Svájc, Gazdaságos utazás Svájcba, SzG3

Svájc Interlaken

Ott-tartózkodás ideje: 2010. júl. 24.  - 2010. aug. 04. (11 nap)

2 hozzászólás I 6 519 látogató olvasta. Rögzítve: 2013. jan. 03. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar szalay3 Beszámolója

Cimkék: divany_budget 

Kissé meglepő, hogy a sokak által (némileg jogosan) drágának tartott Svájc ügyében írok a gazdaságos utazásról. Pedig lehet, mégpedig alaposan, csökkenteni a svájci útiköltségeket:
1. Idejekorán el kell kezdeni a svájci frankot gyűjteni, én 2 évet gyűjtöttem a frankokat, így átlagáron kb 175 Ft-os svájci frankkal indultam el (ez az 1500 frankos költségnél 52500 Ft-os nyereséget okozott, a frank árfolyama továbbra is emelkedik, tehát ne az utazás előtt váltsátok ki!).
2. Ugyancsak idejekorán le kell foglalni a szállást: mi már márciusban megtettük ezt (alaposan körülnézve a hostels.com-on és a booking.com-on). Miután már kissé idősebbek vagyunk, ezért nem ifjúsági szálláson foglaltunk magunknak helyet (bár Svájcban ez sem a legolcsóbb), hanem gasthofban (fogadó). Kb. június elejené megemelték az árakat a térségben, így a 100 CHF/nap-os szállás hirtelen 130 CHF/napos lett (de csak azoknak, akik addig nem foglalták le!). Itt a megtakarítás 8nap x 30 CHF x 210 Ft lett: 50400 Ft.
3. A benzin vásárlásnál is oda kell figyelni, mivel a németeknél a legdrágább a benzin, így amikor Svájc felé haladva a mainaui virágszigetre igyekeztünk, akkor a Bodeni tó déli oldalán, Svájcon mentünk keresztül, hogy benzint tudjunk ott venni (2010-ben kb. 40 Ft-al volt olcsóbb, mint a németeknél!). Visszafelé is a határon teletettük a tankot svájci benzinnel. Itt, számításom szerint kb 10000 Ft-ot takarítottunk meg.
4. Svájcban minden sarkon (még a hegyek között is, ahol a sarok fogalma kissé érdekes) van egy ivókút, ahol abszolút tiszta forrásvízhez lehet jutni. E miatt nem kell a drága ásványvizet a boltban megvenni, plusz cipelni sem, mert max. fél km-en belül van egy újabb kút! Itt kb. 4000 Ft-ot takarítottam meg.
5. Sajnos vissza kellett térnem a régi jó szocialista kori gyakorlathoz, vittünk egy rakás kaját magunkkal. Indulás előtt a nejemnek mondtam: 3 napi svájci vacsorázás árából két hétig enni tudunk (kb. 15000 Ft egy vacsora két személy részére!). És tényleg így is volt: reggel a fogadóban szó szerint alaposan bereggeliztünk, délben csak egy kis szendvicset kellett enni, friss forrásvízzel!, este pedig főztünk magunknak. Szerencsére ma már igen változatos konzervféléhez lehet jutni, így tartottunk magyar, indiai, francia, spanyol napokat is. Még a sört is itthonról hoztam. A napközi szendvicsekhez szintén itthonról hoztuk a sajtokat, felvágottakat, a paradicsomot, a paprikát, a nejemnek a különféle joghurtokat (bár reggelihez mindig kapott, ami tényleg svédasztalos volt, olyan választékkal, hogy bármely szálloda megirigyelhette volna!), stb. Ehhez persze elengedhetetlen egy elektromos hűtőtáska, plusz egy hálózati adapter (így az egész utunkon volt hűtőszekrényünk). Ugyancsak célszerű vízforralót is vinni, ekkor ugyanis nem a saját gázkészletünket fogyasztjuk a víz felforralásához, hanem a fogadó áramát. A konzerv bugyogtatása már nem olyan energiaigényes. Becslésem szerint itt is kb 50000 Ft-ot megtakarítottunk ahhoz képest, ha Svájcban vásároltunk volna meg mindent (1 zsöme 1,05 CHF!). Ez a becslés persze az egész útra vonatkozik!
6. Akárhová is megy az ember, nézzen körül az interneten!: mindenhol a kedvezmények tömkelegét lehet megkapni, ha tudja az ember, hogy mit kérjen (persze sok hely ki is van írva, de jobb a tájékozódás):
Mi Interlakenbe mentünk, hogy a Jungfrau régiót alaposan kitanulmányozzuk. Ez Jungfraubahnenpass (röviden: Jungfrapass) hiányában szinte lehetetlen lett volna a horrorisztikus árak miatt. Viszont 6 egymásutáni napra 200 CHF/fő az ára, ráadásul a Jungfraujochra menő szakaszon (az alagúttól) 50 %-os kedvezményt kap az ember. Számításunk szerint másfél nap alatt az árat leutaztuk, innentől minden ingyen volt, így arra sem kellet figyelni, hogy pld. volt olyan út, ahol 1 nap alatt 8 rövidebb-hosszabb szakasz vettünk igénybe (ez normál esetben szerintem az egész árat elvitte volna), így a túrázásainkat a legkedvezőbben tudtuk megtervezni.
Erre vonatkozóan csak becslésem van (megnéztük az összes árat ahol voltunk, hogy mennyibe került volna bérlet nélkül), szerintem itt kb 120000 Ft-ot takarítottunk meg.
Máshol is van kedvezmény, pld Meiringenben ha aznap megnézi az ember az Aare szurdokot és a Sherlock Holmes vízesést (Reichenbachfälle), akkor kb 2,5 CHF/fő kedvezményhez jut. Itt a megtakarításunk 1000 Ft volt. De tényleg annyi kedvezmény van, hogy alaposan utána kell nézni annak, hogy mi van (még akár a helyszínen is, mivel becsületesen kiírják az összes variációt).
7. És a WC is ingyen van mindenhol (sűrűn vannak és svájci tisztaság van bennük), itt nem számolok megtakarítást, csak jól esett a dolog (néha szó szerint!).
Na hirtelen ennyit tudtam összehozni (a lényeges dolgok benne vannak), így lássuk a megtakarítást összegszerűen:
287.900 Ft! Ezért már szerintem érdemes mindennek utána nézni!
Ez a beszámoló a Dívány.hu részére készült (pályázat).
Gábor
szalay3 kapcsolódó élménybeszámolói:
Értékeld az élménybeszámolót!
5.5 (4 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:
Jungfrau - 2011.07.28. 12:38

Részletes útvonal ár ,nagyon jó.

szalay3 - 2011.06.15. 21:17

Kihagytad a lepontozásból a Hundertwasser beszámolót! Gyengülsz!


Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina 
Kedves Látogatónk!

Az ongo.hu oldal jelen formájában már nem frissül, ezért az oldalon megjelenő információk elavultak lehetnek.
Jelenleg azon dolgozunk a háttérben, hogy megújult formában és új funkciókkal ismét a felhasználók rendelkezésére álljon az ongo.hu.
Hamarosan jelentkezünk!

Az ongo.hu csapata
ongo