stílusban épült Csoma szentély - látható a nagy megvilágosult tudósunk életét bemutató kiállítás. A pavilon kecses ívű tetején a Buddhát és két fő tanítványát jelképező aranyozott Tankerék és két gazella hirdeti a Belső Ösvény dicsőségét. Négy sarkán vízköpő sárkányfejek hirdetik a Tan negativitásoktól megtisztító erejét.
A szentély-kiállítás fő helyét elfoglaló hagyományos tibeti thanka festmény Kőrösi Csoma Sándort elmélyült szemlélődésben ábrázolja. A képet Őszentsége a 17. Karmapa útmutatása alapján festette egy tibeti művész. A kiállítás kiemelkedő értéke ezen kívül még a Tiszteletreméltó Lobzang Dzsampal ladaki láma által külön ez alkalomra írt dicsőítés Csomához, valamint Horányi Gábor térképe Csoma tibeti útjáról, amely világ-újdonság a Csoma-kutatás terén. Horányi Gábor Csoma leírásai alapján végigjárta útját, és felfedezte annak egy mindaddig vitatott szakaszát.
Szerintem egy fél órát mindenképpen megér itt eltölteni, aki nyugalomra vágyik, az több időt is szentelhet a helynek.
További fotók találhatóak még itt:
http://www.panoramio.com/user/314207
http://www.panoramio.com/user/3559784
http://www.panoramio.com/user/4361679
szalay3 kapcsolódó élménybeszámolói:
Értékeld az élménybeszámolót!
7 (2 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:
Wiki76 - 2011.09.01. 19:12

Te most egy plágiumot olvastál. A beszámoló szerzőjeként jegyzett Szalay3 csak a beszámoló első 1 és utolsó 1 mondát írta. A további szöveget a forrás megjelölése nélkül, saját szerzeményeként feltüntetve a Kőrösi Csoma Sándor Emlékpark http://korosi-emlekpark.hu/hun/index.php oldalairól változtatás nélkül másolta át


Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina 
Kedves Látogatónk!

Az ongo.hu oldal jelen formájában már nem frissül, ezért az oldalon megjelenő információk elavultak lehetnek.
Jelenleg azon dolgozunk a háttérben, hogy megújult formában és új funkciókkal ismét a felhasználók rendelkezésére álljon az ongo.hu.
Hamarosan jelentkezünk!

Az ongo.hu csapata
ongo